Odločitev v Mariboru

Šest let je minilo od zadnje slovenske uvrstitve na veliko tekmovanje. Novembra leta 2009 je v Ljudskem vrtu Rusijo v črno zavil Zlatko Dedić in Slovenijo izstrelil na svetovno prvenstvo v Južnoafriški republiki.

Zlatko Dedić Foto: STA
Zlatko Dedić Foto: STA

FRANKFURT > Slovenskemu nogometu se na vzhodu Evrope spet ponuja nova priložnost. Zlatko Dedić trenutno igra v nemškem drugoligašu FSV Frankfurt. Čeprav že tri leta ni oblekel dresa slovenske izbrane vrste in je eden redkih iz generacije 2009, ki ga ni v Katančevi ekipi, je prepričan, da za reprezentanco vendarle še ni odpisan.

> Kakšne možnosti pripisujete Sloveniji v dodatnih kvalifikacijah?

“Del kvalifikacij res nismo najbolje odigrali. Večine tekem sicer nisem gledal, zato ne bi bilo pošteno, da o tem preveč govorim. Gledal pa sem tekmo s Švico v Baslu, ki so jo fantje večji del odigrali fantastično, potem pa se je žal razpletlo v najslabši možni meri. Dodatni tekmi z Ukrajino sta poglavje zase, dve tekmi sta nekaj povsem drugega kot običajna kvalifikacijska srečanja. Če bodo dobro odigrali v Ukrajini, jim bo v Mariboru bistveno lažje.”

> Nekaj dvomov je bilo, ali je bolje igrati v Stožicah ali v vam verjetno zelo ljubem Ljudskem vrtu.

“V Ljudskem vrtu je bilo tudi zelo kakovostnim tekmecem težko. Vse od prve minute je bilo na naši strani peklensko vzdušje, zato smo se z veseljem zbrali v Mariboru, kjer smo, če se prav spomnim, samo enkrat izgubili. Ne bom rekel, da v Stožicah tega ni bilo, ampak so bile tudi tekme z manj navijanja. No, to je odvisno tudi od nasprotnika.”

> Pa se vam v glavi še kaj vrti tisti zadetek proti Rusiji, ki je v delirij spravil 12.000 ljudi na stadionu in še veliko več po Sloveniji?

“Od preteklosti se ne živi. Gola se spomnim, ko pogovor nanese na reprezentanco, sicer pa sem osredotočen na sedanjost, na klubske obveznosti. Nisem še rekel zadnje in v nogometu imam še precej ambicij.”

> Tudi v reprezentanci?

“Seveda. Želim ostati protagonist in če trenutno nisem v reprezentančnih načrtih, pač tako je. Življenje me uči, da vrata niso nikoli zaprta, saj se igralci tudi po nekaj letih odsotnosti vračajo v reprezentanco. Delam, skušam pritegniti pozornost selektorja Katanca, ki ima drugačen koncept igre, kot smo ga imeli v času Matjaža Keka. Reprezentanca mi je veliko dala in tudi sam sem veliko dal reprezentanci. Nisem še rekel zadnje besede, to trdno verjamem.”

> Katanec v tekmah z Ukrajino stavi na izkušene igralce.

“S to njegovo potezo se strinjam, izkušnje so na takih tekmah lahko jeziček na tehtnici. Večino teh fantov in njihovo miselnost dobro poznam. Imajo recept za Ukrajince. Na vzhodu ni lahko igrati, sploh pa zdaj glede na vse razmere v Ukrajini.”

> Kakšen rezultat iz Lviva bi bil še ugoden?

“Kombinacij je veliko. Lepo bi bilo zmagati z 1:0, ampak odločalo se bo pa v Mariboru.”RM


Najbolj brano