Oblak za Koper, Šurjak in Mužinić za Hajduk

Evropski obračun med Luko Koper in Hajdukom je vzbudil ogromno pozornosti med ljubitelji nogometa na Hrvaškem in v Sloveniji, “jadranski” derbi pa pozorno spremljajo tudi legendarni igralci splitskega kluba.

Brane Oblak Foto: Arhiv Pn
Brane Oblak Foto: Arhiv Pn

KOPER, SPLIT > Napetost pred povratnim obračunom med kanarčki in “bilimi” v Splitu se stopnjuje iz dneva v dan, glede na dogajanje na Bonifiki, pa lahko tudi na Poljudu pričakujemo zanimiv dvoboj za napredovanje do zadnjega sodnikovega žvižga. V dalmatinski prestolnici se zelo dobro spominjajo Braneta Oblaka, ki je v dveh sezonah v dresu Hajduka pustil izjemen pečat, po uspešni splitski epizodi pa ga je pot vodila v bogato Nemčijo. Oblak je po uspešni igralski karieri zajadral v trenerske vode in v sezoni 2001/02 sedel na koprski klopi, četrtkove tekme, ki se je razpletel z minimalno zmago domačinov (3:2), pa si ni ogledal v živo.

“Že več kot mesec dni sem v tujini, zato si dvoboja nisem mogel ogledati. Že pred prvo tekmo sem dejal, da morajo Koprčani zaigrati dokaj ofenzivno, saj Hajduk ni več tako kakovosten kot v preteklosti. Hrvaška in slovenska liga sta na podobni ravni, zato Splitčani niso favoriti v tem dvoboju,” je iz Španije za Primorske novice pojasnil Oblak, ki verjame, da si Koper lahko pribori napredovanje: “Na Poljudu bo zagotovo zelo težko, vendar se Koprčani ne smejo pomakniti v obrambo. Menim, da lahko iztržijo neodločen rezultat.” Nekdanji slovenski selektor si je med letoma 1973 in 1975 v Splitu delil slačilnico z Ivico Šurjakom in Draženom Mužinićem, ki sta nam v ekskluzivnem pogovoru pričakovano potrdila, da sta v slovensko-hrvaškem dvoboju na strani Hajduka.

Šurjak: Če bo Koper igral preveč obrambno, bo kaznovan

“Prva tekma je potekala v odličnem ambientu. Videli smo, da sta obe ekipi zelo močni v prekinitvah. Koprčani so hitro prišli do prednosti, Hajduk pa se je uspel vrniti v igro in z drugim zadetkom v zadnjih minutah tekme prišel do ugodnega rezultata. Koprčani si ne bi smeli privoščiti tako poceni prejetega zadetka v izdihljajih tekme. Namesto, da bi se osredotočili na let žoge, so spremljali igralce in za to so bili kaznovani,” je svoje razmišljanje predstavil Šurjak, ki ga nogometaši Kopra sicer niso navdušili. “Koprčani igrajo čvrsto in disciplinirano, še posebej pa me je prevzela njihova kolektivna igra. Nihče od njihovih igralcev me ni posebej navdušil, podobno pa lahko povem tudi za igralce Hajduka. V koprski zasedbi je opazen vpliv njihovega italijanskega trenerja, ki skuša izkoristiti vse prednosti svoje zasedbe. Koper ima izkušenejše igralce, ki se jih ne sme podcenjevati. Če bodo gostje v Splitu zaigrali preveč obrambno, bodo kaznovani. Poljud bo v četrtek poln in to bo zagotovo velika prednost za mlado ekipo Hajduka. Težko je napovedati rezultat na drugi tekmi, vendar verjamem v zmago Hajduka z 2:0,” je dodal eden od najboljših igralcev v več kot stoletni zgodovini splitskega kluba. Šurjak je tudi poln pohval za slovenski nogomet: “Rezultati Maribora v ligi prvakov so dokaz, da se v Sloveniji dobro dela. Njihovi rezultati niso slučajnost, temveč posledica kakovostnega vodenja v vseh strukturah kluba. Z veseljem si pogledam kakšno tekmo Maribora, pa tudi Kopra, saj sem dober prijatelj s predsednikom Gubercem.”

Pred polnim Poljudom je Hajduk povsem druga ekipa

Tudi Dražen Mužinić je bil tako kot Oblak in Šurjak član šampionske generacije Hajduka, ki je pod vodstvom že pokojnega trenerskega maga Tomislava Ivića navduševala tako na jugoslovanskih kot na evropskih zelenicah. Popularni “Frfa” se boji, da bi se lahko na Poljudu ponovil scenarij z Bonifike: “Težko bo prebiti koprski 'catenaccio', obenem pa so Koprčani zelo nevarni v protinapadih. Posebna zgodba je obramba Hajduka, ki je v evropskih tekmah prejela preveč zadetkov in tu lahko Koprčani iščejo svojo priložnost. Verjamem, da bo trener Damir Burić opravil določene korekcije, saj morajo naši visoki branilci precej bolje spremljati koprske napadalce.” In katero moštvo bo po Mužinićevem mnenju napredovalo v tretji predkrog kvalifikacij za evropsko ligo? “V takšnih tekmah ni favoritov. Tudi Dinamo je na domačem stadionu kiksal z Luksemburžani. Morda bo odločilnega pomena prav prednost domačega igrišča. Hajduk je pred fanatičnimi navijači v prednosti, saj Koprčani niso vajeni igrati v takšnem ambientu. Kljub vsemu je Hajduk pred polnim Poljudom povsem drugačna ekipa kot na gostovanjih.”

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano