Od novega Pirla do “plavajočih” branilcev

Pričakovani preboj v drugi krog kvalifikacij evropske lige je mlada ekipa Hajduka nadgradila z remijem na derbiju hrvaškega prvenstva proti Dinamu. To je bila zanjo še dodatna injekcija optimizma pred gostovanjem v Kopru.

Mijo Caktaš (levo) je trenutno v odlični strelski  formi. Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Mijo Caktaš (levo) je trenutno v odlični strelski formi. Foto: Tomaž Primožic/Fpa

KOPER > Po turbulentni pomladi se je vodstvo Hajduka odločilo za korenite spremembe tako v trenerskem kot v igralskem kadru. Športni direktor Goran Vučević je trenersko paličico potisnil v roke dolgoletnemu “gastarbajterju” Damirju Buriću, ki je bistveno pomladil zasedbo in se zahvalil nekaterim nogometašem; med njimi je bil tudi kapetan Mario Maloča.

V ekipi svojega matičnega kluba je v skladu z izkušnjami, ki jih je nabiral kot pomočnik bundesligaških trenerjev, uvedel nemško disciplino. Povprečna starost moštva je le nekaj več kot 21 let, največ izkušenj v taboru “bilih” pa premore obrambna vrsta. Med vratnicama je prvo ime Lovre Kalinić. Visoki vratar ima pogosto težave pri podajah v kazenski prostor, kar bi bila lahko voda na mlin Koprčanov, še posebej, če bosta svoje blede spomladanske predstave ponovila dokaj nerodna in počasna centralna branilca Goran Milović in Zoran Nižić.

Ob skromni konkurenci bosta na bočnih položajih bržkone zaigrala na evropskih zelenicah neizkušena 20-letnika Marko Pejić in Fran Tudor, ki se dobro znajde tudi v napadalnejši vlogi. Odkritje nedeljskega derbija je bil debitant, Brazilec Jefferson, ki kot defenzivni vezist ne “umira” v lepoti igre, temveč glavno pozornost namenja razdiranju nasprotnikovih akcij.

V odlični strelski formi je Mijo Caktaš, ki je na vseh treh uradnih tekmah Splitčanov v novi sezoni zatresel mrežo in potrdil, da je lahko zelo nevaren iz drugega plana, medtem ko se nekdanji mladi hrvaški reprezentant Ante Roguljić še ni popolnoma vključil v novo okolje. Kljub njuni mladosti navijači največ pričakujejo od 17-letnih zveznih igralcev Andrije Balića in Nikole Vlašića, ki sta se že znašla na muhi velikih evropskih klubov. Mlajši brat atletske šampionke Blanke Vlašić slovi po izjemni telesni pripravljenosti in brezkompromisnosti v dvobojih, s hitrimi prodori pa je lahko zelo nevaren za nasprotnikova vrata. Navidezno dokaj krhkega Balića so že prekrstili v Hajdukovega Pirla, saj ima kot ustvarjalec igre vse niti v svojih rokah, a bo potreboval še nekaj časa, da izrazi ves svoj potencial.

Kamerunski napadalec Franck Ohandza Zoa je hitro potrdil, da je z dobrim tehničnim znanjem in občutkom za igro prava okrepitev. Koprčani so lahko mirnejši: na zadnjem treningu pred potjo v Koper je staknil poškodbo, zato ga bo v konici napada zamenjal robustni Antun Maglica, ki je imel v lanski sezoni velike težave z učinkovitostjo. Med rezervisti velja izpostaviti občasnega reprezentanta Bosne in Hercegovine Tina Svena Sušića, ki mu je stric Safet kot reprezentančni selektor omogočil nastop na lanskem SP v Braziliji, na katerem pa 23-letni vezist ni blestel, ter napadalca Tomislava Kiša, ki je spomladi v dresu Zavrča dosegel zadetek na Bonifiki.

Pod Burićevim vodstvom igra Hajduk dokaj disciplinirano in skuša z okrepljeno zvezno vrsto držati žogo. Tokrat ne gre pričakovati, da bi “mojstri z morja” zaigrali na vse ali nič. Največji minus je neizkušena ekipa, velika nihanja v igri ter neuigrana obrambna vrsta, ki zna pošteno “zaplavati”. Bi na Bonifiki lahko potonila?

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano