Od Sampdorie do Juventusa

Nogometaši Gorice so v petek dobili trenerja, a odprta vprašanja in negotovost pri klubskih simpatizerjih ostajajo. Danes se s petdnevnim zamikom začenjajo priprave na spomladanski del sezone.

Michele Dal Cin Foto: Aleš Sorta
Michele Dal Cin Foto: Aleš Sorta

NOVA GORICA > Športnega direktorja Micheleja Dal Cina čaka po usklajevanjih z novim trenerjem v naslednjih dneh dopolnjevanje igralske zasedbe, ki bo v drugem delu sezone spet precej spremenjena. Jasno je, da novogoriških barv spomladi ne bodo branili Simčič, Vanin, Pasqualini, Henty, Venturim, Kokol, Jakupović in Gragnoli. Predvidoma naj bi zasedbo dopolnili s peterico, šesterico novincev, predvsem mlajših igralcev.

Novi član Gorice je 19-letni vratar Adnan Golubović, ki je jeseni zbral sedem drugoligaških nastopov pri kranjskem Triglavu. Italijanskega čuvaja mreže, posojenega iz Juventusa Alberta Gallinetto, ki so ga registrirali pred nedavnim, ne moremo šteti med novince, saj je že jeseni treniral in igral prijateljske tekme z Goričani. Pogovarjajo pa se še z dvema potencialnima okrepitvama. Prvi je mladi reprezentant Romunije Vlad Marin, ki pokriva levi bok in igra za Messino v tretji ligi. Drugi je mladi litovski reprezentant Vykintas Slivka, po profilu zvezni igralec, ki je branil barve Modene v drugi ligi. Oba sta kot Gallinetta formalno člana Juventusa. Ali to pomeni, da se bo Gorica povezala s slovitim torinskim klubom?

“Gorica mora postati avtonomna in privlačna za mlade igralce, ki jih lahko ponudimo nogometnemu tržišču, zaživeti mora s svojim pogonom. Ne sme se zgoditi poletni primer, ko smo naenkrat ostali brez igralcev.”

“Dogovori potekajo. Sklenili jih bomo z močnim oziroma stabilnim klubom. Ali bo to Juventus ali Sampdoria ali kdo tretji, se bomo še odločili. Predvidoma februarja, ko se bomo spet sestali. Četverica, peterica obetavnih mladih nogometašev iz omenjenih klubov bi namesto sedenja na klopi drugo- oziroma tretjeligašev dobila priložnost igralskega razvoja pri nas. Jedro ekipe bi bilo domače oziroma slovensko. Ob zaslombi klubov, kot so denimo Milan, Juventus, Sampdoria, bi bili privlačni tudi za mlade slovenske nogometaše, ki bi v Gorici videli perspektiven klub”.

> Razvoj dogodkov v zadnjih letih tega ne potrjuje. Kako povrniti zaupanje navijačev in članov kluba?

“Na način, ki sem ga navedel. Gorica mora postati avtonomna in privlačna za mlade igralce, ki jih lahko ponudimo nogometnemu tržišču, zaživeti mora s svojim pogonom. Ne sme se zgoditi poletni primer, ko smo naenkrat ostali brez igralcev. Težave Parme so botrovale tudi našim težavam. Po dogovorih z novim lastnikom bi dolgove do Gorice poravnali do junija. Enačba je rešljiva s plačilom odškodnine za Jogana, Vetriha in Široka, ki so formalno člani Parme, posojeni pa Gorici do konca sezone, ko bo spet aktualen njihov status. S Parminim in denarjem novega pokrovitelja nameravamo poravnati dolgove za letošnjo sezono.”

> Po kakšnem ključu?

“Igralcem ponavljam, da bomo do konca meseca poravnali dve zaostali plači, februarja eno, marca še dve, tako da bi 1. julija začeli novo sezono mirno, brez dolgov. Prav tako imamo načrt za poplačilo obveznosti, ki segajo nazaj. Potrebujemo pa tudi podporo okolja. Za dobre zamisli smo vedno odprti.”

> Zakaj ste spet izbrali italijanskega trenerja, potem ko ste nedavno ob zamenjavi Luigija Apollonija med drugim dejali, da ekipa ne potrebuje trenerja, ki bi komuniciral v italijanščini?

“Tudi tokrat so se pojavile nove okoliščine. Prepričan sem bil, da bo ekipo tudi v spomladanskem delu sezone vodil Iztok Kavčič, s katerim smo zarisali pripravljalno obdobje in seznam prijateljskih tekem ter usklajevali morebitne igralske okrepitve. Dala sva si roko, kar razumem kot sklenitev pogodbe, ki bi jo za eno sezono in pol podpisali po novem letu.

> Kaj je šlo potem narobe?

“6. januarja mi je Kavčič sporočil, da ne bo več trener ND Gorica. Ko sva se sestala dan kasneje, mi je rekel, da ne zaupa projektu. V bistvu pa je že podpisal za drugi klub. Po človeški plati me je razočaral, saj je v težavnem obdobju pustil na cedilu klub, ki mu sam dajem srce in tudi denar, česar ne počne noben športni direktor. Ob tem je bilo treba poiskati novega trenerja za določen čas. Če bomo sklenili nov dogovor o sodelovanju z italijanskim prvoligašem, bi utegnil partnerski klub to pogojevati s prihodom trenerja po njihovem izboru. Ne verjamem pa, da bi kakšen od uveljavljenih slovenskih trenerjev prišel k nam le za nekaj mesecev. Zato smo podpisali pogodbo s Cesarejem Beggijem do konca sezone z možnostjo podaljšanja. Pri tem je bilo zame zelo pomembno, da se je v trenerski štab kot pomočnik vrnil Miran Srebrnič. Sedaj sestavljamo zasedbo, za katero lahko zagotavljam, da bo spomladi nudila precej zadoščenja.”

ALEŠ SORTA


Najbolj brano