Odšel, da drugi uveljavijo vizijo

Napovedi so se izkazale za točne. Včeraj popoldne je medijem dosedanji predsednik FC Kopra Ante Guberac potrdil svoj odstop in napovedal umik iz koprskega nogometa. Zanimivo je, da se je v pogovoru dosledno izogibal, da bi “nove ljudi” v klubu omenjal z imeni.

Iz uprave odhajata Ante Guberac (levo) in Andrej Poljšak (v 
sredini), neuradno naj bi operativno delo do skupščine 
opravljal Valter Valenčič.   Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Iz uprave odhajata Ante Guberac (levo) in Andrej Poljšak (v sredini), neuradno naj bi operativno delo do skupščine opravljal Valter Valenčič.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > “Po razgovoru z ljudmi, ki zadnje čase sodelujejo pri delu v klubu sem se odločil, da odstopim in jim s tem omogočim, da uveljavijo svojo vizijo. Če bo potrebno, bom še pomagal. Slovo je bilo prijateljsko, želim jim vso srečo pri delu,” je pojasnil Ante Guberac, ki bo počakal na skupščino, na kateri bo tudi formalno razrešen.

> Se z vami še kdo umika?

“Sporazumno sta prekinili pogodbo direktorica in poslovna tajnica, odstopil je tudi član uprave Andrej Poljšak. Zaposleni v podjetju so kot moja družina, enako je veljalo za ljudi v klubu. Delati ni bilo lahko, saj obstajajo različni interesi. Vsi bi bili radi nosilci igre, veliko pripomb na moj račun je bilo glede odločitev, kdo lahko iz mladincev prestopi k članom, čeprav o teh stvareh nisem odločal.”

> Ste z novimi ljudmi v FC Koper skušali najti skupne točke?

“V tem času smo enotno delali. Pomagal sem jim, kolikor sem lahko. Novi ljudje delo v klubu vidijo drugače, upam, da bodo nadgradili to, kar smo doslej naredili. In na to sem ponosen. Dolg, meril se je v milijonih evrov, smo temeljito zmanjšali, ko bodo prišla poplačila za nogometaše, ki so odšli v prestopnem roku, bodo poravnane vse obveznosti do Milana Mandarića. V zadnjih treh letih smo klub z dna spravili med ene boljših v državi.”

> Zakaj se je zgodil ta pat položaj?

“Nekateri drugi ljudje so želeli narediti korak naprej. To sem jim omogočil, če so v meni pač videli oviro.”

> Z županom Borisom Popovičem ste že dolgo časa sopotnika. Kdaj je prišlo do različnih stališč o nogometu?

“Ne drži, da sva se razšla, najin odnos je enak kot julija, ko smo se veselili zmage proti Hajduku in osvojenega superpokala. Tak bo tudi naprej. Klub sem vodil na svoj način, drugi ga bodo drugače. To leto smo zapravili deloma po moji krivdi. Upam, da bomo čez dve leti prvaki in da bo Bonifika polna.”

> Zakaj se je sočasno zgodil pravi eksodus igralcev?

“Koper ni bogat klub. Kljub sanaciji financ se je od nas terjal rezultat. Če Koper ni bil v vrhu, nisi bil pomemben. Pa smo v tem času bili podprvaki, osvojili smo pokal, igrali v Evropi. Igralci imajo majhne plače, večjih si ne moremo privoščiti in ne moremo tekmovati z Olimpijo in Mariborom. Ni razloga, da igralcu ne omogočim odhoda, če tu ne vidi svoje prihodnosti. Novo vodstvo ima čiste račune, nima nezadovoljnih igralcev.”

> Ampak odhajajo tudi mladi reprezentanti ...

“Tako ali tako jim bi potekle pogodbe in tu ne želijo ostati. Čez 14 dni se lahko že sklenejo pogodbe z novimi klubi.”

> Torej se zdaj trener Slavko Matić ne bo mogel izgovarjati na vam zveste igralce?

“Ne vem, zakaj mi kot predsedniku igralci ne bi bili zvesti in lojalni. Nikogar nisem spodbujal, da bi odšel. Nekje sem prebral, da je Ivica (Guberac op. a.) suspendiran. Ne vem, kdo se je lahko to odločil, ker to lahko storim le jaz kot predsednik kluba. Ko se je Ivica odločil, da odide, se je pač začel val nesoglasij.”

> Kdo bo vodil klub v vmesnem času?

“Pripravljamo gradivo za primopredajo. Kdo bo do skupščine operativno vodil klub, še ne vem.”

> Ostajate v športu?

Najprej bi se rad spočil. Pravijo, da sem nogometni odvisnik. Morda se na športnem področju res še vidimo.”

ROK MAVER


Najbolj brano