O zgodovini odloča ena žoga

Tudi, če bo slovenske odbojkarske pravljice že jutri konec, se je novi selektor, Italijan Andrea Giani, vpisal v zgodovino. V rekordnem času je iz ekipe, ki je pod pritiski klonila, naredil zmagovalce.

Uspeh je ponesel tudi sicer  vedno mirnega Andreo Gianija 
(desno) in njegovega pomočnika Sama Miklavca.

 Foto: Cev
Uspeh je ponesel tudi sicer vedno mirnega Andreo Gianija (desno) in njegovega pomočnika Sama Miklavca.  Foto: Cev

SOFIJA > Selektorja, kakršnega je slovenska odbojka dobila z Andreo Gianijem, naša majhna država v normalnih razmerah ne bi mogla plačati. Zakaj se je trener, ki je kot igralec z Italijo (474 nastopov) odličja osvojil na treh olimpijskih igrah, ki je postal evropski in svetovni prvak, in ki je v klubski karieri osvojil ligo prvakov in svetovno klubsko prvenstvo, odločil za majhno Slovenijo? In to zatem, ko je že imel dobro plačane trenerske službe v italijanskih prvoligaših in ko je že bil v strokovnem štabu italijanske reprezentance?

“Pri tem smo imeli več sreče kot znanja,” je povedal predsednik Odbojkarske zveze Metod Ropret. Ko je na pogajanjih o zaposlitvi Gianiju pojasnil, da mu lahko Slovenija nudi predvsem dobre pogoje za delo in malo manevrskega prostora pri povišanju plače, je selektor menda dejal le: “V redu je, rad bi imel to delo.”

Naslednji meseci so pokazali, da je Giani dobro vedel, v kaj se spušča. V slovenski reprezentanci je prepoznal material, ki se ga da vrhunsko izbrusiti. Material, torej odbojkarje, je pripravila naša stroka. Novi selektor je do nje spoštljiv. Že kmalu po začetku dela je dejal: ”Vaši odbojkarji so posamično tehnično že na ravni najboljših evropskih reprezentanc. Napredek iščemo v skupinski tehniki in taktiki, v vsaki podrobnosti in v ekipnem duhu.”

Italijanski strokovnjak je v ekipo, ki ji je grozila etiketa večnih talentov in poražencev, prinesel samozavest, odgovornost in medsebojno povezanost. V težkih trenutkih ni nenadzorovano vpil. Odločno in jedrnato je pomagal z nasveti - tudi psihološkimi, ko so Slovenci začeli zaostajati za Poljaki: “Ne glejte v tla. Prav zdaj jim morate pogledat v oči. To vam bo dalo moč.”

Po zgodovinski zmagi nad svetovnimi prvaki Poljaki je povedal tudi, kaj je fantom rekel pred petim nizom: “Vsako točko moramo tekmecu vrniti. Igramo dobro. Razlika med nami je majhna. Samo do konca je treba zdržati. Ena žoga bo morda odločala, ali bomo v zgodovino prišli kot zmagovalci ali poraženci. Sam sem zaradi ene žoge izgubil zlato na olimpijskih igrah v Atlanti. Če smo že tu, moramo izkoristiti ta trenutek.”

Glede polfinalnega izziva z Italijo je Giani pred novinarskimi mikrofoni poskrbel za smeh: “Četrtfinale je bil težak, polfinale pa bo enostaven.”

IM


Najbolj brano