Od Londona do Krakova

Medtem ko se potniki za absolutno svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah, ki ga bo od 15. do 20. septembra gostil London, na olimpijski progi pripravljajo na tekmo sezone, so mladinci in mlajši člani že v Krakovu, kjer jih konec tedna čaka evropsko prvenstvo.

Jakob Jeklin (levo) med kanuisti in Niko Testen med kajakaši  
bosta močna slovenska aduta v Krakovu.   Foto: Leo Caharija
Jakob Jeklin (levo) med kanuisti in Niko Testen med kajakaši bosta močna slovenska aduta v Krakovu.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Na Poljsko je odpotovalo tradicionalno močno slovensko zastopstvo, ki se z velikih tekmovanj praviloma vrača z medaljami. V ekipi je tudi šesterica članov KK Soške elektrarne. V kategoriji do 23 let bosta slovenske barve branili Alja Kozorog in Nina Bizjak. Kozorogova bo tekmovala tako v konkurenci kajakašic in kanuistk, kjer se bo merila Bizjakova. Boljša bo zastopala slovenske barve v konkurenci kanuistk tudi v Londonu na članskem svetovnem prvenstvu (SP). V ženski konkurenci ima sicer največ možnosti za visoka mesta ljubljanska kajakašica Ajda Novak, ki jo septembra še čaka nastop v Londonu, tako kot tudi Evo Terčelj. Slednja je lani v Skopju na evropskem prvenstvu (EP) osvojila bron, z Novakovo in Bizjakovo pa je v ekipnih vožnjah posegla po zlatu. Terčeljeva je povsem osredotočena na člansko SP, kjer se bodo delile olimpijske kvote.

Zato pa bo lanski bron s prvenstva stare celine v Krakovu branil kajakaš Soških elektrarn Niko Testen v mladinski kategoriji. Visoke cilje ima tudi Jakob Jeklin, ki je v mladinski konkurenci med kanuisti že osvajal medalje na velikih tekmovanjih. V Krakovu bosta slovenske barve branila še dva tekmovalca solkanskega kluba. Za kanuistom Žigo Taljatom, ki je tekmoval tudi na aprilskem SP, je prva sezona v kategoriji do 23 let. Kanuist Gašper Kovačič, ki bo tekmoval med mladinci, pa je novinec v slovenski odpravi, kjer sta vsaj dva močna aduta, kajakaša, Tacenčan Vid Kuder Marušič in Celjan Martin Srabotnik v kategoriji do 23 let. Trenerja izbrane vrste Fedja Marušič in Aleš Kuder lahko torej računata tudi na odmevne dosežke.

S solkanskim oziroma mostarskim delom reprezentance je v Krakov odpotoval Dejan Stevanović, medtem ko se Dejan Testen ta čas mudi s svojima varovancema Luko Božičem in Sašo Taljatom v Londonu. Branilca naslova v dvojcu sta dvignila rezultatski krivulji na zadnjih tekmah svetovnega pokala. Novi čoln, v katerem so pred potjo v London preizkušali še nekaj nastavitev, je bil, kot kaže, zadetek v polno. “Kazalci in forma so dobri, še predobri za to obdobje. Do začetka SP so še trije tedni, v tem času pa bomo poskušali ohraniti doseženo raven pripravljenosti,” je povedal Testen. V Londonu bosta Božič, ki bo zastopal slovenske barve tudi v kanuju enosedu, in Taljat predvsem vadila simulacijo tekme.

Sicer pa se te dni s Švicarji in Rusi na olimpijski progi pripravlja reprezentanca, ki bo zastopala slovenske barve na SP, vključno s kajakašico Soških elektrarn Uršo Kragelj. Člani izbrane vrste bodo imeli svojevrstno tekmovalno generalko na preloženem državnem prvenstvu, ki ga bo 5. septembra gostil kajakaški center v Solkanu.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano