Oblak pred vrati francoske prestolnice

Jan Oblak bi kmalu utegnil postati naslednji veliki ulov ultra bogatega Paris SG. Z njim in Neymarjem bi odkrito napadli lovoriko v ligi prvakov.

Šempetrc Etien Velikonja je v Turčiji zdržal le slabega pol 
leta.
Šempetrc Etien Velikonja je v Turčiji zdržal le slabega pol leta. 

PARIZ > Za Slovence daleč najbolj pričakovana novica poletne nogometne tržnice je dogajanje v zvezi z morebitnim prestopom Jana Oblaka iz madridskega Atletika v Paris SG. Za 24-letnega škofjeloškega vratarja se je ogrel celo glavni mož pariškega kluba, Katarec Nasser Al-Khelaifi, sicer nekdanji teniški igralec, ki pa je bil najvišje na 995. mestu svetovne teniške lestvice. Oblakova odkupna klavzula znaša kar 100 milijonov evrov, s čemer bi postal tretji najdražji igralec na svetu in najdražji vratar doslej. Oblak na zadnji pripravljalni tekmi Atletica ni nastopil, Parižani pa naj bi v pogajanja za prestop vključili Argentinca Javierja Pastoreja. Ta je pred leti blestel v majici Palerma in se dokončno izkazal v Parizu. Njegova vrednost je 20 milijonov evrov. Pogovori med vpletenimi stranmi so že stekli. V ekipi s prihodom Neymarja kar mrgoli napadalno usmerjenih igralcev, tako da je prodaja Argentinca pričakovana. Ob tem ne gre spregledati, da se Pariz pripravlja tudi na prihod mladeniča iz Monaca Kyliana Mbappeja. Zanj ponujajo 180-milijonsko odškodnino, temnopolti napadalec pa naj bi dobil kar 12 milijone evrov letne plače. Osebni dohodek Oblaka še ni javno znan, njegova dokončna usoda pa bo jasna v naslednjih dneh.

V Barceloni si še niso opomogli po nepričakovanem odhodu Neymarja v Pariz. Še danes mrzlično iščejo njegovo zamenjavo, a jo bodo, kot kažejo razmere na tržnici, le stežka dobili. Za zdaj so pripeljali brazilskega zveznega igralca Paulinha Bezerro, ki so ga kitajskemu prvoligašu Guangzhouju odpeljali v zameno za 40 milijonsko odškodnino. Toda v prvi vrsti čakajo na zvezdnika Liverpoola Philippa Coutinha, kjer pa so naleteli na gluha ušesa. Liverpool ima močno finančno zaledje in ni pripravljen prodati svojega najboljšega igralca. Nogometaš je že sporočil, da bo od vodstva kluba zahteval prestop, toda slednje je neomajno in ga ne želi spustiti. Temu ni naklonjen niti trener Jurgen Klopp, ki bo Brazilca še kako potreboval pri igranju v ligi prvakov. Kluba iz mesta Beatlesov ni omajala niti izboljšana ponudba Barcelone iz 70 na 90 milijonov s prištetimi bonusi. Za zdaj kaže, da iz te moke ne bo kruha. V Kataloniji pa so na podoben odziv naleteli tudi pri dortmundski Borussii. Tam jim je zanimiv mladi 20-letni Francoz Ousmane Dembele, ki si prav tako želi oditi, toda pri rumenih so odločni: pričakujemo 150 milijonov evrov odškodnine. Jasno je, da po dogodivščinah z Neymarjem sedaj vsa moštva kar izsiljujejo Barcelono. Zaradi neposlušnosti je Borussia igralca za nekaj dni celo suspendirala.

Šempetrc Etien Velikonja je ostal brez delodajalca. Po vsega šestih mesecih je prekinil sodelovanje s turškim prvoligašem Genclerbirligijem iz Ankare. V spomladanskem delu prvenstva je zbral le pet nastopov, med strelce pa se je vpisal na eni pokalni tekmi. Kje bo nadaljeval kariero, še ni znano, največji pečat na tujem pa je pustil pri belgijskem klubu Lierse. Pred menjavo okolja je tudi Koprčan Andrej Kotnik, ki je spomladi kot posojeni član Gorice preživel v Crotoneju. Temu je uspelo ostati v serie A, Kotnik pa zdaj išče več igralnih minut. V povezavi z njim se omenjata italijanska drugoligaša Spezia in Palermo ter švicarski prvoligaš Lugano.

PETER MARAŽ


Najbolj brano