Obdobje menjave generacij

Tradicionalni pregled primorskih atletskih rezultatov v minulem letu v ženskem delu kaže na zaton nekaterih najboljših. Del kakovostnih Primork nastopa za najboljši slovenski klub, ljubljanski Mass, v najboljšem primorskem, AK Gorica, pa čakajo, da tekmovalno dozorijo obetavne pionirke in mlajše mladinke.

Tina Slejko (AK Gorica, desno) je napredovala na peto mesto 
v teku na 100 m z ovirami.  Foto: Igor Mušič
Tina Slejko (AK Gorica, desno) je napredovala na peto mesto v teku na 100 m z ovirami.  Foto: Igor Mušič

KOPER, NOVA GORICA > Primorska ženska atletika še vedno izgublja stik z slovenskim vrhom v svojih nekdanjih paradnih disciplinah - teku na 400 metrov z ovirami, skoku v višino, skoku s palico, skoku v daljino, troskoku in metu krogle, kakovost v članski konkurenci pa je še vedno skoncentrirana v novogoriškem AK Gorica. S prestopom ene boljših gorskih tekačic v Evropi Mateje Kosovelj v AK Gorica in z njenim večjim posvečanjem maratonu in dolgim stadionskim tekom se obeta, da se bo položaj na dolgih progah za primorsko atletiko izboljšal. V celoti gledano se premoč klubov iz Ljubljane, Celja in Velenja nadaljuje. Časi, ko je imel novogoriški klub najboljšo žensko ekipo v državi, so stari več kot desetletje in bodo težko ponovljivi. Dobra infrastruktura za poletno sezono in edina primorska dvorana niso več dovolj za vrh.

Denarja je bistveno manj kot v zlatih letih, ko so v Novi Gorici z najboljšimi atletinjami lahko delali na profesionalen način - s poklicnim trenerjem in z bistveno večjim številom plačanih ur v dvorani in na zimskih pripravah kot danes, ko na Goriškem ne zmorejo več niti stroškov za organizacijo dvoranskih tekem. V ostalih primorskih središčih - v Kopru, Postojni in Tolminu zaradi še skromnejših razmer nastaja velik osip že ob prehodu v mladinske vrste, v Novi Gorici pa po dobri atletski šoli mladinski rezultati na visoki državni ravni zastanejo na prehodu iz mladinskega v člansko obdobje. Brez športne štipendije in stalne strokovne ter organizacijske podpore kluba dekleta odnehajo z resno atletiko še prej kot fantje.

V slovenski ženski atletiki je večina rekordov še iz prejšnjega desetletja. Zadnje leto je bilo po tej plati nadpovprečno, saj sta državna rekorda dosegli Maruša Mišmaš (Mass) v tek na 3000 metrov zapreke in Veronika Domjan (Ptuj) v metu diska. Edini primorski državni rekord še vedno drži članica AK Gorica Meta Mačus (400 metrov ovire, 56,63). Nekatere discipline so v globoki krizi. Izstopajo met krogle, skok v višino in tek na sto metrov z ovirami. Rekord Nataše Erjavec (krogla), dosežen v Novi Gorici (18,10) praznuje 22. rojstni dan. Enako star je dosežek Britte Bilač v skoku v višino (200 centimetrov), zanesljivo pa bo najmanj tako dolgo zdržal v letu 1996 dosežen čas Brigite Bukovec v teku na 100 metrov z ovirami (12,59).

Kljub tem težavam je z dobrim amaterskim delom AK Gorica še vedno najboljši na Primorskem, vendar pa vse bolj zaostaja za vrhom. Potem ko je pred dvema letoma še zasedal osmo mesto v slovenskem pokalu, je bil letos le še šestnajsti. Precej je nazadoval tudi AK Koper - z 18. na 25. mesto. Dodati velja, da se je po kriznem upadanju spet povečalo število sodelujočih klubov - z 21 na 28.

Profesionalna ženska atletika je na Primorskem praktično izginila. Njena edina predstavnica, Koprčanka Snežana Vukmirović, je pri 34 letih še vedno prva dama primorske atletike. Kot edina iz naših krajev se je prebila med prve tri po rezultatskih dosežkih v posamezni disciplini. Predstavnice primorskega kluba prvič po dolgih letih ni več med tremi z vrha v nobeni disciplini. Snežanina rezultatska krivulja ob nadaljevanju težav z zdravjem že dalj časa pada. Večkratna finalistka velikih mednarodnih tekmovanj je praktično izgubila stik z elito. Enako velja za njeno potencialno naslednico Majo Bratkič - pa čeprav je precej mlajša. Kariero je sklenila še obetavna skakalka v višino Petra Kovačič. Razveseljiv je napredek Tine Slejko med pet tekačic na 100 metrov z ovirami.

Pot Primork v kakovostno člansko atletiko zadnje čase vse bolj vodi skozi ljubljanski AD Mass, katerega članica je tudi Vukmirovićeva. Kar sedem najboljših primorskih rezultatov sezone so dosegle članice ljubljanskega kluba. V prestolnici je pač najlažje združevati študij in soliden trening.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano