Ohraniti visoko raven

Jernej Abramič se po poldrugem desetletju delovanja v Avstriji vrača v slovenski kajakaški krog. Po reorganizaciji krovne organizacije bo imel vlogo vodje programa vrhunskega športa.

Jernej Abramič se po poldrugem desetletju delovanja v 
Avstriji vrača v slovenski kajakaški krog. Foto: Igor Mušič
Jernej Abramič se po poldrugem desetletju delovanja v Avstriji vrača v slovenski kajakaški krog. Foto: Igor Mušič

LJUBLJANA > Pod splošnim nazivom se skrivajo precej bolj konkretne opredelitve, s katerimi bo v novem olimpijskem ciklu poskušal ohraniti vrhunsko raven kajakaškega športa in jo po možnosti še nadgraditi. Medtem ko se bo direktor Kajakaške zveze Slovenije Andrej Jelenc osredotočil na finance, bo 52-letni Jernej Abramič zadolžen za športni del. Ob strokovnih ima tudi sijajne tekmovalne reference. V drugi polovici osemdesetih let je na svetovnih prvenstvih nizal kajakaške medalje v slalomu na divjih vodah, kjer bo tudi v naslednjem štiriletnem obdobju še posebej vpet. Na terenu je bil tudi pretekli konec tedna, ko je domači Solkan gostil otvoritveno tekmo sezone za točke ICF Rankinga.

> Kako bi torej opisali novo vlogo?

“V praksi bom koordinator vodij in trenerjev vseh disciplin kajakaškega športa, od slaloma in spusta na divjih vodah do sprinta na mirnih vodah, kajak krosa in parakajaka. K temu sodi tudi izdelava načrtov, kratkoročnih za eno leto, kakor tudi dolgoročnih za štiriletno obdobje. Vodje reprezentanc so povečini že določeni, trenersko ekipo pa bomo dopolnili ob izbirnih tekmah. Reprezentanti bodo tako dobili strokovno podporo, ki jo potrebujejo za uresničitev ciljev na največjih tekmovanjih.”

Vrhunci kajakaške sezone:

> slalom na divjih vodah:

- evropsko prvenstvo, Tacen, 31. 5. - 4. 6.

- svetovno prvenstvo, Pau, 27. 9. -1. 10.

> sprint na mirnih vodah:

- evropsko prvenstvo, Plovdiv, 14. - 16. 7.

- svetovno prvenstvo. Račice, 23. - 27. 8.

> spust na divjih vodah:

- evropsko prvenstvo, Skopje, 11. -14. 5.

- svetovno prvenstvo v sprintu, Pau, 27. 9. - 1.10.

> Kakšni pa so zastavljeni cilji?

“Želeli bi si vsaj ohraniti dozdajšnjo raven dosežkov kajakaškega športa. Sam vidim še možnost ponavljanja vrhunskih izidov skozi daljše časovno obdobje. Veliko tekmovalcev je pokazalo, da je sposobnih poseči visoko, a ne vsako leto oziroma na vsaki tekmi. Vzporedno bomo poskušali spodbujati in razvijati kakovost v mlajših kategorijah ter upe priključiti vrhunskim tekmovalcem.”

> Kaj prinaša poolimpijsko leto?

“V tekmovalnem smislu ni bistvenih sprememb. Slalomiste in tekmovalce v spustu kot sprinterje na mirnih vodah čakajo ob tekmah svetovnega pokala še evropska in svetovna prvenstva. Za konkretne cilje je še nekoliko prezgodaj, ima pa leto po olimpijskih igrah svoje posebnosti. Vrhunski tekmovalci več časa posvetijo regeneraciji, zato pa so nekateri kajakaši oziroma kanuisti, ki v zadnjih dveh letih niso dobili priložnosti, toliko bolj motivirani, da se prebijejo v reprezentanco ali celo ujamejo priključek s svetovnim vrhom.”

> Ali že pogledujete proti Tokiu leta 2020 in naslednjim olimpijskim igram?

“Tudi. V vseh disciplinah si bomo prizadevali imeti vsaj enega kandidata, ki bo sposoben poseči po najvišjih mestih oziroma medaljah. Hkrati pa si želimo močne notranje konkurence, ki bo v naslednjem ciklu na velikih tekmovanjih zasledovala vsaj finalne uvrstitve. V slalomu se kanu dvosed umika iz olimpijskega sporeda, vanj pa so uvrščene kanuistke. Morda se bodo nekoč delile olimpijske medalje tudi v kajak krosu. Letos bo tako že del programa na slalomskem svetovnem prvenstvu konec septembra v Franciji, izbirne tekme pa bomo opravili vzporedno z junijskim evropskim prvenstvom v Tacnu. Olimpijski prireditelji imajo kar zajetne stroške s pripravo divjevodaških prog. Če za podelitev še enega kompleta odličij ne bi bilo treba bistveno razširiti seznama slalomskih udeležencev na igrah, bi lahko zamisel o uvrstitvi kajak krosa v olimpijski spored padla na plodna tla.”

ALEŠ SORTA


Najbolj brano