Od Albanije do Islandije

Na evropskem nogometnem prvenstvu v Franciji se obeta pisana druščina. Ne le zaradi razširjenega tekmovalnega formata, pač pa tudi zaradi presenetljivega razpleta rednega dela kvalifikacij. Po papirnatih napovedih pa je šlo v skupini E, kjer je Slovenija sinoči v San Marinu odigrala tekmo zadnjega kroga.

Pot do svetovnega prvenstva v Rusiji leta 2018 bo bolj 
zahtevna: Reneja Krhina (v belem dresu)  in soigralce v 
slovenski reprezentanci bo za uvod spet čakala Litva. Foto: Primoz Lovric
Pot do svetovnega prvenstva v Rusiji leta 2018 bo bolj zahtevna: Reneja Krhina (v belem dresu) in soigralce v slovenski reprezentanci bo za uvod spet čakala Litva. Foto: Primoz Lovric

NOVA GORICA > Albanija se je tako kot Islandija prvič prebila na veliko tekmovanje. Obe reprezentanci sta bili tudi skupinski tekmici slovenske izbrane vrste v zadnjih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo (SP). Islandija je izpadla v repešažu, Albaniji pa so bile dodatne kvalifikacije za velika tekmovanja doslej nedosegljive. Na evropsko prvenstvo (EP) leta 2016 se je tako prebila kar neposredno z drugim mestom v edini petčlanski skupini H. Zaostala je za Portugalsko, prehitela pa Dansko, ki bo tako ena od morebitnih tekmic Slovenije v repešažu sredi novembra in Srbijo, ki je v teh kvalifikacijah premagala samo sebe.

Do Francije je vsaj v rednem delu kvalifikacij res vodila avtocesta. Na EP se bo ob že uvrščenih gostiteljih tako prebilo še 23 reprezentanc. V rednem delu evropskih kvalifikacij jih je v sodelovalo 53. Kvalifikacije in pot do svetovnega prvenstva leta 2018 bodo že precej bolj trnovi. V Rusiji ob ob gostiteljih prostora le še za 13 evropskih reprezentanc. Slovenija bo kvalifikacije odprla septembra prihodnje leto v Litvi. Favoriti skupine so še eni znanci tokratnih kvalifikacij Angleži. Med tekmeci pa so še Slovaška, Škotska in Malta.

Albanci (in tudi Italijani) slavijo selektorja Giannija de Biasija ter že pogledujejo proti žrebu EP, ki bo 12. decembra v Parizu. Tam bodo tudi Islandci, ki bodo prav tako prvič sodelovali na velikem tekmovanju. Priborili so si ga v zelo močni skupini z Nizozemsko, Češko in Turčijo. Jedro reprezentance tvorijo nogometaši, ki so se leta 2011 prebili na EP do 21 let. Avstrija, ki v zadnjem obdobju po nemškem vzoru zelo dobro dela z mlajšimi selekcijami, je na EP doslej sodelovala le kot gostitelj, in sicer leta 2008. Prvič se je na prvenstvo stare celine prebila prek kvalifikacij in pri tem zasenčila favorizirani Švedsko in Rusijo. Za povrh je skupinski del končala celo neporažena.

Albanski portal Opozita.com poroča, da naj bi štirje igralci Armenije prejeli dva milijona evrov podkupnine, da so priredili tekmo, na kateri se je Albanija z zmago s 3:0 uvrstila na prvenstvo stare celine. Kvote na stavnicah v Londonu, Hongkongu, Singapurju, Berlinu in Parizu na zmago Albanije so med tekmo padle iz 2,60 na 2,05.

Tudi Wales se je prvič kvalificiral za EP. Reprezentanca, ki ima sicer nekaj dragocenih posameznikov, kot sta Gareth Bale in Aaron Ramsey je v zadnjih ciklusih pobirala drobtinice, zato je neposredna uvrstitev na EP pravo presenečenje. Morda še večje predstavlja dosežek Severne Irske, ki potrjuje reprezentančni vzpon nogometa v britanskem kraljestvu. Tako kot Wales so tudi Severni Irci že zabeležili nastope na svetovnem prvenstvu. To jim je v letih 1982 in 1986 uspelo dvakrat zapored s sijajno generacijo, ki sta jo na igrišču usmerjala legendarni vratar Pat Jennings in Norman Whiteside.

V aktualni reprezentanci ni izstopajočih posameznikov. V strelski vlogi izstopa napadalec Norwich Cityja Kyle Lafferty, ki je nasledil rojaka Davida Healya. Slednji s 13. zadetki še vedno vodi na lestvici najboljših strelcev kvalifikacij za EP, na vrhu pa se mu je v nedeljo pridružil Robert Lewandowski, ki v zadnjem obdobju ruši rekord za rekordom. Poljak je z zmagovitim golom za 2:1 zagotovil svoji reprezentanci neposredno uvrstitev na EP, Republiko Irsko pa poslal v dodatne kvalifikacije.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano