Od Omana do Portugalske

Primorska zastopnika v elitnem kolesarskem razredu sta že zavrtela pedala. Borut Božič bo danes začel dirko po Omanu, Kristijan Koren pa bo jutri na startu preizkušnje v portugalski pokrajini Algarve.

Kristijan Koren že vrti pedala v novem dresu ekipe Cannondale-Garmin.
Kristijan Koren že vrti pedala v novem dresu ekipe Cannondale-Garmin. 

NOVA GORICA > Krajši etapni dirki se bosta končali v nedeljo. Obe sta precej razgibani, zato bo tudi konkurenca raznovrstna in močna. Primorska kolesarja imata vsaj do spomladanskih klasik različen tekmovalni razpored. Idrijčan Borut Božič ga je z Astano začel v arabskem svetu. Po bleščeči predstavitvi kazahstanske ekipe v Dubaju je pretekli teden vrtel pedala na dirki po Katarju. V četrti etapi je osvojil sedmo mesto, sicer pa se je izkazal v vlogi pomočnika italijanskega sprinterja Andree Guardinija.

”V celoti sem bil zadovoljen s svojim kolesarjenjem, čeprav sem bil bolj ali manj v vlogi pomočnika. Sama dirka je bila zaradi močnega vetra zelo težka. Zahtevna dirka nas čaka tudi v Omanu. Konkurenca bo močna, v močni zasedbi pa bo tudi Astana. Če se bo ponudila priložnost in bo počutje pravo, jo bom seveda izkoristil,” je povedal Božič. Dirko v Katarju, ki jo je še drugič zapored dobil Nizozemec Niki Terpstra, je končal na skupno 42. mestu. V Omanu bodo v ospredje skupnega seštevka stopili kolesarji, ki dobro vrtijo pedala navkreber. Lani je dirko tako dobil Britanec Chris Froome, letos pa je med favoriti zmagovalec lanske dirke po Franciji in Božičev moštveni kolega, Italijan Vincenzo Nibali.

Tudi na preizkušnji v portugalski pokrajini Algarve bodo na svoj račun prišli kolesarji, ki silovito poganjajo pedala v hrib. Majico najboljšega bo branil aktualni svetovni prvak v cestni vožnji, Poljak Michal Kwiatkowski, ki je lani na Portugalskem ugnal tudi Alberta Contadorja. Ajdovec Kristijan Koren bo v boju za vidno uvrstitev v skupnem seštevku pomagal moštvenemu kolegu, Italijanu Davideju Formolu. Za Korena bo to druga letošnja dirka. Sezono je odprl konec januarja na krajši etapni preizkušnji na Majorki, kjer je prvič tekmoval v novem dresu združene ekipe Cannondale-Garmin. Z moštvenimi kolegi je nato na španskem otoku imel tudi skupne priprave. Že prej je na Tenerifu opravil višinski trening. Domov se je za krajši čas vrnil v nedeljo.

“Počutje je dobro, forma prav tako. Seveda se želim v prenovljenem moštvu, v katerem ni tako izstopajočega posameznika, kot je bil lani Peter Sagan, pokazati v lepi luči. Po drugi strani pa je treba upoštevati moštvene cilje, si pri tem med seboj pomagati in ne delati napak, ko se bo ponudila priložnost za vidni dosežek,” je pojasnil Koren.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano