Obstali pred vrati raja

Veliki finale zaključnega turnirja balinarske superlige, ki je konec tedna potekal v Škofji Loki, se je razpletel po željah gostiteljev, ki so v zadnjem delu dvoboja izničili visoko vodstvo Kobjeglavcev.

Po zapravljeni visoki prednosti so bile srebrne kolajne bolj slaba tolažba za kobjeglavske balinarje. Foto: Simon Maljevac
Po zapravljeni visoki prednosti so bile srebrne kolajne bolj slaba tolažba za kobjeglavske balinarje. Foto: Simon Maljevac

KOBJEGLAVA > Še drugo leto zapored sta o naslovu državnega prvaka odločali zasedbi Lokateksa Trate in Hrasta. Za razliko od lanskega finala v Sežani so se v nedeljo zmage veselili domačini. Škofjeločani so bili daleč najboljše moštvo rednega dela sezone, tako da so tudi zaključni turnir najboljše četverice začeli kot veliki favoriti. Pričakovani razplet sobotnih polfinalnih bojev je Kobjeglavcem ponudil priložnost za revanšo za lanski izgubljeni finale in po polovici obračuna je vse kazalo na to, da jo bodo izkoristili. Hrast je imel vso sezono veliko težav v klasičnih igrah. Zato je vodja ekipe Valter Švara temeljito premešal postavo, ki je presenetila Škofjeločane in si priigrala vodstvo z 8:0.

Številni gostujoči navijači so bili ob visokem vodstvu že prepričani, da bo prednost zadostovala za končni uspeh, saj naj bi njihovi ljubljenci v svoj žep pospravili še vseh šest točk v tekaških disciplinah, a je njihove (in svoje) načrte pokvaril Anže Petrič z edinim porazom v sezoni v hitrostnem zbijanju. “Na žalost sem prikazal najslabši nastop ravno v odločilni tekmi. Krogle so okrogle in tokrat se je v končnici vse zarotilo proti nam. Pred zadnjim delom tekme smo še vedno imeli vse v svojih rokah, a smo se očitno malce ustrašili zmage,” je pojasnil Petrič, najboljši igralec Hrasta v letošnji sezoni, ki se je v finalni tekmi izkazal z odličnima nastopoma v igri v krog in štafetnem zbijanju. V zadnjem delu dvoboja so gostje za svoj drugi naslov v klubski zgodovini potrebovali le dve točki, a so domačini v pravem trilerju pobrali poln izkupiček, kar je vodja Hrasta Valter Švara komentiral: “Domačinom smo na nek način podarili zmago. Začeli smo fenomenalno in prišli do velike prednosti, ki pa ni zadostovala za zmago. V zadnjih minutah so bili domačini bolj zbrani, obenem pa so s pridom izkoristili prednost domačih igrišč. Njihovega naleta nismo uspeli zaustaviti in zmagovalni pokal je ostal v Škofji Loki.”

Finalni dvoboj je bil za ljubitelje balinanja prava poslastica. Kljub temu da številni najboljši slovenski balinarji igrajo v tujini, pa tudi najboljši domači klubi premorejo dovolj kakovosti, kar bodo poskušali potrditi v spomladanskih evropskih nastopih. V nekaterih klubih sicer še vedno negodujejo, ker dvoboji najmočnejšega domačega klubskega tekmovanja ne potekajo več na odprtih baliniščih, vendar je že pred dobrim desetletjem postalo jasno, da lahko le treningi in tekme v dvoranah zadržijo visoko kakovostno raven in prispevajo k nadaljnjemu napredku balinarskega športa v Sloveniji.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano