Odličen s knjigo in z žogo

Minuli konec tedna se je prvič blizu domačega kraja v novem dresu predstavil Števerjanec Jernej Terpin. Pri komaj 18 letih že redno igra za slovenskega odbojkarskega prvaka ACH Volley.

Jernej Terpin: “  Jesen  je bila zame fantastična. Iz 
amaterskega kluba sem prišel do priložnosti igrati 
v ligi prvakov.” Foto: Igor Mušič
Jernej Terpin: “ Jesen je bila zame fantastična. Iz amaterskega kluba sem prišel do priložnosti igrati v ligi prvakov.” Foto: Igor Mušič

KANAL > Gostovanje ACH Volleya pri Salonitu je za obisk Kanala izkoristila tudi navijaška skupina iz bližnjega Števerjana pri Gorici. Tam je namreč prve korake v odbojkarski družini naredil sprejemalec Jernej Terpin. Poleti je iz italijanskega B 2 ligaša, goriške Olympije, kjer je bil kot mladinec že nosilec igre, prestopil k našemu prvaku ACH Volleyu, kjer pri 18 letih v hudi konkurenci že redno igra. Priložnost je dobil tudi v Kanalu (dosegel je dve točki), kjer je nastal naš pogovor.

Sprejemalec Jernej Terpin je zrasel v športni družini v Števerjanu in v odbojkarski šoli goriškega B-2 ligaša Olympia, ki je lani zasedel peto mesto. Pri klubu sta odbojko igrala že njegov dedek in oče. Jernej je bil spomladi pri komaj 18 letih že nosilec igre kluba. Ni sicer posebno visok (190 cm), a ga odlikujeta odličen skok in tehnika, zaradi česar je bil že povabljen na priprave mlajših italijanskih selekcij. Ob športnem udejstvovanju je maturiral z odliko, hkrati z odhodom v ACH Volley, kjer je posojen igralec Olympie, pa je v Ljubljani začel s študijem fizike. Za naše prvake je jeseni točke dosegal na devetih tekmah.

> Kakšni so bili občutki, ko ste prvič v novem dresu gostovali blizu domačih krajev pred vašimi navijači?

“Najtežje je igrati doma. Želiš si pokazati čim več. Upal sem, da bom stopil na parket prej, a sem vendarle dobil priložnost v tretjem nizu in jo dobro izkoristil - tudi za točke.”

> Kako ste zmogli hiter preskok iz italijanske B 2 lige v klub, ki igra v ligi prvakov?

“Razlika je zelo velika, a mi mi bilo težko. Že kot majhen otrok sem upal in sanjal, da mi bo kdaj uspel preskok v klub, kjer bom treniral profesionalno, dvakrat na dan. Seveda je vse bolj intenzivno in natančno. Paziti je treba na marsikaj, tudi na enotno oblačenje. Seveda ne smeš zamuditi ali pa manjkati na nobenem treningu. Pri Olympiji, kjer smo bili vsi igralci v službah ali v šoli, je bilo pri tem več tolerance.”

> Ali ste zadovoljni s količino igralnega časa, ki vam je bila jeseni namenjena pri ACH Volleyu?

“Seveda bi se ga želel še več, posebej v slovenskem prvenstvu, kjer so kakovostne razlike velike in marsikatere tekme ni treba igrati s prvo postavo. So tekme, kjer sem na klopi, a večinoma prihajam za nekaj minut na igrišče, kot je bilo to v Kanalu. Jesen je bila zame fantastična. Iz amaterskega kluba sem prišel do priložnosti igrati v ligi prvakov. Proti Vojvodini sem dosegel prve točke. Že potovati na takšne tekme in se rokovati z odbojkarji, ki so osvajali odličja na svetovnih prvenstvih, je enkratno. To si kot mlad odbojkar lahko le želiš. Sicer pa je prvenstvo še dolgo in prišle bodo nove priložnosti.”

> Pred vami je zaključni del pokalnega tekmovanja. Kaj si želite?

“Pred nami je še zaostala povratna tekma četrtfinala pokala z Mariborom. Želim si, da bi z njo opravili, kot se od nas pričakuje in da bi nato tudi z mojo kakovostno igralno udeležbo na zaključnem turnirju osvojili pokal.”

> Kaj pa v prvenstvu?

“Da bi postali prvaki in da bi se toliko uveljavil, da bi zaigral na vsaki tekmi. Pogodbo imam zaenkrat le za to sezono, a če mi bo šlo dovolj dobro, se lahko še podaljša.

> Kako bi primerjali kakovost prve slovenske in B 2 italijanske lige?

“Mi smo lani na prijateljski tekmi gladko premagali novogoriški Go Volley, ki je nato izpadel iz lige. Rekel bi, da bi ekipe iz zgornjega dela B 2 lige lahko dobro igrale s slabšo polovico slovenskih prvoligašev, ki delajo - tako kot klubi v B 2 ligi - v amaterskih razmerah.”

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano