Oboji bodo morali brzdati strasti

Letos se primorska tekmeca v drugi SNL srečujeta v nekoliko drugačnih vlogah. Na zgoščeni lestvici je Ankaran ves čas blizu vrha, medtem ko so Tolminci po minulih uspehih v novo sezono začeli s serijo porazov. Današnji derbi zagotovo več šteje za goste.

Matic Reja (v skoku) je dvakrat zadel na prvi tekmi v Tolminu, 
sicer pa je eden nosilcev ankaranske igre. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Matic Reja (v skoku) je dvakrat zadel na prvi tekmi v Tolminu, sicer pa je eden nosilcev ankaranske igre. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

ANKARAN, TOLMIN > Ankarančani so prekosili vsa pričakovanja pred začetkom sezone in so s 17 točkami ter trenutnim četrtim mestom na lestvici druge lige zelo zadovoljni, čeprav je tudi pri njih stanje daleč od idealnega. Poleti si je nekaj izkušenih igralcev poiskalo druga okolja, denarja kronično primanjkuje, zato je bilo neizbežno pomlajevanje ekipe, ki začuda ni pustilo rezultatskih posledic. Kaže, da Vlado Badžim res najlažje dela z mlajšimi ekipami. Ankaranski oranžni so avgusta dvakrat v treh dneh gostovali v Tolminu. najprej so izgubili v pokalnem tekmovanju, tri dni zatem so prvič po dolgem času okusili slast prvenstvene zmage. Tekmo je z dvema zadetkoma odločil Matic Reja.

Tudi v taboru gostiteljev drugega primorskega derbija tekoče sezone druge lige se soočajo s težavami pri sestavi ekipe, pretežno zaradi poškodb. Dean Kolarič, Emir Burkić, Luka Badžim, Roy Rudonja in še kdo so bili ali so še na seznamu odsotnih. “Načeloma bi morali v tekmo stopiti sproščeni. V tej sezoni smo že veliko naredili, toda to ne pomeni, da ne na igrišču ne bomo povsem osredotočeni. Tudi mi imamo težave s sestavo ekipe zaradi poškodb ali študijskih razlogov. A tudi to se da do neke mere nadoknaditi, če ekipa dobro dela in se dobro razume med sabo,” pravi Badžim, ki kljub težavam Tolmincev pričakuje zelo zahtevno tekmo. “Imajo manj točk na lestvici, kot bi jih objektivno zaslužili. So čvrsta ekipa, ki se pobira. Pričakujem več gledalcev in pravi derbi,” dodaja trener Ankarana.

Tolminci bi si po prikazanem na zadnjih tekmah zaslužili več, kot so iztržili. Štiri točke na treh zaporednih domačih tekmah bo treba v boju za obstanek nadgraditi tudi s kakšno zmago v gosteh. Ankaransko igrišče posoškim nogometašem pregovorno ne leži. V zadnjem obdobju so tam zbirali le drobtinice. Tudi tokrat jih čaka zahtevno delo. Moštvo so spet zdesetkali kartoni. Danjel Rakušček, ki je videl rdeče na zadnji tekmi z Dravo, bo moral počivati kar tri tekme, primorski derbi pa bo zaradi nakopičenih rumenih kartonov izpustil tudi Marko Rojc. Na seznamu pogrešanih bo tudi poškodovani Aljaž Kanalec, kar pomeni, da bo imel trener Borut Jermol zožen izbor v zvezni vrsti.

“Nekaj se bomo že domislili. Če ne bo šlo zlepa, bo pa zgrda. Igrišče v Ankaranu sicer ne dopušča veliko kombinatorike. Pričakujem obojestransko čvrsto tekmo z nepredvidljivim razvojem dogodkov,” je povedal Jermol, ki je sedel na klop članske ekipe TKK Tolmin v 8. krogu, ko je nasledil Davida Kanalca. Gotovo je le, da kdor bo prvi zadel, bo imel na stežaj odprta vrata do zmage, kar sta na Brajdi potrdila medsebojna dvoboja v uvodu v letošnjo sezono. Gostje bodo morali ob agresivnem pristopu vendarle brzdati svoje strasti. V zadnjih štirih tekmah so ob kopici rumenih prejeli tudi štiri rdeče kartone. “Gre tudi za splet okoliščin. Na igrišču je prisotna povečana tekmovalna napetost. Kakšen karton smo si nespametno prislužili zaradi ugovarjanja, po drugi strani pa je bilo tudi precej sodniških odločitev spornih,” je povedal kapetan Tolmincev Matija Šuligoj.

Nad delom mož v črnem so imeli med sezono pripombe tudi v ankaranskem taboru. Tokrat bo pravico delil prvoligaški sodnik Marko Podgoršek iz Dupelj.ROK MAVER,

ALEŠ SORTA


Najbolj brano