Odlikuje jih delo z mladimi

BK Korte je najštevilčnejši in najaktivnejši balinarski klub v izolski občini. Zadnja leta se ponašajo predvsem z delom z mladimi, saj so eni redkih balinarskih klubov, ki ima vse mlajše selekcije, že šesto leto pa v sodelovanju z OŠ Korte vodijo tudi otroški balinarski krožek.

Članska ekipa BK Korte tekmuje v OBZ Slovenska Istra.
Članska ekipa BK Korte tekmuje v OBZ Slovenska Istra.  

KORTE > Balinarski klub so v Kortah ustanovili leta 1977. Dvostezno balinišče so v štiristeznega razširili dvajset let kasneje. Zgradili so še klubski prostor s teraso, kjer se druži 39 članov.

Članska ekipa BK Korte trenutno tekmuje v OBZ slovenska Istra. Ambicij za uvrstitev v drugo ligo, kjer so nekoč več let zapored že bili, trenutno nimajo zaradi menjave generacij. Za strokovno delo v klubu skrbijo trije trenerji, z najmlajšimi pa se ukvarja eden najuspešnejših balinarjev v klubu, 20-letni Blaž Morato. Več let je bil v širšem naboru za mladinsko državno reprezentanco, vendar zaradi težav s poškodbo na največjih prvenstvih ni nastopil. Ko so Korte izpadle iz druge lige, je Morato prestopil v koprski balinarski klub Modri val, po dveh sezonah pa ga je v svoje vrste povabil ljubljanski Krim, ki igra v superligi. Zdaj se je vrnil v Korte, kjer je prevzel delo inštruktorja balinanja za najmlajše. Vsak petek učenci drugega in tretjega razreda osnovne šole v Kortah z njim preživijo učno uro na balinišču. “Starost med osmim in desetim letom je najprimernejša za začetek učenja balinanja,” pravi Morato, ki se mu je ta šport priljubil predvsem zaradi dobre volje, ki vlada med balinarji, ko trenirajo in tekmujejo.

Po njegovih stopinjah gre Massimo Škrlič, ki kot kadet že igra v mladinski klubski ekipi, lani pa je zastopal barve slovenske kadetske reprezentance, ko je ta nastopila na mednarodnem turnirju, na katerem so se pomerile izbrane vrste Monaka, Hrvaške, Srbije in Slovenije. Turnir so organizirali prav v Kortah, kar je bil tudi največji organizacijski podvig kluba doslej.

“Delo z mladimi financira občina,” pojasni predsednik kluba Miran Kleva. Sam je že nekaj let v pokoju in rad dela z mladimi, zato je hitro navezal stik z osnovno šolo in navdušil učence za balinarski krožek. “Prej, ko smo bili mlajši, delu z mladimi nismo posvečali tolikšne pozornosti, ker smo sami več igrali. Zdaj pa je naš cilj, da bomo čez deset ali petnajst let navijali za te mlade, ki danes začenjajo,” pravi Kleva.

V naslednjih letih bodo v Kortah pomladili člansko ekipo in se skušali s svežimi močmi spet prebiti v drugo državno ligo. Klubska infrastruktura je že zdaj ponos vasi in občine, v načrtu pa imajo še prekritje balinišča. Leta 2017, za 40-letnico kluba, pa nameravajo spet organizirati kakšno večje mednarodno tekmovanje.

ALJA TASI


Najbolj brano