Odmor jih je zdramil

Slovenska rokometna reprezentanca je po medlem prvem polčasu v pičlih desetih minutah nadaljevanja razbila odpor Čila in vknjižila prvi točki v skupini A. Danes jo na svetovnem prvenstvu čaka težji obračun z Belorusijo.

Vratar Primož Prošt je bil igralec tekme ob prvem nastopu Slovencev na SP v Katarju. Foto: STA
Vratar Primož Prošt je bil igralec tekme ob prvem nastopu Slovencev na SP v Katarju. Foto: STA

DOHA >Prvega polčasa proti Čilu si slovenski privrženci in redki gledalci v dvorani Al Sadd, med katerimi je bil tudi predsednik republike Borut Pahor, ne bodo posebej zapomnili. Slovenska reprezentanca se je s Čilenci mučila predvsem v obrambi, ki je tekmecem puščala veliko manevrskega prostora. S tem je otežila delo tudi obema vratarjema, ki sta v prvem polčasu zbrala vsega štiri obrambe. Nerazpoložen je bil Gorazd Škof, ki ga je v nadaljevanju zamenjal Primož Prošt. Rotacije so se prav tako vrstile v polju, a tudi napad, v katerem se je čakalo na domiselno potezo Uroša Zormana, proti postavljeni obrambi ni stekel, kot bi moral.

Čilenci so s pridom izkoristili prostor, ki ga je pred šestmetrsko črto ustvarjal Marcos Oneto in sredi polčasa celo povedli za dva gola. Zasuka na igrišču, kamor je stopil tudi Dean Bombač, ni in ni hotelo biti. Brez strelskega prispevka Dragana Gajića, ki je v prvem polčasu dosegel polovico slovenskih golov, pa bi bila slika po malem že zaskrbljujoča. Tako pa je prednost dveh golov ob odmoru obetala, da bo slovenska reprezentanca v drugem polčasu le ujela pravi ritem. In ga tudi je.

Dvorana Al Sadd, gledalcev 500, sodnika Rashed, Elsayed (oba Egipt). Slovenija: Kavtičnik 2, Natek 2, Dolenec 5 (1), Škof (6 obramb), Skube 2, Prošt (11 obramb), Špiler 5, M. Žvižej 1, L. Žvižej 4, Gaber 2, Zorman 2, Bezjak 1, Kozlina, Gajić 9 (2), Bombač 1. Selektor: Boris Denič. Čile: Barrientos, Oliva, Ceballos, Frelij 5, Jofre 2, Diaz 1, Reyes 2 (1), Caniu 2, Callejas, Moll Ramirez, E. Salinas 1, Araya, Del Rio, R. Salinas 10, Salazar, Oneto. Selektor: Fernando Capurro. Sedemmetrovke: Slovenija 4 (3), Čile 2 (1); izključitve: Slovenija 16, Čile 12.

Iz slačilnic je prišla drugačna Slovenija: odločna in zbrana v obrambi ter posledično razigrana v (proti)napadu. Prošt, ki je bil ob koncu razglašen za najboljšega posameznika tekme, je zaklenil vrata, Gajićevo strelsko štafeto pa so si podajali soigralci. Z delnim izidom 8:0 so izbranci Borisa Deniča hitro razblinili rezultatsko negotovost, Čilenci pa so strelsko sušo prekinili šele v 40. minuti. Nadaljevanje je bilo v znamenju ekshibicije slovenske reprezentance, ki je gotovo prihranila še nekaj nabojev za sledeče, zahtevnejše tekmece.

“Vsaka otvoritvena tekma na velikem tekmovanju prinaša neko novo poglavje. V prvem polčasu so nas tekmeci nekoliko uspavali in nas potem z dvema hitrima podajama ujeli na krivi nogi. Našemu vratarju z obrambo nismo pomagali, on pa tudi ne obrambi. Zato smo zašli v težave. Na začetku drugega polčasa smo se z dvema, tremi posredovanji vratarja sprostili tudi v napadu, kjer nam je steklo. Pravo prvenstvo se za nas začne na tekmi z Belorusijo, proti kateri pa bomo morali precej bolje odpreti tekmo,” je sinoči pojasnil Boris Denič.

Aleš Sorta, poročevalec


Najbolj brano