Od cicibanov do veteranov

Kanal se je s 24. izvedbo skokov s 17 metrov visokega mosta v Sočo še utrdil kot prireditelj, ki privablja ljubitelje vseh starosti. V Sočo se je pognalo 31 skakalcev od 5. do 77. leta starosti.

Senad Djurdjić iz BiH je dobro izvedel tvegano lastovko z 
rokami ob telesu. Foto: Leo Caharija
Senad Djurdjić iz BiH je dobro izvedel tvegano lastovko z rokami ob telesu. Foto: Leo Caharija

KANAL > Turistično društvo iz Kanala ob Soči se lahko pohvali kot najbolj trdoživ organizator skokov z velikih višin v Sloveniji. Prihodnje leto jih bo gostilo že petindvajsetič, doslej pa jih je prekinila le vojna za Slovenijo in dvakrat prenizek vodostaj Soče. Složnost društev, krajevne skupnosti, občine in okoliških podjetij, ki pri tej največji prireditvi v letu pomagajo, je zgledna, dobro organizacijo in zanimive skoke pa znajo ceniti tudi gledalci. Teh se je kljub kislemu vremenu v nedeljo zbralo krepko čez tisoč.

Na mostu in ob njem je bilo mogoče videti marsikaj - od dvojnih salt naprej in nazaj z vijaki, ki so jih izvajali največji mojstri, na čelu z zmagovalcem, Srbom Borkom Miladinovićem, do poguma tistih, ki so brez dolgoletnih treningov gimnastike in skokov pogledali v 17 metrsko globino in skočili na noge. To je videti preprosto, a lahko že ob majhnem nihaju telesa iz navpičnice pomeni hud udarec telesa v vodo z možnimi nevarnimi poškodbami. Na noge je sicer najbolj zanesljivo priletel kranjskogorski učitelj smučanja Klemen Cizelj.

Mladina se je merila na petmetrski skakalnici, otroci pa so skakali z dobrih dveh metrov, kjer si je posebno pohvalo za pogum ob skoku v devet metrov globoko Sočo prislužil komaj petletni Ian Murovec Hvalica. Morda pa bo šel po poti letos bronastega na članskem DP, Idrijčana Nejca Pahorja, ki je v Kanalu prvič skočil kot šestletnik. Največ občudovanja je gotovo požel 77-letni stalni gost prireditve, Tržačan Pino Auber, ki je ob Soči zmagoval v prvih letih kanalske prireditve. In tudi tokrat je z mosta še vedno elegantno poletel s saltom in lastovko. Skoki v Kanalu so bili obenem predzadnjega tekma slovenskega pokala v skokih z velikih višin. Zadnja bo septembra v Novem mestu.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano