Obetavni slovenski poleti

Včeraj so po pričakovanjih v Planici leteli daleč. Najdaljši polet je uspel Nemcu Andreasu Wellingerju, ki mu je v drugi seriji za trening uspel polet dolg 240,5 metra. Na popoldansko tekmo se je uvrstilo šest slovenskih tekmovalcev, žal med njimi ni Jake Hvala.

Jaka Hvala je bil le za malenkost prekratek v kvalifikacijah za 
današnje planiške polete. Foto: Primož Lovrič
Jaka Hvala je bil le za malenkost prekratek v kvalifikacijah za današnje planiške polete. Foto: Primož Lovrič

PLANICA > Če prvi planiški dan pogledamo iz slovenskega zornega kota, potem je bil ta uspešen. Anže Semenič in Tilen Bartol sta postavila osebna rekorda, Peter in Domen Prevc, Jernej Damjan ter Jurij Tepeš pa so stopnjevali polete.

Glavni slovenski trener Goran Janus je pred kvalifikacijami pričakoval, da se bo na tekmo uvrstilo sedem ali osem slovenskih skakalcev, uspelo pa je šesterici. Od teh je imela trojica - Peter in Domen Prevc ter Tepeš - nastop že zagotovljen. V kvalifikacijah so si vstop med 40 tekmovalcev zagotovili še osmi Semenič (205, 227,5 m), enajsti Damjan (197, 221 m) in 22. Bartol (197, 211 m). Anžeta Laniška je na 34. mestu od trideseterice, ki bo tekmovala, ločilo le 1,2 točke ali natančno en meter, Jako Hvala (35.) pa še 1,4 točke več ali skupaj dobra dva metra. Tekmovalec iz Ponikev na Tolminskem je preletel 200-metrsko znamko, pristal je pri 208 metrih, kar je pet metrov manj od njegovega osebnega in primorskega rekorda.Hvala, ki je skakal med prvimi, je bil deloma žrtev vremenskih razmer, saj je tedaj še deževalo, sredi kvalifikacij pa je sonce pokukalo skozi oblake in tudi zapihalo je. “S poletom sem in nisem zadovoljen. Malo sem se iskal, saj že dolgo nisem bil na letalnici, pa tudi nisem pričakoval take hitrosti v teh razmerah. Je pa potem adrenalin naredil svoje,” je povedal Hvala. Med kvalifikanti je bil najboljši Norvežan Robert Johansson (233,0 m), tekmeca za veliki globus, Avstrijec Stefan Kraft in Poljak Kamil Stoch, pa sta bila med gledalci.

V svetovnem pokalu vodi Avstrijec Stefan Kraft pred Poljakom Kamilom Stochom (zaostaja za 31 točk). Šesti je Domen Prevc. Za tretjeuvrščenim Norvežanom Danielom Andreem Tandejem zaostaja nedosegljivih 243 točk. Peter Prevc je deseti, a lahko vsaj v seštevku poletov pride na zmagovalne stopničke. Trenutno je četrti, za Kraftom, Stochom in Nemcem Andreasom Wellingerjem.

“Žal je na tekmi le šesterica slovenskih skakalcev, toda okrog 30. mesta je zelo tanka meja in svetovni vrh je zelo širok. V naslednji sezoni se bo treba v strokovnem vodstvu dogovoriti, tudi z ekipo B, da bi se lahko krog naših najboljših še razširil, da bi kot nacija postali nekako še močnejša sila v skokih in poletih,” je včeraj razmišljal Janusov pomočnik Jani Grilc.

Največjo daljavo je v kvalifikacijski seriji zabeležil Jurij Tepeš (238 m), ki pa se je v poskusnih serijah zelo lovil. “Jurij je v kvalifikacijah dokazal, da je izjemen letalec. Tako drznega, kot je on, ni v svetovnem pokalu. Zelo veliko tvega, nedvomno pa ima dobre občutke. Peter Prevc izgublja v drugem delu leta, ker je njegovo skakanje še preveč zakrčeno. Upam, da je začutil letalnico in užival v letu, da bo danes v drugem delu še bolj delal z nogami. S tem bo smučka ostala pod njim in bo on nad njo. V tem drugem delu leta ima zagotovo še vsaj deset, petnajst metrov rezerve," je ocenil Grilc, ki je bil vesel tudi nastopov Semeniča.

Toplo vreme v zadnjih tednih in dež v prvih dveh serijah pred kvalifikacijami sta še dodatno otežila pripravo letalnice. Težko je reči, ali bo v Planici izboljšan svetovni rekord iz Vikersunda, ker je za to pomemben tudi vpliv vzgonskega vetra. Za rekordne dolžine mora biti skok optimalen, od ustrezen naleta, do tega, da a parabola leta ni previsoka, da gre skakalec vzporedno s strmino in ohranja hitrost.

ROK MAVER, STA


Najbolj brano