Obramba pred napadom

Končni seznam 16 slovenskih reprezentantov za evropsko prvenstvo v rokometu je potrdil vodilo selektorja Veselina Vujovića. Napadalna usmerjenost in stare zasluge so se umaknili obrambi in moštveni pripadnosti.

Dragana Gajića (v belem dresu) ni na seznamu 16 slovenskih 
reprezentantov, ki se bodo v soboto na prvi tekmi evropskega 
prvenstva zoperstavili Švedski.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Dragana Gajića (v belem dresu) ni na seznamu 16 slovenskih reprezentantov, ki se bodo v soboto na prvi tekmi evropskega prvenstva zoperstavili Švedski.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

NOVA GORICA > Na Poljsko jutri ne bodo odpotovali Dragan Gajić, Miha Žvižej, Sebastian Skube, Simon Razgor in Urban Lesjak. Novi selektor, nove zamisli, nova spoznanja in nove potrebe. Tako bi lahko na prvo žogo interpretirali imena rokometašev, ki bodo jutri odpotovali na Poljsko, in peterice, ki bo ostala doma. Če se Razgor na levem krilu in vratar Lesjak nista otresla statusa rezervistov, ki jim ga je rokometna javnost namenila že na začetku priprav, pa je trojica preostalih “odpadnikov” v očeh številnih navijačev vendarle presenetljiva.

Gajić, Miha Žvižej in Skube so bili v zasedbi Borisa Denića domala nepogrešljivi, v konceptu njegovega naslednika na selektorskem stolčku očitno precej manj. Veselin Vujović v tem pogledu ni presenetil. Ko je prevzel slovensko reprezentanco, je napovedal, da so vsi v enakem izhodiščnem položaju in da se utegnejo vloge pošteno premešati. “To je bila zelo težka odločitev. Na prvenstvu bomo več igrali obrambo 6-0 kot 5-1. Vsi seveda ostajajo člani reprezentance in na nekatere izmed njih bomo morda računali že v času prvenstva, na vse pa gotovo v tem letu, saj nas čaka ogromno tekmovanj,” je po objavi seznama povedal Vujović.

Seznam slovenskih reprezentantov za EP: vratarja: Gorazd Škof in Matevž Skok; levi krili: Luka Žvižej in Darko Cingesar; leva zunanja: Borut Mačkovšek in Klemen Cehte; srednji zunanji: Uroš Zorman, Dean Bombač in Miha Zarabec; desni zunanji: Jure Dolenec in David Miklavčič; desni krili: Gašper Marguč in Vid Kavtičnik; krožni napadalci: Matej Gaber, Blaž Blagotinšek in Vid Poteko.

Odločitvi slovenskega selektorja pa so bržkone botrovali bolj specifični razlogi, pri čemer je imela velik vpliv predstava oziroma prikazano v drugem polčasu prijateljske tekme s Hrvaško v Kopru. V Bonifiki sta se Vid Poteko in Blaž Blagotinšek izkazala kot močna obrambna aduta, za razliko od napadalno usmerjenega krožnega napadalca Mihe Žvižeja. Skube, ki se bolj zanaša na preigravanja in prodore, na levem zunanjem položaju ni prepričal selektorja, Vujović bo na Poljsko popeljal tako Izolana Boruta Mačkovška kot Klemna Cehteta, ki sicer še lovita formo, a sta praktično edina izrazita strelca na tem položaju. Po potrebi bo v vlogi levega zunanjega koristil tudi Deana Bombača. Koprčana namreč Vujović vidi tudi v navezi z Miho Zarabcem kot organizatorjem igre.

Gajić je posebna zgodba. Najboljši strelec lanskega svetovnega prvenstva se ni odzval na uvodne reprezentančne akcije pod Vujovićevo taktirko, na pripravah pa si očitno tudi ni pridobil zaupanja črnogorskega trenerja. ”Med menoj in selektorjem ni bilo kemije. Presenečen sem nad odločitvijo, a jo spoštujem. Svojim prijateljem in soigralcem pa želim vse najboljše,” je na družabnem omrežju zapisal Gajić. Glavna vloga na desnem krilu bo tako pripadla rokometašu Veszprema Gašperju Marguču, ki je letel in zabijal proti Hrvaški v Kopru.

Vujović je kot morebitno zamenjavo Marguču raje obdržal Vida Kavtičnika, ki je sicer na zadnjih prijateljskih tekmah igral na desnem zunanjem položaju. Njegov soigralec pri Montpellierju Jure Dolenec ima za sabo morda najboljšo klubsko sezono v tej vlogi, kjer je lahko koristen tudi v obrambi čvrsti David Miklavčič.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano