Odrova s četrtim izidom v finale na 1500 m prosto

V petkovih kvalifikacijah na 1500 m prosto se je v sobotni finale, ta bo na sporedu ob 16. uri, s četrtim dosežkom predtekmovanja prebila Ravenčanka Tjaša Oder. Ta je z izidom 16:18,81 le za 17 stotink sekunde zgrešila državni rekord, ki ga je postavila leta 2011 v Limi, ko je postala mladinska svetovna prvakinja.

Koprčan Matjaž Markič si je priplaval polfinale na 50 m prsno  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Koprčan Matjaž Markič si je priplaval polfinale na 50 m prsno  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

BERLIN > Slovenska rekorderka, ki je presenetila že z uvrstitvijo in novim slovenskim rekordom na 800 m prosto, je tokrat začela nekoliko zadržano, v nadaljevanju pa pokazala, da ima veliko moči in tekmice lovila drugo za drugo. Nepremagljiva je bila le Španka Mireia Belmonte Garcia. V drugem polfinalu sta bili od Korošice hitrejši le Italijanka Aurora Ponsele in Madžarka Boglarka Kapas, blizu je bila tudi petouvrščena Rita Martina Caramignoli.

Odrova ne napoveduje boja za kolajno

Ne glede na današnji razplet Odrova ne napoveduje boja za medaljo. Favoritinji sta nedvomno Španka in Madžarka, a morda je tudi katera od drugih tekmic še varčevala z močmi.

Na 1500 m prosto sta nastopili še ena Fužinarjeva tekmovalka Gaja Natlačen in Radovljičanka Špela Perše, ki sta osvojili 11. in 17. mesto, slednja pa je dosegla tudi nov osebni rekord.

Markič in Dugonjić v polfinalu na 50 m prsno

Že pred tem sta si polfinala na 50 m prsno priplavala še Matjaž Markič in Damir Dugonjić. Kot peti je v popoldanski del, ki bo na sporedu ob 19:26, napredoval branilec naslova Ravenčan Dugonjić.

Koprčan Markič, ki je pravkar drugič postal oče in je v Berlin prišel šele v torek, pa je bil z najboljšim letošnjim izidom 28,04 16. in kot zadnji ujel popoldanski del. “Sreča me v teh dneh res spremlja. Izid je bil nekaj slabši, kot sem pričakoval, in s plavanjem nisem bil zadovoljen, ker sem izgubljal vodo in plaval na silo. Videlo se je, da je bil to moj prvi start. Vesel sem, da sem naprej in bom popoldan lahko plaval, kot sem si zamislil,” je dejal Koprčan. Spomnil se je, da je v Berlinu leta 2002 prvič nastopil na veliki članski tekmi, zdaj pa se je vrnil po dveh letih odmora, saj je nazadnje tekmoval na EP leta 2012 v Debrecenu na Madžarskem.

Ava Schollmayer je na 50 m hrbtno osvojila 27. mesto, izid 29,46 pa je potrdil, da se plavalka po mladinskem evropskem prvenstvu ni povsem vrnila v vrhunsko formo, delno tudi zaradi zdravstvenih težav. Pomembnejši pa je podatek, da bi izid 29,11, ki ga je dosegla na MEP na Nizozemskem, skoraj zadostoval tudi za polfinale Berlina, kjer je bil za preboj med najboljših 16 potreben dosežek 29,05.

Robert Žbogar je bil 37. na 100 m delfin.

V soboto predtekmovanje čaka še Tjašo Vozel na 50 m prsno in Anjo Klinar na 200 m delfin.

STA


Najbolj brano