Oblak: Boljši tak poraz kot remi

Marčevsko reprezentančno okno je slovenski izbrani vrsti prineslo le eno tekmo v okviru kvalifikacij za svetovno prvenstvo. Drugi termin je ostal prazen, čeprav bi bilo v luči videnega na Škotskem verjetno bolje, če bi Slovenija odigrala tudi prijateljsko tekmo.

Jan Oblak Foto: STA
Jan Oblak Foto: STA

GLASGOW > Tudi o tem je tekla beseda po nedeljskem razočaranju na Hampden parku, saj ne bi bilo slabo, če bi pokusili dobiti vpogled v rezerviste ali možne reprezentančne kandidate. Škoti so pred njihovo zadnjo priložnostjo za priključek vrhu skupine igrali s Kanado, kjer je selektor Gordon Stranchan iskal primerno kombinacijo za tekmo s Slovenijo. In tudi on se je ukvarjal z igralci, ki v klubih ne igrajo. Njegov položaj je bil pred tekmo s Slovenijo na tnalu. Nekoč bi bil Hampden park nabito poln, tokrat so gledalci popolnili približno dve tretjini tribun. A ni bilo zato nič manj zanosa kot običajno, najprej s himno Cvetje Škotske, zatem pa tudi s škotsko prevlado na igrišču. Začetna ofenziva Škotov je bila pričakovana, ne pa tudi popolna slovenska podrejenost na igrišču. Naši so imeli veliko sreče, da ni bila njihova mreža že zgodaj polna, čeprav je en žoga že končala za hrbtom Jana Oblaka, ki je v sedmih minutah zbral štiri intervencije in že povzdignil glas nad obrambo. K sreči je nizozemski sodnik Bjorn Kuipers, ki je slovenski vrsti sodil drugo zaporedno tekmi, gol Russela Martina razveljavil zaradi prekrška v napadu. Zato pa je bil regularen zadetek dosežen v zadnjih minutah dvoboja, ko je član Fulhama Chris Martin (ne gre ga enačiti s pevcem skupine Coldplay) izkoristil neodločnost Jasmina Kurtića na sredini igrišča in potem mimo slabega centralnega branilca Mirala Samardžića poskrbel, da so na koncu tekme ob zvokih pop hitov na stadionu rajale tudi domače babice. Martinu so sicer ob vstopu v igro žvižgali. Rojen v Angliji je igral za mlajše reprezentančne selekcije Anglije, za Škotsko člansko vrsto pa je debitiral pred tremi leti, v nedeljo pa zabil tretji gol v škotskem dresu.

Pri njegovem strelu je bil nemočen tudi Jan Oblak, ki je bil večji del tekme precej zaposlen. Čeprav zvezdnik Atletica ne velja za zgovornega, pa je po tekmi poskrbel za realno in iskreno izjavo. “Če bi iztržili točko, bi bili seveda vsi bolj zadovoljni. Gol smo dobili na koncu tekme, vendar bi si ga Škoti zaslužili že prej. To mi je težko izgovoriti, ampak boljši je tak poraz kot pa remi, ker se takrat vse slabo pozabi. Remija si niti nismo zaslužili. Upam, da smo se iz tega poraza vsaj veliko naučili,” je odkrito povedal Oblak, ki je iz Glasgowa takoj odletel v Madrid.

Skupina F, izidi 5. kroga - Anglija : Litva 2:0 (1:0), Malta : Slovaška 1:3 (1:2), Škotska: Slovenija 1:0 (0:0): vrstni red - 1. Anglija 13, 2. Slovaška 9, 3. Slovenija 8, 4. Škotska 7, 5. Litva 5, 6. Malta 0. točk.

Selektor Srečko Katanec seveda ni presenetil. V obrambi se je odločil prednost nameniti Samardžiću pred Miho Mevljo, v napadu je bil osrednji Josip Iličić, z bokov sta mu pomagala Roman Bezjak in Valter Birsa, za njima pa so bili Kevin Kampl, Rene Krhin in Jasmin Kurtić. V nasprotju z napovedmi, ki smo jih poslušali iz slovenskega tabora, so Škoti uspešno vsilili svojo igro, zlahka dobivali dvoboje in prebijali slovensko obrambo praktično z vseh strani. V tem konceptu se povratnik Kampl nikakor ni znašel. Iličić je bil odrezan v napadu in preveč se je moral ukvarjati še z iskanjem žoge. Vidno utrujenega Krhina pa bi lahko na zadnjem zveznem položaju (če že ni začel tekme v obrambi) zamenjal Mevlja, ki je v tekmovalnem pogonu, tudi z izkušnjami z lige prvakov in evropske lige.

ROK MAVER


Najbolj brano