Štiri zmage primorskih odbojkarjev

Odbojkarice Go Volleyja so doma premagale Kostmann Slovenj Gradec s 3:0 (18, 22, 16), odbojkarice Luke Kopra so v Hočah premagale Formis s 3:0 (21, 16, 15). Odbojkarji Salonita Anhovo so s 3:0 (20, 17, 30) v gosteh ugnali tekmece Fužinarja Metala, odbojkarji Go Volleyja pa so premagali Panvito Pomgrad s 3:2 (-15. -20, 21, 24, 9).

Novogoriške odbojkarice so upravičile vlogo favorita  Foto: Ok Go Volley
Novogoriške odbojkarice so upravičile vlogo favorita  Foto: Ok Go Volley

NOVA GORICA > Novogoriške odbojkarice so upravičile vlogo favorita in z zmago proti novincu v ligi Kostmann Slovenj Gradcu, ki prvič igra v elitni konkurenci, z zmago odprle novo prvenstvo.

Novogoričanke zadevale “v valovih”

Primorke, ki so pred sezono mladi sestavi dodali dodali izkušeno Anito Petho, Madžarko s prebivališčem v Novi Gorici in nekdanjo članico Nove KBM Branika, v klub pa je prišla tudi hrvaška podajalka Antonija Jurić, so se proti neizkušenim Korošicam nekaj časa mučile, toda serija točk ob koncu prvega niza in na začetku drugega jim je prinesla prednost, ki so jo kljub borbenosti in nepopustljivosti tekmic znale zadržati. Točke so osvajale v serijah, kar potrjuje, da ekipi iz Slovenj Gradca, katere cilj je obstanek v ligi, manjka izkušenj.

Dvorana Balon, gledalcev 80, sodnika: Kern (Kranj), Markelj (Bled). Go Volley: Jurić, Š. Marušič, Petho, Kolbl, P. Marušič, Mori, Dvorščak, Grudina, Bavdaž, Pahor, Simčić, Kerpan, Vičič, Matajurc, Černe. Kostmann Slovenj Gradec: Lakovšek, Zdovc, Petrič, Proševa, A. Kerbler, Vindiš, Janet, Žugelj, Kontrec, Kobold, Gumpot, K. Kerbler, Žugelj.

Dvoboj se je začel z enakovredno igro, ekipi sta se dolgo časa izmenjavali v vodstvu, nobena pa ni vodila za več kot dve točki. Gostje so zadnjič vodile z 18:17, nato pa je prišlo do popolnega razpada sistema, saj do konca niso osvojile niti točke. Črne minute so se prenesle tudi v drugi niz, ko so domače takoj na začetku povedle s 3:0, po vodstvu 9:6 pa jim je uspela nova serija točk in prednost je narasla na osem točk razlike. Korošice so nato vzpostavile ravnotežje, ob koncu niza se celo približale na dve točki zaostanka, toda za preobrat jim je zmanjkalo časa.

Kljub zaostanku se gostje niso predale, v zadnjem nizu so še vodile z 9:5, nato pa je prišel nov globok padec, saj so do drugega tehničnega odmora osvojile vsega eno točko. S tem so se njihova upanja o presenečenju končala.

Luka Koper prepričljivo boljša

Odbojkarice Formisa, ki so v minulem prvenstvu osvojile visoko tretje mesto, so v uvodni tekmi novega prvenstva doživele gladek poraz. Igrale so slabo, tako da so Koprčanke imele lahko pot do prepričljive zmage.

Dvorana v Hočah, gledalcev 100, sodnika: Jovanovič (Komenda) in Milojevič (Ljubljana). Formis: Desy Vahen 10, Bračko, Sešel 3, Burič 1, Pintarič 7, Stavbar 2, Polanec, Geratič, Gajser 3, Petranović 10, Novak 2. Luka Koper: Burič 12, Lucas, Cesar, Kušar, Ferlinc 5, Kocet 9, Rušnjak, Vedlin Gojčič, Calcina, Valenčič 6, Kohek 9, Flego 4.

Gostje so v vseh treh nizih prikazale dobro igro, gostiteljice pa se nekoliko boljše igrale le v prvem nizu. Ta je bil izenačen, ob drugem tehničnem odmoru so Primorke imele dve točke prednosti, nato pa po nekaj uspešnih napadih povišale vodstvo in dobile niz.

V drugem nizu si je domača vrsta privoščila še več napak. Ob slabih začetnih udarcih je šepal tudi sprejem, tekmice z druge strani mreže pa so točke osvajale v serijah. Ob drugem tehničnem odmoru so vodile za sedem točk, tudi v nadaljevanju igrale zavzeto in zlahka lomile odpor gostiteljic. Podoben razplet je bil tudi v tretjem nizu. Ekipa Formisa ni in ni ujela ritma igre, napake so se vrstile kot po tekočem traku, tako da je izkušenejša vrsta gostij zlahka osvajala točke. Njena zmaga niti v enem trenutku tekme ni bila ogrožena.

Salonit: do treh točk v uri in pol

Že v prvem nizu so gostujoči odbojkarji zaigrali dobro in vodili vseskozi s tremi točkami prednosti, na koncu pa dosegli zmago z 25:20, kajti odbojkarji Fužinarja so naredili kar šest napak pri izvajanju začetnih udarcev.

Dvorana OŠ Prežihovega Voranca, gledalcev 90, sodnici: Sanja Miklošič in Mojca Tovornik (obe Maribor). Fužinar Metal: Stravnik, M. Jež 2, Šavc 11, Podstenšek, Ciganovič 8, J. Jež 13, Sobočan, Valentan 5, Abraham 7, Libnik, Češnjaj, Čuk. Salonit Anhovo: Česnik 3, Šarič, Lazar, Marušič, Karnel, Kovačič, Dos Santos Israel 6, Jerončič, Savičić 15, Okroglič 12, Krivec 1.

V drugem nizu so odbojkarji iz Kanala ob Soči v začetku povedli kar s 7:0, predvsem po zaslugi številnih napak domačih odbojkarjev v napadih. Po vodstvu Salonita s 14:4, je igralcem Fužinarja po delnem izidu 5:0 vendarle uspelo zmanjšati vodstvo gostujočih igralcev, ki pa so kasneje z odličnim sprejemom in uspešnimi napadi, posebno Darija Savičića, zlahka dobili tudi drugi niz.

Ravenčani so se v zadnjem, tretjem nizu izkazali s precej bolj uspešno igro, kajti po treh uspešnih blokih in napaki enega od gostov so prišli do vodstva s 4:0. Nato so odbojkarji Salonita znova naredili vrsto napak in Korošci so visoko povedli z 10:5 in računali, da bodo osvojili niz. Toda gosti so v nadaljevanju zaigrali veliko bolj zbrano in učinkovito, prišli pa do vodstva 23:20. V končnici niza so Ravenčani vendarle vodili s 25:24, po zaslugi točk, ki jih je dosegel Peter Šavc v napadih, toda maratonski dvoboj tretjega niza se je po izenačenem rezultatu 30:30, vendarle končal s tesno zmago odbojkarjev Salonita. V zadnjih dveh servisih je namreč Jure Okroglič dosegel dve točki po neuspešnem sprejemu Fužinarjevih odbojkarjev.

Go Volley premagal podprvake

Gosti so od začetka tekme držali vajeti igre v svojih rokah. Prvi niz so začeli s petimi zaporednimi točkami ter hitro vodili z 11:3 in 16:8. Panvita se ni ustavljala, še naprej je nizala točke, ko je bilo na semaforju 21:11, je bilo jasno, kdo bo dobil uvodni niz.

Dvorana ŠD Balon, gledalcev 200, sodnika: Markelj (Bled), Kern (Kranj). Go Volley: Krašna, Križanič, Vidmar, Gordnič, Basaneže, Paliska, Maraž, Konjedic, Filiputti, Marc, Tomić, Vrtovec. Panvita Pomgrad: Ajlec, Pavlović, Pelemiš, Detela, Vrabl, Fridrih, Miličević, Flisar, Bogožalec, Zemljak, Grabar, Drvarič.

Prekmurci so imeli z Novogoričani več dela v drugem nizu. Tega so bolje odprli, nato pa se kar nekaj časa mučili z domačo zasedbo. Ta je po zaostanku z 1:4 dosegla tri zaporedne točke, povsem pa se je približala pri 7:8. Panvita je znova pobegnila (14:9), Go Volley pa jih je znova ujel (14:15). Toda gostujoči odbojkarji so se nato zbrali, dosegli dve zaporedni točki in zlomili domači odpor. Do končnice so vodili s tremi ali štirimi točkami in osvojili še drugi niz.

Zaostanek z 0:2 Primorcev ni zmedel. Tretji niz so začeli slabo, zaostajali 6:11, nato pa potek tekme povsem spreobrnili. Izenačili so na 13. točki, povedli s 15:13, dve ali tri točke zaloge pa držali vse do konca niza, ki so ga dobili s 25:21. Dobro so igrali tudi v četrtem nizu. Vodili so vse od začetka, največ 10:6. Po 19:17 se je Panvita povsem približala, kar je bil obet za izenačeno končnico, to pa je dobil Go Volley, ki je tako izsilil peti niz. Novogoričani so ga odprli s 6:0, predvsem po zaslugi dobrih servisov Daniela Filiputtija. Po dobrem začetku so se dovolj oddaljili, da so prednost zadržali do konca.

STA


Najbolj brano