Od Renč do Pirana

Na nedavnem evropskem gimnastičnem prvenstvu v disciplini team gym (skupinske akrobatske sestave) v Mariboru so bili Primorci množično zastopani, a zaradi pomanjkanja izkušenj se niso uvrščali visoko. Velesile so iz Skandinavije.

V team gymu sta enako pomembna posamična kakovost in 
usklajenost.  Foto: Valentina Zorn
V team gymu sta enako pomembna posamična kakovost in usklajenost.  Foto: Valentina Zorn

MARIBOR >Team gym je v našem delu Evrope mlada in še malo uveljavljena disciplina. V njej tekmujejo osem- do dvanajstčlanske ekipe. Skupinske vaje izvajajo v parterju, na mali prožni ponjavi in na akrobatski stezi. V Sloveniji se je vadba team gyma sistematično začela pred letom dni. Slovenci so na EP nastopili prvič, v Skandinaviji pa se s skupinskimi akrobatskimi sestavami resno ukvarjajo že 30 let.

Primorski člani reprezentance, mladinci: Žan Zorn, Lea Vidič (Partizan), Davor Stanišič, Rebeka Grižon, klub (oba Flip), Gašper Marsetič (Salto); člani: Daniel Golenač, (Flip), Pia Ban (Sokol Bežigrad.

Temu primerni so bili rezultati 11. evropskega prvenstva, ki je prvič potekalo v Sloveniji. Skandinavci so serijsko stopali na zmagovalne stopničke, Slovenci pa so obstali v kvalifikacijah. Nastopili so v obeh disciplinah, v mešanih ekipah članov in mladincev, in zasedli deveto mesto. V obeh ekipah je telovadilo močno primorsko zastopstvo iz renškega Partizana, piranskega Flipa in koprskega Salta.

Na prizorišču v dvorani Ljudski vrt (Lukna) v Mariboru se je sicer zvrstilo 550 tekmovalcev iz 14 držav. V članski konkurenci mešanih sestavov je naslov evropskih prvakov osvojila Švedska pred Dansko in Islandijo. V ženski konkurenci je zmagala Švedska pred Islandijo in Dansko. Med moštvi so bili najboljši Danci pred Švedi in Norvežani. V mladinski konkurenci so med moštvi in med mešanimi ekipami zmagali Danci, med dekleti pa Islandke.

STA, IM


Najbolj brano