Ob pravem času na pravem mestu

Andrej Hauptman je na nedavni Veliki nagradi Izole v vlogi selektorja prvič vodil kolesarsko reprezentanco, ki se ji bo posvetil v novem olimpijskem ciklusu.

Na Veliki nagradi Izole sta slovenske barve branila Jan Polanc 
(desno) in Marko Kump (v sredini), Solkanec Matej Mugerli 
(levo) pa je tudi že večkrat oblekel reprezentančni dres. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Na Veliki nagradi Izole sta slovenske barve branila Jan Polanc (desno) in Marko Kump (v sredini), Solkanec Matej Mugerli (levo) pa je tudi že večkrat oblekel reprezentančni dres. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

IZOLA > Naslednik Gorazda Štanglja je bil izbran po naravni poti. Andrej Hauptman za razliko od predhodnika ni toliko obremenjen s klubskimi obveznostmi, po drugi strani pa ima posluh in zelo dober vpogled v sposobnosti posameznih kandidatov za nastop na velikih tekmovanjih. Ne nazadnje je bil v zadnjem obdobju v takšni ali drugačni vlogi vedno zraven v reprezentančnih akcijah. Sicer pa ni posameznika, ki bi bolje od 41-letnega Ljubljančana vedel, kako priti do vrhunskega dosežka na odmevnih reprezentančnih dogodkih. S cestnih dirk na svetovnih prvenstvih ima tretje in četrto mesto, na olimpijskih igrah v Atenah pa je bil peti.

V Izoli je lahko v nedeljo preveril reprezentančni utrip. ”Vreme je bilo lepo, dirka prav tako. Spodobi se, da se na prvi dirki pokažemo slovenskim kolesarskim privržencem,” je povedal Hauptman, ki ima gotovo precej zaslug, da sta na istrskih cestah v slovenskem dresu dirkala kolesarja iz prvega svetovnega razreda Marko Kump in Jan Polanc, ki še zdaleč nista imela pasivne vloge. Ne nazadnje pa je na začetku sezone lahko v živo videl tudi ponudbo slovenskega kolesarstva v kontinentalnih ekipah. Res pa je, da je vloga selektorja elitne kategorije specifična. Na leto ima praviloma le eno pravo reprezentančno akcijo, z lansko širitvijo evropskega prvenstva sta to postali dve.

> Kakšne načrte ste si zastavili kot selektor?

“Vse glavne reprezentančne adute bomo videli na največjih dirkah. Moja naloga je delovati povezovalno, želja pa, da so fantje v kar najboljši formi na evropskem prvenstvu v prvih avgustovskih dneh na Danskem in v drugi polovici septembra, ko bo svetovno prvenstvo gostila Norveška.”

> Ste že seznanjeni s trasami?

“Na evropskem prvenstvu bo dirka bolj sprinterska. Ustrezala naj bi kolesarjem, kot je denimo Marko Kump. Na svetovnem prvenstvu je za spoznanje težja. Na svoj račun bi lahko prišli hitri kolesarji oziroma celoviti sprinterji, morda pa tudi specialisti za enodnevne dirke. Nabor raznovrstnih kolesarjev pri nas je dovolj širok, zato bo izbira kar težka.”

> Kolesarji imajo med sezono kopico klubskih obveznosti. Kako jih uskladiti z reprezentančnimi?

“To ni vedno preprosto. Verjamem pa, da bomo našli pravo formulo, in bomo avgusta in septembra pripravljeni za velika tekmovanja.”

> V svoji karieri ste bili večkrat na pravem mestu ob pravem času. Vaši uspehi so sicer stari več kot desetletje. Je recept še vedno uporaben tudi danes?

“Gotovo se je nekaj stvari spremenilo. Najbolj pomembno pa je, da si vrhunski športnik že pred sezono postavi prednostne cilje ter zanje živi in dela vse leto. Po potrebi velja razporediti moči, na koncu naporne sezone je namreč treba ohraniti ustrezno raven energije in motivacije. Ob tekmovalni formi pa velja upoštevati še nekaj kolesarskih spremenljivk, kot je zdravje.”

ALEŠ SORTA


Najbolj brano