Od Udineseja do Cagliarija

Gostovanja italijanskih prvoligaških klubov na Primorskem niso prav pogosta. Nogometaši Gorice se bodo danes ob 16.30 v prijateljski tekmi pomerili s Carpijem.

 Nogometaši Gorice se bodo danes ob 16.30 v prijateljski 
tekmi pomerili s Carpijem. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Nogometaši Gorice se bodo danes ob 16.30 v prijateljski tekmi pomerili s Carpijem. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

NOVA GORICA > Pregledni dvoboji Gorice z moštvi iz sosednje Italije niso nobena redkost. Vse pogostejše so tudi prijateljske tekme s prvoligaši, s katerimi se Novogoričani pomerijo vsaj enkrat letno.

V zadnjem obdobju so najpogostejši stiki s Chievom. Prednjačijo seveda gostovanja v Italiji. Še največkrat se je na Primorskem na preglednih tekmah mudil Udinese, kar je zaradi bližine Vidma razumljivo. V Novi Gorici je prijateljsko tekmo z domačim prvoligašem pred petimi leti odigral tudi Cagliari. Izostal pa je sicer napovedani dvoboj s propadlo Parmo, s katero je bila Gorica še nedavno povezana.

V Nogometnem društvu Gorica bodo predvidoma prihodnji teden registrirali oba novinca - povratnika Gorana Cvijanovića in Nejca Mevljo. V delo kluba pa se bo vključil še en nekdanji igralec Gorice, Matej Mavrič Rožič, ki je nazadnje opravljal vlogo športnega direktorja pri Luki Koper.

Z naskokom najbolj slovita italijanska ekipa, ki je gostovala na Goriškem, je bila Roma. Pred 15 leti je žreb 1. kroga pokala UEFA Novogoričane soočil s klubom iz italijanske prestolnice. Roma je bila takrat izjemno močna. Francesco Totti, Gabriel Batistuta, Vincenzo Montella, Marco Delvecchio, Abel Balbo, Cafu, Samuel, Aldair ... - večina jih je pred 3000 gledalci tudi zaigrala v športnem parku - so pod taktirko Fabia Capella v sezoni 2000/01 osvojili svoj zadnji naslov italijanskega prvaka. Prav barve Rome je svoj čas branil tudi napadalec Marco Borriello, ki je eden od dveh najbolj prepoznavnih nogometašev Carpija. Drugi je branilec Cristian Zaccardo, ki je z italijansko reprezentanco osvojil naslov svetovnega prvaka leta 2006.

Barve novega prvoligaša brani tudi slovenski vratar Vid Belec, ki je pretekli konec tedna prvič stal v vratih Carpija ob zgodovinski zmagi v serie A nad Torinom. Ekipa, ki jo vodi Giuseppe Sannino, svoje domače tekme sicer igra na novem stadionu v bližnji Modeni. V pretekli sezoni je barve Carpija branil tudi Pirančan Aljaž Struna, ki je imel precej zaslug, da se je klub iz mesteca s 70.000 prebivalci uvrstil v serie A.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano