Odbojkarice Luke Koper z dramo do zmage

Odbojkarice Calcita Volleyballa ne bodo ubranile naslova slovenskih pokalnih zmagovalk. V polfinalu zaključnega turnirja so jih je v Braslovčah premagale igralke Luke Kopra, Primorke so po pravi drami zmagale s 3:2 (16, -18, 22, -18, 16).

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

BRASLOVČE > Odbojkarice Calcita Voleyballa ne bodo ubranile naslova pokalnih zmagovalk, ki so ga osvojile zadnji dve sezoni. Na turnirju v Braslovčah se je njihova pot končala že v polfinalu, po pravi drami, v kateri ni manjkalo preobratov, jih je šokirala ekipa Luke Koper, vodilna ekipa državnega prvenstva (v njem Calcit in Nova KBM še ne igrata). Tekma je bila izenačena, ekipi sta bili približno enaki v vseh elementih, obe sta imeli svoja obdobja, na koncu pa so imele nekaj več sreče Koprčanke.

V finalu slovenskega ženskega odbojkarskega pokala se bosta pomerili ekipi Luke Kopra in Nove KBM Branika. Koprčanke so bile v Braslovčah s 3:2 (16, -18, 22, -18, 16) boljše od branilk naslova, igralk Calcit Volleyballa, lažje delo pa so imele Mariborčanke, s 3:0 (21, 12, 17) so ugnale Braslovče. V prvem polfinalu je polna dvorana videla pravo dramo, saj preobratov ni manjkalo. Na koncu pa je po mnenju koprskega trenerja odločila večja želja in pa inteligenca njegovih varovank, pri katerih se je najbolj izkazala Marina Barič.

"To je sad triletnega trdega dela. Da bomo zmagali, smo verjeli ves čas, tudi v najtežjih trenutkih. Čeprav nam primanjkuje višine, smo bolj inteligentna ekipa in to se je danes poznalo. Inteligentnost je odločila tudi v zaključku, naše igralke so točno vedele, kaj morajo delati. Naša zmaga je povsem zaslužena, bili smo boljša ekipa," je bil po tekmi zadovoljen trener zmagovalne ekipe Marko Kalc.

Njegova ekipa je tekmo odlično začela. Z dobrimi servisi razpoložene Baričeve so povedle s 6:1, ker je odlično deloval tudi njihov blok, so gladko prišle do vodstva z 1:0. Toda v drugem nizu se je slika obrnila. Takrat so bile Primorke tiste, ki so imele velikanske težave pri sprejemu, dve seriji servisov Petre Vrhovnik in Tamare Borko sta bili dovolj za zanesljivo izenačenje izida na 1:1.

Videti je bilo, da branilke naslova povsem prevzemajo vajeti v svoje roke, v tretjem nizu so po odličnih servisih Lane Ščuka povedle s 7:1, a tekmice so se vendarle zbrale in Dajana Lucas jih je povedla v vodstvo s 15:14, nekaj pozneje pa so po servisih Sare Valenčič povedle z 19:16. As Borkove je pomenil izenačenje na 19. točki, odločilno točko v nizu pa je najbrž dosegla Nuša Ferlinc, njen blok je Luki Koper zagotovil vodstvo s 23:20, ki ga niso več izpustile iz rok, predvsem po zaslugi Baričeve.

Ko je bilo ob prvem tehničnem odmoru na semaforju 8:4 v korist Koprčank, so nekateri menili, da se kamniška barka potaplja. A so Kamničanke prišle k sebi, z blokom Vrhovnikove so Koprčanke ujele na deveti točki. Razigrali sta se Ščuka in Urška Igličar, njena dva asa (skupno so jih calcitovke dosegle 12) sta pomenila vodstvo 17:12, ki je ob odlični igri zadostovalo za mirno končnico.

V "tie breaku" so Primorke z odličnimi servisi Ferlinčeve prišle do vodstva 8:3, blok Kakerjeve jim je zagotovil vodstvo 10:4, pri 13:7 je že bilo videti, da se njihovo slavje lahko začne. Toda sledilo je nekaj nervoze, pri Kamničankah je reči v svoje roke prevzela Ščuka, ki je bila najzaslužnejša, da je prišlo do preobrata in da je njena ekipa prišla prva do zaključne žoge. Toda njena protiutež je bila Baričeva, koprska sprejemalka je poskrbela za točki, s katerimi se je Luka ubranila, odlična Američanka Amanda Bible in Valenčičeva sta nato prednost vrnili na stran Kopra, napaka Calcita pa je pomenila veliko veselje primorske ekipe.

> Dvorana OŠ Braslovče, gledalcev 350, sodnika: Seifried, Melavc (Šempeter).

> Calcit Volleyball: Kranjc, Barnes 5, Božič 2, Kregar, Borko 10, Vrhovnik 16, Igličar 28, Forštnarič, Kučej, Hribar, Jerala, Ščuka 24. I

> Luka Koper: Barič 20, A. Lucas, Calcina, Bible 7, Ferlinc 7, D. Lucas 11, Kocet, Vedlin Gojčič, Valenčič 10, Kaker 14, Flego.

STA


Najbolj brano