Odslej vedno prazen avto

Štirikratni državni prvak v reliju, Idrijčan Aleks Humar, si bo reli San Remo namesto po rezultatih zapomnil po kraji denarja in opreme. Zaradi tega je ostal brez dveh relijev v Italiji.

Sovoznik Florijan Rus in voznik Aleks Humar bosta spet 
dirkala prihodnji konec tedna v Mariboru. Foto: Simon Maljevac
Sovoznik Florijan Rus in voznik Aleks Humar bosta spet dirkala prihodnji konec tedna v Mariboru. Foto: Simon Maljevac

IDRIJA > Dogajanje v San Remu, o katerem smo poročali v petkovi številki PN, bo idrijskega dirkača Aleksa Humarja in njegovega sovoznika Florjana Rusa zaposlovalo še nekaj časa. Doslej še neznani tatovi so jima namreč pred startom znamenitega, že 62. mednarodnega relija, v mestu rož dodobra izpraznili njun avtomobil za trening, zaradi česar sta morala odpovedati tako reli San Remo kot majski reli Targa Florio. Krstna sezona v evropskem pokalu clio R3T se zanju tako še lep čas ne bo začela. V četrtek, ko bi v San Remu že morala dirkati, sta se vrnila domov.

Aleks Humar, ki je kot dirkač, predvsem pa kot mehanik (tudi na dirkah za svetovno prvenstvo) prevozil dobršen del sveta - od Čila do Avstralije - takšne kraje še ni doživel: ”S sovoznikom sva okoli sedmih zvečer šla na večerjo. Niti najmanj nisva pričakovala, da bova zanimiva za tatove. Avtomobil za trening je šibkejši, na pogled je kot običajno cestno športno vozilo. Ni bil posebej pobarvan, označen, ali vpadljiv. V kabini nisva pustila ničesar. Vso prtljago sva zložila v prtljažnik. Ko sva se se čez dve uri vrnila, je le malo manjkalo, da do začetka nočnega ogleda proge sploh ne bi opazila, da je kaj narobe. Avto je bi zaklenjen, nepoškodovan, in če ne bi tatovom pri iskanju stvari na sedež padla vizitka, bi se mirno odpeljala. Ko sem spravljal vizitko, sem opazil, da ni sončnih očal. Po tem je bilo jasno, da sva imela v avtu obisk, kar je dokaj hitro odkril pogled v prtljažnik. Tudi tam je bilo na pogled v vse v redu, če ne bi manjkala oprema za komunikacijo med relijem. Podrobnejše preverjanje med številnimi torbami in mapami je pokazalo, da so nama pobrali točno tisto, kar bova najbolj pogrešala - zapiske iz relija, kjer je bil skrit tudi del denarja. Sreča v nesreči je bila, da sva takoj odkrila razsežnosti ropa in sporočila spremljevalni ekipi v Idrijo, naj nikar ne gre v sredo s kombijem in tekmovalnim avtom na pot. S tem smo si prihranili vsaj te stroške.”

Sredo sta tako Idrijčana namesto na zadnjem ogledu relija prebila na policijski postaji, kjer so jima povedali, da imajo v zadnjem času veliko težav z organiziranimi roparji avtomobilske prtljage in da je upanje, da bosta še kdaj videla ukradeno, majhno. Seznanili so ju tudi z načinom dela tatov, je povedal Humar: “Imajo visoko tehnološko opremo, s katero na daljavo dekodirajo blokado avtomobila, ga z razdalje odklenejo, nato pa le še pristopijo k odklenjenemu vozilu, na hitro vzamejo, kar je vrednega, zaklenejo za sabo in odidejo. Imajo celo naprave za pregled prtljage na daljavo. Kjer delujejo takšne tolpe, je edina preventiva parkiranje povsem praznega avtomobila.”

Tatovi so Idrijčanoma dodobra pokvarili sezono. Namesto na San Remu bosta tako spet tekmovala na reliju za slovensko prvenstvo v Mariboru, ki bo konec tedna, kar sprva sploh nista načrtovala. Olajšana za del opreme in denarja se bosta v tujino naslednjič odpravila predvidoma šele julija, na reli pokala clio R3T italijanski Casentino, sicer pa bosta odslej koledar sestavljala sproti, po vsaki dirki.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano