Od Amerike do Azerbajdžana

V primorskih kolesarskih krogih se je najbolj odmeven prestop zgodil Idrijčanu Borutu Božiču, ki bo prihodnje leto branil barve francoskega Cofidisa. Sicer pa je bilo zamenjav klubskih dresov malo.

Matej Mugerli bo tudi v novi sezoni vrtel pedala za azerbajdžansko ekipo.
Matej Mugerli bo tudi v novi sezoni vrtel pedala za azerbajdžansko ekipo. 

NOVA GORICA > Prihodnje leto bomo imeli Primorci v najvišjem kolesarskem razredu World Toura le Kristijana Korena, ki ostaja član ameriške ekipe Cannondale Garmin. Borut Božič se je po štirih letih poslovil od kazahstanske Astane in se preselil h Cofidisu. Francoska ekipa sodi v drugi jakostni rang, Pro Continental, kar pa po dosedanjih izkušnjah ne bo bistveno spremenilo Božičevega statusa. V tekmovalnem pogledu se utegne še izboljšati.

Cofidis je zelo dobro zapisan pri večini organizatorjev največjih dirk, ki mu namenjajo posebna povabila. V svojih vrstah ima najbolj obetavnega francoskega sprinterja Nacerja Bouhannija, kar skoraj avtomatično pomeni vstopnico za Tour de France. Tudi v prvem delu spomladanskih klasik v Franciji in Belgiji, kjer je Božič v zadnjem obdobju beležil najvidnejše rezultate, je bil Cofidis praviloma del kolesarske karavane.

Zdomske zgodbe

Ostali primorski kolesarji so (vsaj) stopničko nižje. Večina jih je v kontinentalnih ekipah, kjer bodo vrteli pedala tudi v prihodnji sezoni. Kot zadnji je pogodbo podaljšal Solkanec Matej Mugerli, ki bo branil barve moštva Synergy Baku. Letos ustanovljeni klub iz Azerbajdžana se je naslonil tudi na slovensko kolesarsko znanje v lovu na olimpijsko kvoto, ki se mu nasmiha. Trener ekipe je Andrej Hauptman, ki si lasti najboljša slovenska dosežka na cestnih dirkah svetovnega prvenstva (tretji) in olimpijskih iger (peti). Mugerlijeva vloga v azerbajdžanski ekipi je predvsem mentorska. Izkušenj v kolesarski karavani mu pri 34. letih ne manjka. Solkanec je bil tudi pomemben člen ekipe, ki je v minuli sezoni pomagala naturaliziranemu Rusu Maksimu Averinu v lovu na točke za olimpijsko kvoto.

Pri svojem letošnjem delodajalcu ostaja tudi Jan Tratnik. Nekdanji evropski prvak med mlajšimi člani je imel nekaj opcij za zamenjavo ekipe, ki pa ga niso prepričale. V avstrijskem Amplatzu si je 25-letni Idrijčan z letošnjimi uspehi, predvsem na dirki po Avstriji, prislužil dober status, ki ga želi v prihodnji sezoni potrditi in nadgraditi, po možnosti tudi na dirkah po Sloveniji, Hrvaški in Azerbajdžanu. Po štirih letih si je znova omislil osebnega trenerja, ki naj bi mu pomagal stopnjevati letošnji rezultatski trend, v katerem se je izkazal s kombinacijo vzdržljivosti in hitrosti v sprintih. Nadeja se, da bo tudi ob pomoči moštvenih kolegov še kaj dodal v tej kolesarski prvini. Amplatz sicer ostaja primorsko obarvana ekipa z Ajdovcem Andijem Bajcem in Idrijčanom Dejanom Bajtom.

Primorska kljub temu, da nima kluba v članski konkurenci, zavzema pomembno mesto na slovenskem kolesarskem zemljevidu. Sezona se februarja odpre na istrskih cestah z Veliko nagrado Izole. V prihodnjem letu obstaja velika verjetnost, da se bo na Primorsko vrnila karavana dirke po Sloveniji. Tudi Giro bo z vznemirljivo etapo v sosednji Benečiji zelo blizu. Kristijan Koren je slovenski rekorder po številu nastopov na dirki po Franciji, kjer se prihodnje leto spet obeta primorsko zastopstvo. Poleg svetovnega prvenstva, ki bo oktobra v Katarju, bo leto 2016 tudi v znamenju olimpijskih iger. Kolesarji elitne kategorije pa se bodo, kot kaže, za odličja prvič potegovali tudi na septembrskem evropskem prvenstvu.

Slovenska trojka

V Sloveniji so primorski kolesarji razpršeni v kranjski Savi, ljubljanski Radenski in novomeškem Adria Mobilu, kjer bo tudi v prihodnji sezoni vrtel pedala Kristjan Fajt. Kolesar iz Lucije je eden od staroselcev v novomeškem klubu. Zvest mu je že od leta 2009. Novomeščani kljub vsakoletnim odhodom najvidnejših posameznikov - v ekipi prihodnjo sezono ne bo več Marka Kumpa in Primoža Rogliča - ohranjajo status najmočnejšega slovenskega moštva.

Radenska je bolj kot ne razvojna ekipa za mlade kolesarje. Med najbolj izkušene je s 25. leti v pretekli sezoni sodil Bistričan Robert Jenko, med najmlajše pa Žan Jerkič, ki je prvo leto nabiral kilometre v konkurenci (mlajših) članov. Pri Radenski v prihodnji sezoni ne bo še tretjega kolesarja, ki je v mladinski kategoriji opozoril nase v dresu novogoriškega kluba, Martina Otoničarja. Pivški kolesar, ki je letos imel nesrečo v prelomnem delu sezone in ima pred sabo še zadnje leto nastopanja v kategoriji mlajših članov, išče nov klub.

Kranjska Sava, ki ima v svojih vrstah le kolesarje do 23 let, je precej primorsko obarvana. V njej vrtijo pedala Luka Čotar, Matic in Žiga Grošelj ter Miha Poljanec, ki so v mlajših kategorijah nabirali kilometrino bodisi v novogoriškem klubu bodisi v idrijski Slogi.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano