Obramba je temelj

Briški tretjeligaš je jeseni dosegel želeno: stabilnost tako na igrišču kot zunaj igralne površine.

Nogometaši Brd (v temnih dresih) so se  v pripravljalnem obdobju pomerili tudi s Tolminci. Foto: Leo Caharija
Nogometaši Brd (v temnih dresih) so se v pripravljalnem obdobju pomerili tudi s Tolminci. Foto: Leo Caharija

VIPOLŽE > Brici so v zadnjih dveh letih doživeli precej zasukov na igrišču. Predlani so tako imeli ekipo s kopico izkušenih in trofejnih nogometašev iz goriškega šampionskega obdobja. V pretekli sezoni pa so barve briškega tretjeligaša v lepem številu zastopali mladi igralci, posojeni iz Gorice, kjer ob velikem prilivu nogometašev iz Parme niso več našli svojega mesta. Ker pa je goriški projekt s Parmo padel v vodo, je posledično tudi odnos med Brdi in Gorico dobil drugačen okvir.

Glavnemu klubskemu operativcu Jaki Šabcu je že lani v tem času postalo jasno, da se bo treba vse bolj zanašati na lastne moči. Medtem ko so v Vipolžah že veliko postorili za ureditev infrastrukture, so se lotili tudi krepitve domače nogometne baze, ki ni prav široka. V novih okoliščinah je bilo pričakovati, da bo tudi vodenje članske ekipe prej ali slej prevzel trener, ki je deloval v mladinskem pogonu. Tako je na klop članske ekipe sedel Dimitrij Mavrič, ki je jeseni tako vodil kopico znanih, a tudi mladih obrazov.

Številčna podpora izkušenih moči je bila manjša, zato pa toliko bolj dragocena. Kapetan Tomaž Filej in Denis Jazbar sta po uvodnih krogih v spremenjenem igralnem sistemu učvrstila obrambo, ki je le redko prejemala zadetke in je z vsega 12 prejetimi goli najbolj čvrsta v ligi. Mlajše soigralce v zvezni vrsti je usmerjal Simon Živec, ki pa ga muči neprijetna poškodba. V ekipi ni več Gregorja Rožiča, ki se je vrnil v Miren, izkušnje v obrambi pa utegne prinesti Aljaž Čadež. V ofenzivnem delu za to skrbita Matic Ferjančič in Simon Črnigoj. Zadetke pa sta v prvem delu prispevala predvsem Sandi Bremec (5 golov) in Patrik Tribušon (4), nekaj dragocenih golov (3) pa je dodal Qendrim Krasniqi.

“Zlasti v drugem delu jeseni smo prejeli malo zadetkov, zato so bili tudi rezultati boljši. Če se bomo obdržali v zgornjem delu lestvice, bomo zadovoljni,” je pojasnil Dimitrij Mavrič. Podobna pričakovanja ima tudi Šabec. “Vključevanje igralcev iz mladinskega pogona in tretjeligaška stabilnost sta naši stvarnosti,” pa je povedal Jaka Šabec.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano