Ogrevanje (ne) bo potrebno

Mlada slovenska nogometna reprezentanca danes začenja kvalifikacije za evropsko prvenstvo leta 2017. Prvi tekmec bo v Ajdovščini ob 17.30 izbrana vrsta Andore.

Selektor Primož Gliha Foto: Leo Caharija
Selektor Primož Gliha Foto: Leo Caharija

AJDOVŠČINA > Nov ciklus je prinesel tudi nove obraze. Tako v igralskih vrstah, kjer se kali nov rod nogometašev, kot tudi v strokovnem štabu. Tomaža Kavčiča oziroma Roberta Englara je nasledil Primož Gliha, ki je okrog sebe zbral primorske sodelavce, sam pa je kot glavni trener že vodil Gorico in Luko Koper. Glihova pomočnika sta Alfred Jermaniš in Sandi Valentinčič, za vratarje pa skrbi Robert Volk.

Junijski zbor v občutljivem terminu ob koncu sezone krojijo načetost oziroma poškodbe, ki so opravile naravno selekcijo, kar ni nujno slabo. Tudi brez nekaterih vidnih posameznikov je slovenska izbrana vrsta dobro prestala kvalifikacijsko generalko na turnirju v Ukrajini, kjer je ugnala gostitelje in Grčijo.

Tudi uvodni slovenski obračun z Andoro naj bi bil svojevrstno ogrevanje oziroma priložnost za spoznavanje in uigravanje, a pozornost ne bo odveč. Republika Irska je v doslej edinem dvoboju kvalifikacijske skupine 2 z 1:0 komaj strla odpor današnjih tekmecev Slovenije. Presenečenj ne gre pričakovati. Gostje se bodo zoperstavili z značilnim obrambnim blokom, strnjene formacije pa ni lahko prebiti. “Nikogar ne smeš podcenjevati, dokler ga ne premagaš oziroma mu zabiješ gola. Iz Ukrajine prinašamo dobro popotnico, danes pa bo pomemben odziv igralcev v dvoboju s tekmecem, ki ima precej nižji status,” je pojasnil Gliha, ki v tej akciji računa tudi na tri nogometaše iz primorskih klubov, Marka Krivičića, Denisa Šmeja in Luko Vekića.

Pod drobnogledom bo napadalni tandem Andraž Šporar-Luka Zahović, spodbudno formo pa kaže tudi Alen Ožbolt. Od Glihovih izbrancev pa je morda še največji pečat v letošnji sezoni vtisnil branilec Cesene Luka Kranjc. Sicer pa čaka Slovenijo kar težko delo v boju za eno izmed prvih dveh, ki utegneta voditi v dodatne kvalifikacije. Papirnata favorita sta Srbija, ki je pred dvema letoma slavila v kategoriji do 19 let, in tradicionalno močna Italija. Ob naštetih je v skupini še Litva, ki bo kot naslednja gostovala v Sloveniji 4. septembra. “Težki tekmeci pomenijo velik zalogaj, a verjamem da tudi dodaten motiv za fante, ki morajo sprejeti izziv. Na vsaki tekmi bomo zasledovali pozitiven izid, potem pa bomo videli, kaj nam bo prineslo,” je povedal Gliha.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano