Odprt boj za prvo mesto

Danes in jutri se bo nadaljevalo tudi tekmovanje v tretji slovenski nogometni ligi zahod. Po izstopu Portoroža Pirana bo spomladanski del pričelo devet ekip.

Izolani (v modrih dresih) in Ajdovci so glavni kandidati za prvo mesto v 3. SNL zahod. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Izolani (v modrih dresih) in Ajdovci so glavni kandidati za prvo mesto v 3. SNL zahod. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

NOVA GORICA > Mikaven bo zlasti boj za prvo mesto, ki prinaša možnost napredovanja. Prvak zahodnega dela tretje lige se bo namreč v dodatnih kvalifikacijah pomeril z najboljšim iz tretje lige center, kjer je jesenski naslov osvojila kranjska Zarica. V tretji SNL zahod imata po jesenskem delu najboljše izhodišče Izola in ajdovski Škou, ki sta poravnana na vrhu. Oba kluba si želita tam ostati tudi po zaključku sezone, zato v zimskem prestopnem roku nista mirovala. Posebej dejavni so bili Izolani, ki so v svoje vrste zvabili kar nekaj novincev. Glavno vprašanje je, ali bodo po odhodu prvega strelca lige Darka Kremenovića tako učinkoviti kot jeseni, ko so na 14 tekmah zabili 44 zadetkov. Ajdovci so v drugem delu z Đošo Lazarevićem in Tadejem Tomažičem dobili dva prekaljena nogometaša.

Vrstni red v 3. SNL zahod: Izola in Škou Ajdovščina (oba 14 tekem) 30 točk, Jadran Dekani (13) 25, Brda (13) 22, Bilje (13) 21, Tabor (13) 16, Cerknica (13) in Ilirska Bistrica (14) 13, Adria (14) 9.

Trikrožni sistem določa, da se bosta v zadnjem prvenstvenem krogu pomerili prvo- in drugouvrščena ekipa po dveh tretjinah tekmovanja. Prvi ima seveda prednost domačega igrišča na sklepni medsebojni tekmi. Ajdovci in Izolani bodo do konca druge tretjine prvenstva odigrali še tri dvoboje. Oboje čakata zaporedna obračuna z dekanskim Jadranom, ki utegne še premešati štrene pri vrhu. Do vodilnega dvojca ga loči pet točk, a imajo Dekančani tekmo manj. Tudi pri Jadranu so opravili nekaj sprememb v igralskem kadru, uvodna spomladanska kroga pa bosta bržkone že dala odgovor, ali se lahko dvoboj za prvo mesto še lahko spremeni v troboj.

Jutri se bo začel tudi spomladanski del v ženski nogometni ligi, kjer primorske barve zastopata ekipi Ankarana Hrvatinov in Ajdovščine. Obalne nogometašice v devetčlanskem prvenstvu zasedajo sedmo mesto, a so s štirimi jesenskimi zmagami blizu sredini lestvice. Mesto za njimi so z eno zmago Ajdovke. Novinke v ligi nabirajo izkušnje. Na vrhu so s polnim izkupičkom branilke naslova iz Beltincev.

V Biljah in Brdih bodo ob koncu sezone bržkone zadovoljni, če bodo zadržali jesenske položaje. Kaj lahko pa utegnejo prekrižati načrte kateremu od papirnatih favoritov. Podobno velja tudi za ostale ekipe, pri katerih bo ob praktično zagotovljenem obstanku veliko odvisno tudi od tekmovalnih ambicij. Ob koncu sezone iz tretje lige zahod - če le ne bo kakšnega dodatnega izstopa - ne bo, kot vse kaže, izpadel nihče.

ASO


Najbolj brano