Od Bakuja do Rotterdama

Za pomočnika trenerja Luke Koper, Novogoričana Sebastjana Mavriča, se je odbojkarska sezona za kratek čas končala šele te dni, saj je bil na evropskih igrah in v svetovni ligi zaposlen kot statistik hrvaške ženske reprezentance.

Hrvaške odbojkarice bodo šle na EP tudi  s statistikom 
Sebastjanom Mavričem (stoji drugi z leve). Foto: Osebni Arhiv S. Mavriča
Hrvaške odbojkarice bodo šle na EP tudi s statistikom Sebastjanom Mavričem (stoji drugi z leve). Foto: Osebni Arhiv S. Mavriča

NOVA GORICA > Sebastjan Mavrič se bo od odbojke nekoliko odpočil šele konec julija in v začetku avgusta, ko bo odšel na zaslužen dopust. Sredi avgusta bo novogoriški statistik hrvaške ženske reprezentance že na pripravah na svoje drugo evropsko prvenstvo z izbrano vrsto vzhodnih sosedov. Pred odhodom na dopust je nekaj utrinkov iz razgibanega odbojkarskega urnika (števec kilometrov v njegovem avtomobilu se bliža številki 400.000) strnil tudi za naš časopis.

In kako je Sebastjan, ki smo ga spomladi še videli kot statistika v slovenski izbrani vrsti, sploh pristal v hrvaški reprezentanci? “Z vodstvom hrvaške reprezentance se poznam že nekaj let, ker se Hrvaška pogosto pripravlja v Draš centru v Mariboru, kjer je tudi baza slovenske izbrane vrste, pri kateri sem bil prej statistik. Ko je pred dvema letoma tedanji selektor Oleg Gorbačov pripeljal svojega statistika, sem bil poleti prost in so me Hrvati hitro zaposlili. Letos, ko Slovenijo vodi Bruno Najdič, kot statistik sicer pomagam tudi Sloveniji. Dogovor je, da bom v času EP, na katerega se je uvrstila tudi Slovenija, delal za hrvaško zvezo. S podatki o tekmecih pa si bosta pomagali obe reprezentanci.”

Novogoričan je spomladi najprej v kvalifikacijah za EP pomagal Slovenkam, od sredine maja do sredine julija pa je bil v hrvaškem strokovnem štabu, sestavljenem za uvrstitev na olimpijske igre. Nad njim je navdušen: “Selektor je Brazilec Angelo Vercezi, ki je bil z italijanskimi klubi državni prvak in zmagovalec evropskega pokala CEV. Pripeljal je dva brazilska pomočnika, obema pomagava še hrvaški strokovni sodelavec, italijanski fizioterapevt in jaz. Vse je organizirano kot v vrhunskih italijanskih klubih. Natančno statistiko vodimo tudi na treningih. Le sporazumevanje je nekoliko napornejše, ker je bila ekipa za evropske igre in svetovno ligo nekoliko pomlajena. Manjkale so nekatere poškodovane igralke iz italijanske lige. V popolni zasedbi smo se lahko vsi sporazumevalikar v vsem domači italijanščini, letos pa je bilo treba zaradi mlajših deklet, ki še igrajo v hrvaški ligi, nekoliko obnoviti znanje angleščine.”

Težko ponovljive evropske igre

Za Sebastjana Mavriča je bil vrhunec dosedanjega odbojkarskega udejstvovanja na evropskih igrah. Po petem mestu na minulem EP rezultatsko sicer to ne drži, saj je Hrvaška - resda z oslabljeno ekipo - zasedla enajsto mesto med 12 ekipami, strokovno in doživljajsko pa so bili trije tedni v azerbajdžanski prestolnici Baku nekaj izjemnega: “Kakovost bivanja, prehrane, prevoza in športne opreme je bila takšna, kakršne še nisem videl. V športnem naselju je bilo na voljo tudi precej možnosti za sprostitev in druženje - od bazena in prostora za družabne igre - do neprekinjeno odprtih restavracij in kavarnic. Tudi v tekmovalnem smislu so bile igre zame pozitivne. Navezal sem veliko stikov in dobil precej podatkov, ki bodo prav prišli v pripravah na evropsko prvenstvo. Videli smo, da ima hrvaška odbojka solidno širino. Pravzaprav smo z drugo ekipo premagali prvo ekipo Bolgarije in bili blizu zmage nad prvo ekipo Nemčije. Z njo bi se uvrstili iz skupinskega dela, oslabljeni pa smo se borili v težki skupini z Rusijo, Srbijo in Nizozemsko.”

Odbojkarski program se je odvijal v Kristalni palači, ki je pred leti gostila finale popevke Eurovizije. Večnamenski gigantski objekt, ki je bil v času tekem domače ekipe (na koncu četrto mesto), in Turčije (prvakinje) polno zaseden, so organizatorji za evropske igre temeljito preuredili, je povedal Sebastjan: “V kompleksu je bila tekmovalna odbojkarska dvorana s 5000 sedeži, enako velika boksarska dvorana, vmes pa sta bila pregrajena še prostora za dve vadbeni dvorani za odbojko z vsemi spremljajočimi prostori za ogrevanje in oskrbo. Tako velikega in prilagodljivega objekta v Nemčiji, kjer sem bil na EP, nisem videl. Tudi organizacija prevozov in posredovanje informacij v angleškem jeziku sta bila zgledna. Podobno gigantsko in razkošno so zgrajena vsa tekmovališča. Ne verjamem, da bi si lahko še kje v Evropi privoščili kaj takšnega. V Azerbajdžanu denar res ni problem. Od koderkoli z obale Kaspijskega jezera vidiš vrtalne ploščadi. Povsod diši po nafti.”

Hrvaška po odličje?

Hrvaška reprezentanca je bivanje v Bakuju podaljšala še za teden dni in ga izkoristila za trening ter prijateljsko tekmo z Nemčijo, sledili pa sta potovanji na turnirja svetovne lige v Poreč in v bolgarski Samokov. Tam se je pomlajena Hrvaška pomerila z Bolgarijo, Nizozemsko, Češko, Argentino in Portorikom. Prav količina težkih mednarodnih tekem pomeni kakovostno ločnico med hrvaško in slovensko reprezentanco, pred katerima je septembrsko evropsko prvenstvo v Belgiji in na Nizozemskem, poudarja Sebastjan Mavrič: “Slovenija ima generacijo zelo sposobnih igralk, vendar mladim dekletom, ki večinoma igrajo v domači ligi, manjkajo številne težke tekme. Hrvaška je kot redna udeleženka evropskih prvenstev in svetovne lige tu v prednosti, poleg tega vse igralke prve postave reprezentance igrajo v velikih evropskih klubih. Maja Poljak in Katarina Barun, ki sta visoki kar 194 cm, pa sta že pravi zvezdnici. Poljakova je bila izbrana za najboljšo blokerko letošnje lige prvakinj, Barunova pa za najboljšo igralko italijanskega pokala.”

Novogoričan Sebastjan Mavrič je z odbojko povezan že od mladosti. V njej se je najprej uveljavil kot sodnik, nato pa je ob delu bančnega uslužbenca zašel v odbojkarske strokovne vode - kot pomočnik različnim trenerjem in predvsem kot analitik igre - statistik. V zadnjih šestih letih je te vloge opravljal v novogoriškem in koprskem klubu (v Luki Koper je sedaj pomočnik trenerja Marka Kalca) ter v slovenskih ženskih reprezentancah. Zadnji dve leti je statistik hrvaške ženske reprezentance, delu v odbojki pa se je v tem času posvetil profesionalno.

Mavrič sicer upa, da bo ob Hrvaški, ki bo EP začela v Rotterdamu, tudi Slovenija napredovala v drugi del. Naša dekleta v težki skupini s Poljsko, Italijo in Nizozemsko nimajo česa izgubiti, Hrvatice pa lahko v skupini, kjer bo težko premagati le Rusijo (preostali tekmici sta Bolgarija in Belorusija), zaidejo v težave le, če izkušene rekonvalescentke po poškodbah ne bodo prave.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano