Odločali bodo mirni živci

“Če ne boste zmagali takega Hajduka, je bolje, da se ne ukvarjate več z 'balunom',” nam je na bencinski črpalki navrgel eden od vročih navijačev, ki je po lastnih besedah Hajduku sledil na 500 gostovanj. V Splitu vsi upajo, da bo Hajduku uspelo, a mu ne verjamejo preveč.

Koprčani so sinoči dobre volje opravili trening na Poljudu. Foto: Simon Maljevac
Koprčani so sinoči dobre volje opravili trening na Poljudu. Foto: Simon Maljevac

SPLIT >Pred Hajdukom in Koprom je ena najpomembnejših tekem sezone, ki v resnici še jemlje zalet. V koprskem taboru imajo zdaj še nekoliko večje breme, saj so po izpadu Maribora ostali edini klub, ki brani slovensko čast v nogometni Evropi. Koper je na pragu zgodovinskega preboja v tretji predkrog, Hajduk pa pred imperativom napredovanja, saj bi mu izpad prinesel nove pretrese. Tako ne čudi izjemna pozornost, ki jo ima tekma v hrvaških, predvsem dalmatinskih medijih. Slobodna Dalmacija, ki Hajduku že tako namenja zelo veliko prostora, je včeraj dvoboju s Koprom namenila kar štiri strani in pripravila pogovor s prvim možem koprskega kluba Antejem Gubercem.

Klub in Torcida vseskozi vabita navijače, naj podprejo mlado ekipo. Odziv je zelo dober, saj pričakujejo okrog 25.000 ljudi. Dvoboju daje draž dejstvo, da ima Hajduk mlado moštvo. Bodo šli na juriš, bodo pokleknili ob prvi oviri (beri koprskemu zadetku) in žvižgih s tribun, če jim ne bo šlo po zamislih? Pravega odgovora ne pozna niti trener Damir Burić, ki je svoje izbrance skušal čim bolj izolirati od javnosti, kar je v mestu, kjer praktično vsak vse ve o nogometu, skoraj misija nemogoče. Koprčani so se po mir zatekli v Dugopolje, industrijsko cono nad Splitom, kjer je v soseščini njihovega hotela stadion, rezervni objekt za oba splitska kluba, in kjer je Hajduk pred dvema tednoma izločil estonski Kalev. “Imam dovolj igralcev, da lahko premešam ekipo. Z 1:0 bi bil izjemno zadovoljen,” je povedal Burić in potarnal, da je imel premalo časa za pripravo na tekmo. O možni postavi ni želel govoriti, saj se je zelo verjetno odločil šele včeraj zvečer v karanteni v Solinu. Po pričakovanjih bosta tako domača kot koprska ekipa igrali po sistemu 3-5-2.

Tudi iz koprskega tabora ni bilo veliko besed o postavi. Nekaj igralcev je načetih, toda za to priložnost bodo stisnili zobe. Splitske novinarje je zanimalo, če bo Koper le branil rezultat, a je Rodolfo Vanoli ponovil: “Vedno se igra za rezultat.”

Kapetan Ivica Guberac ocenjuje: “Imamo dovolj samozavesti. Trener nas uči, da vse tekmece spoštujemo in da se nikogar ne bojimo.”

Kako lahko napreduje Koper

Koper je v prvi tekmi slavil s 3:2. Gol v gosteh v primeru neodločenega izida šteje dvojno.

0:0 - napreduje Koper s skupnim izidom 3:2.

1:0 - napreduje Hajduk s 3:3, ker je dosegel dva gola v gosteh.

1:1 - napreduje Koper s 4:3.

2:1 - napreduje Hajduk s s 4:4.

2:2 - napreduje Koper s 5:4.

3:2 - igrajo podaljške.

ROK MAVER


Najbolj brano