Obeta se vroč junij

Pred Nejcem Žnidarčičem je tekmovalno vroč junij, v katerem bo kajakaš Soških elektrarn lovil vrhunske uvrstitve na evropskem in svetovnem prvenstvu ter evropskem in svetovnem pokalu v spustu.

Nejc Žnidarčič, ki je v Solkanu vnovič osvojil naslov državnega prvaka, ima visoke cilje na vseh največjih tekmah 
sezone. Foto: Picasa
Nejc Žnidarčič, ki je v Solkanu vnovič osvojil naslov državnega prvaka, ima visoke cilje na vseh največjih tekmah sezone. Foto: Picasa

SOLKAN > Tekmovalni razpored v spustu je tudi zaradi naravnih danosti že običajno bolj zgoščen, kot ga imajo slalomisti na divjih vodah, letos pa bo ta značilnost prišla še bolj do izraza. Nejc Žnidarčič je imel v dolgem pripravljalnem obdobju vseskozi v mislih tekmovalni koledar. Forma večkratnega nosilca medalj z največjih tekmovanj pa je že sedaj zelo spodbudna. To je dokazal predvsem s prepričljivo zmago na tekmi evropskega pokala v Augsburgu, na nedeljskem državnem prvenstvu v Solkanu pa je bil ob vnovičnem naslovu državnega prvaka v sprintu do tekmecev bolj prizanesljiv. Tudi zaradi bolezni, ki se ga je lotila pretekli teden.

“Z vožnjami ne morem biti ravno zadovoljen. Predvsem na klasičnem spustu na Savi Dolinki sem bil že pošteno utrujen, pa tudi v sprintu nisem blestel. Do prve pomembne tekme, evropskega prvenstva v Banja Luki, pa je še dovolj časa, da stvari spet postavim na svoje mesto.”

> Letos je s tekmami evropskega pokala razpored še nekoliko bolj zgoščen kot sicer, mar ne?

Drži, a evropski pokal je dopopestritev v tekmovalnem koledarju. To sta pokazali že majski tekmi v Augsburgu. K temu pripomore tudi denarni sklad oziroma nagrade, ki ga na tekmah pod okriljem mednarodne kajakaške zveze ni. Nočna tekma evropskega pokala v Celju bo gotovo privlačna. Na Soči, v njenem zgornjem toku, pa bosta tudi tekmi svetovnega pokala, ki bo gostoval še v Avstriji. Do začetka svetovnega prvenstva konec junija tekmovalnega premora praktično ne bo. Tedensko bodo na sporedu dve, tri tekme.”

> Kako se boste soočili s takšnim koledarju?

“Načrt je, da bi izpeljal vse tekme. Se bomo pa prilagajali počutju oziroma formi. Če bo treba, bomo kakšno tekmo tudi izpustili. Tu imam v mislih predvsem postaje evropskega pokala. Na preostalih tekmah bom pa gotovo prisoten. Osnova, ki sem jo postavil v pripravljalnem obdobju, je zajetna. Junija bo treninga malo, v ospredju bodo tekme in počitek. Še bolj kot doslej pa se bom osredotočil na sprinte, ki so letos še krajši kot sicer. Vožnje trajajo kakih 30 sekund, ponavljanje vrhunskih dosežkov tudi na 20-minutnih klasičnih spustih je zato še toliko težje. Bom pa še naprej usklajeval obe disciplini.”

> Proga EP v Banja Luka vam je dobro znana. Kaj si obetate?

“Na sporedu bo nočna tekma v sprintu, ki je zelo lep, a tudi kratek. Če je vode v kanjonu dovolj, nastanejo veliki valovi, kar bom poskušal izkoristiti. Klasika je z le nekaj odseki divje vode precej bolj enolična in mi ne ustreza, a bomo potrpeli.”

Največje tekme sezone v spustu na divjih vodah:

> Evropsko prvenstvo, Banja Luka (4. do 6. junij)

> Svetovni pokal, Kobarid (18. do 20. junij)

> Svetovni pokal, Predlitz (21 in 22. junij)

> Svetovno prvenstvo, Dunaj (24. do 28. junij).

ALEŠ SORTA


Najbolj brano