Ofenziva na Blatterja

Ameriški CNN je o preiskavi zoper predstavnike krovne nogometne organizacije Fifa poročal že v torek okrog polnoči, včeraj zjutraj je vest dopolnil še podatek o aretacijah nekaterih funkcionarjev.

Na različnih bregovih: Michael Platini (levo) in Sepp Blatter.
Na različnih bregovih: Michael Platini (levo) in Sepp Blatter. 

ZÜRICH > Čez dan je se je razvedelo, da je švicarska policija aretirala sedem predstavnikov vodstva Fife zaradi suma korupcije, podkupovanja, izsiljevanja in pranja denarja v vrednosti več kot 100 milijonov dolarjev. Ameriški preiskovalni urad FBI naj bi v preiskavo zajel časovno obdobje zadnjih 24 let. Med priprtimi, sta tudi podpredsednika Jeffrey Webb in Eugenio Figueredo.

Iz vodstva Fife so pojasnili, da med osumljenci nista predsednik Sepp Blatter in generalni sekretar Jerome Valcke, ter da podpirajo preiskavo. Vodja komunikacij Fife Walter de Gregorio je zatrdil, da bodo jutrišnje volitve predsednika Fife potekale po predvidenem načrtu, ter da Rusija in Katar ostajata gostitelja svetovnih prvenstev leta 2018 in 2022.

Blatter se poteguje za peti zaporedni štiriletni mandat, njegov edini tekmec pa bo jordanski princ Ali Bin Al Hussein, saj sta kandidaturi umaknila predsednik nizozemske nogometne zveze Michael van Praag ter portugalski nogometni zvezdnik Luis Figo.

Med priprtimi so poleg Webba s Kajmanskih otokov, ki vodi Zvezo severne in srednje Amerike ter Karibov (CONCACAF), ter Urugvajca Figuereda, še član izvršnega odbora Fife Eduardo Li iz Kostarike, uradnik Fife za razvoj Julio Rocha, ataše predsednika CONCACAF Costas Takkas, nekdanji podpredsednik Jack Warner iz Trinidada in Tobaga ter bivši predsednik brazilske zveze Jose Maria Marin,član organizacijskega odbora olimpijskega turnirja.

Akcija je voda na mlin kritikom Blatterja, posebej predsednika Uefa Michaela Platinija, ki je včeraj sklical izredno sejo izvršnega odbora Uefe, kjer so zahtevali preložitev volitev. STA, RM


Najbolj brano