Ogrevanje za zimo

V petek se v poljski Wisli začenja 22. velika nagrada v smučarskih skokih. Na uvodni postaji poletne različice svetovnega pokala se bo merila sedmerica slovenskih orlov, med njimi je tudi Jaka Hvala.

Jaka Hvala se odpravlja na poletno veliko nagrado.
Jaka Hvala se odpravlja na poletno veliko nagrado. 

PONIKVE NA TOLMINSKEM > ”Na skakalnici se ne mučim. Počep, odskok, prelet, vse se odvija precej bolj usklajeno in harmonično. Kriljenja z rokami v zraku skoraj ni,” je bil dobro razpoložen edini primorski reprezentant. Lani v tem času so ga razjedali dvomi, ki so se nato raztegnili globoko v zimsko sezono. Dobrih občutkov oziroma skokov kar ni mogel priklicati. Nekaj svetlim prebliskom je sledil niz ponesrečenih poskusov. Temelji, na katerih bi gradil formo in tekmovalno stanovitnost, pa so se sproti rušili.

Letos se zdi, da so se črni oblaki vendarle razkadili, čeprav vadbeni proces ni doživel bistvenih sprememb. Odmerek preudarnosti v nepredvidljivi disciplini, kot so smučarski skoki, je seveda obvezen, a krivulja leta se v prenesenem in dobesednem pomenu resnično dviguje. To sta potrdili že prvi tekmovalni preizkušnji na celinskem pokalu v Kranju v začetku julija, s katerima je bil Jaka Hvala sicer le deloma zadovoljen. “Na obeh tekmah sem imel en boljši in en slabši skok. Bistveno pa je, da skačem, kot se spodobi. Majhne napake v sestavnih elementih skoka, ki prinašajo želene rezultate, so seveda prisotne, a se jih dobro zavedam. Prej jih je bilo težko izluščiti,” je povedal Hvala, ki zre z optimizmom v poletni del sezone oziroma tekme na skakalnicah z umetno maso.

Rezultati seveda ne bodo v ospredju, je pa res, da dobra poletna popotnica pride še kako prav. Tovrstne izkušnje ima tudi Hvala, ki je imenitno zimsko sezono 2012/13, v kateri je slavil tudi zgodovinsko zmago na tekmi svetovnega pokala v nemškem Klingenthalu, napovedal že na poletni veliki nagradi. “Avgusta so bili skoki sicer povprečni, zato pa sem septembra stopnjeval formo in prikazal že zelo lepe skoke,” se spominja poletnega tekmovalnega utripa pred tremi leti član SSK Ponikve.

Poletni Grand Prix je razumljivo svojevrstno ogrevanje, a se je prijel kot dokaj domiselna formula, s katero odgovorni za smučarske skoke skrajšajo tekmovalno mrtvilo in tudi vadbeno monotonost. Alpski smučarji začnejo z ledeniškimi premierami konec oktobra, skakalci pa mesec dni kasneje, zato jim avgustovsko-septembrski tekmovalni koledar ustreza. Najboljši sicer niso prav pogosti udeleženci poletne velike nagrade, ki jo je lani dobil Jernej Damjan, a praviloma nastopijo vsaj na kakšni tekmi. Velika verjetnost je, da bodo preverili tekmovalne občutke tudi za uvod na Poljskem, kjer bo že v veljavi novo pravilo o tekmovalnih dresih oziroma odmerjeni dolžini kombinezona v razkoraku. Če jo bodo skakalci prekoračili, bodo avtomatično diskvalificirani.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano