Odločal bo ciljni vzpon na Tri Kralje

Danes se začenja 22. kolesarska dirka po Sloveniji, ki bo sicer imela manj primorskega pridiha na cestah in v karavani, kjer bo pod drobnogledom zmagovalec etape letošnjega Gira Jan Polanc.

Jan Polanc je pred mesecem dni dobil etapo na dirki po 
Sloveniji. Foto: Pd
Jan Polanc je pred mesecem dni dobil etapo na dirki po Sloveniji. Foto: Pd

LJUBLJANA > Član italijanskega Lampreja je opozoril nase prav na slovenskem krogu pred dvema letoma, ko je osvojil drugo mesto tako v kraljevski etapi na Vršič kot tudi v skupnem seštevku. Kranjčan zdaj že drugo sezono vrti pedala v elitni kategoriji, torej ima za sabo že nekaj kilometrine, po drugi strani pa ne more več računati na morebitni dejavnik presenečenja, saj ga v karavani že dobro poznajo.

Prvi favorit za skupno zmago je Španec Mikel Nieve, siceršnji Polančev sopotnik na letošnjem Giru. Član ekipe Sky se bo potegoval tudi za nastop na julijskem Touru, zato ima dvojni motiv.

Velika uganka je domet zmagovalca dirke po Sloveniji iz leta 2012, Janija Brajkoviča, ki ima eno najboljših kolesarskih spričeval v karavani. Potem ko se je Belokranjec preselil v nižjo konkurenco, mu v letošnji sezoni ne gre prav nič od nog. Pod drobnogledom bo tudi zmagovalec slovenskega kroga iz leta 2011, Italijan Diego Ulissi, pa njegovi rojaki, kolesarska veterana Franco Pellizotti in Luca Paolini, Stefano Pirazzi inFrancesco Manuel Bongiorno, lanski zmagovalec ciljnega vzpona na Tri Kralje, ki bo bržkone tudi letos krojil vrstni red v skupnem seštevku. Na sporedu bo v sobotni tretji etapi, kjer utegne biti v ospredju tudi močna kolumbijska falanga.

Dirka po Sloveniji se bo sicer začela z današnjim kronometrom v Ljubljani. Jutri bo na sporedu razgibana etapa med Škofjo Loko in Kočevjem, kjer utegnejo na svoj račun priti ubežniki. Tradicionalni zaključek štiridnevne preizkušnje bo v nedeljo v Novem mestu, s sprinterji v glavnih vlogah. Prvi slovenski adut v skupinskih zaključkih bo Marko Kump, v kraljevski etapi pa bosta poskušala mešati štrene favoritom Primož Roglič in Jure Golčer.

Primorsko zastopstvo bo manj številčno kot sicer. Kristijan Koren je vrtel pedala na kriteriju Dauphine in ima v mislih nastop na dirki po Franciji, Borut Božič kolesari po Švici, tudi sicer pa njuni ekipi World Toura dirke po Sloveniji nista imeli v tekmovalnih načrtih. Matej Mugerli in Jan Tratnik bosta nastopila na evropskih igrah v Azerbajdžanu, na letošnji dirki po Sloveniji pa ne bo niti Andija Bajca, ki blesti v Avstriji. Bo pa zato na slovenskem krogu vrtel pedala v zadnjih letih stalni udeleženec dirke Kristjan Fajt, ki ima pomembno moštveno vlogo v Adria Mobilu. Robert Jenko ima tudi že kar nekaj kilometrine v dresu Radenske, kjer bosta vrtela pedala tudi Martin Otoničar in Žan Jerkič. Miha Poljanec in Žiga Grošelj pa bosta nabirala izkušnje v slovenski reprezentanci.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano