Novogoričanke padle na trdna tla

Odbojkarice Vitala so v Novi Gorici premagale GEN-I Volley s 3:1 (-20, 20, 25, 19). Ljubljančanke so jih povsem zasluženo premagale, z odličnim sprejemom in servisom so praktično ves čas nadzorovale položaj. Novogoričanke se lahko tolčejo po glavi predvsem zaradi tretjega niza, v katerem so imele štiri zaključne žoge za zmago, a jih niso izkoristile. Odbojkarice Luke Koper so bile boljše od Zgornje Gorenjske.

 Foto: Igor Mušič
Foto: Igor Mušič

GEN-I Volley : Vital 1:3 (20, -20, -25, -19)

Novogoriške odbojkarice so se pred sezono okrepile - nazadnje se jim je pridružila reprezentantka Sara Valenčič, v prvih dveh prvenstvenih krogih zabeležile dve zmagi in eno tekmo preložile, najbrž so bile prepričane, da bodo zmagovito serijo nadaljevale tudi v dvoboju z Vitalom, a so padle na trdna tla.

Mestna dvorana v Novi Gorici, gledalcev 150, sodnika: Atanasov (Kranj), Markelj (Bled). GEN-I Volley: Vulčević, Burilo, Bavdaž, Zbičajnik, Aumann, P. Marušič, Djukić, Kolbl, Pahor, Š. Marušič, Simčič, Dvorščak, Valenčič. Vital: Mijoč, Vogrič, Handanović, Čotar, Dolenc, Zaplotnik, Pavič, Crnjac, Janežič, Arnež, Flego.

Gostiteljice so sicer tekmo dobro začele, uvodni niz ni kazal na to, da bi lahko imele težave. Vodile so praktično ves niz, ko je bilo na semaforju 18:12, ni nihče v dvorani pomislil, da bi se lahko zapletlo. A se je, saj so jih gostje ujele, toda nato v končnici naredile preveč napak, kot da bi se ustrašile presenečenja.

A kar jim ni uspelo v prvem nizu, jim je v drugem, v katerem so po izidu 6:6 dosegle štiri zaporedne točke, nato tako prednost vzdrževale do konca. Pobudo so imele tudi v tretjem nizu, vodile še s 17:14, a nato so Novogoričanke poskrbele za zasuk in povedle s 24:20. Toda to ni bilo dovolj, igralke Vitala so bile bolj zbrane, naredile manj napak, kar jim je prineslo vodstvo z 2:1.

To jim je dalo dodatno spodbudo, z mirno in zbrano igro so nadzorovale položaj, odločilne pa so bile minute pred in po drugem tehničnem odmoru, ko so povedle z 19:14, Primorke so se še približale na tri točke zaostanka, več pa jim ni uspelo.

Luka Koper : Zgornja Gorenjska 3:0 (10, 19, 19)

Odbojkarice Luke Kopra so v tekmi 3. kroga 1. DOL za ženske doma premagale Zgornjo Gorenjsko s 3:0 (10, 19, 19).

Dvorana OŠ Koper, gledalcev 100, sodnika: Mohorčič (Žužemberk), Tomec (Novo mesto). Luka Koper: Barič 9, Pethö 11, Nedoh, Kušar, Poropat, Ferlinc 7, Lucas 12, Jurić 1, Jotanovič, N. Jerkovič, Dodič, L. Jerkovič, Kaker 7. Zgornja Gorenjska: Avsenik, Pogačar, Blažič 17, Rotar 1, Klinar, Tučen 3, Jerala 4, Anderson 4, Tramontozzi 2, Čuk 2.

Koprčanke so brez večjih težav prišle do tretje prvenstvene zmage. Z izjemo začetka drugega in tretjega niza so bile ves čas v vodstvu, njihova zmaga ni bila niti za trenutek ogrožena. Gostje so naredile preveč napak, da bi se lahko bolj enakovredno kosale s Primorkami, pomagala jim ni niti odlična igre Pie Blažič, ki je bila s 17 točkami tudi najučinkovitejša igralka tekme. Je pa imela sestra slovenskega košarkarskega reprezentanta več težav kot v napadu pri sprejemu, ki je bil tudi glavni razlog, zakaj so Gorenjke igrišče zapustile sklonjenih glav. Domače so dosegle kar 11 asov, od tega je štiri prispevala Dajana Lucas.

Da se Gorenjkam ne obeta nič dobrega, je pokazal že začetek, po točki Anite Pethö so domače že vodile z 12:5, do konca niza pa tekmicam dopustile le še pet točk. Zgornja Gorenjska je na začetku drugega niza nekajkrat povedla, toda po prvem tehničnem odmoru pa so domače po servisih Lucasove dosegle pet zaporednih točk, z asom povedle z 12:8, pred drugim tehničnim odmorom je as prispevala še Nuša Ferlinc, na semaforju pa je bilo 16:10. Do konca niza se gostje niso resneje približale.

V tretjem nizu so Gorenjke še povedle s 6:4, a Marina Barič je s servisi hitro dokazala, da se Koprčanke na igrišču ne nameravajo dolgo zamuditi. S petimi zaporednimi točkami so prišle do zanesljivega vodstva, ki so ga višale vse do izida 21:13, nato so tri točke zapored dosegle še varovanke Iztoka Kšele, a Koprčanke jim več niso dopustile.

Salonit Anhovo : SIP Šempeter 3:0 (20, 18, 15)

Odbojkarji Salonita Anhovo so v Kanalu premagali SIP Šempeter s 3:0 (20, 18, 15).

Športna dvorana Kanal, gledalcev 250, sodnika: Perčič (Kamnik), Milojevič (Ljubljana). Salonit Anhovo: Česnik, Šarić, Karnel, An. Kovačič, Dos Santos 6, Jerončič, Čabarkapa, Okroglič, Krivec, Tomić, Savičić. SIP Šempeter: Marovt, R. Zupanc, Ž. Zupanc, Robida, Oder, Kos, Pokeršnik, Majer, Markovič, Javornik, Vrhunc, Hrastovec.

Po Saši Gadniku je pred obračunom s Šempetrani Salonit zapustil tudi Alan Komel, a se to v igri Kanalcev ni poznalo, kakor se ni poznalo niti dejstvo, da se je že na začetku tekme po nerodnem padcu na hrbet poškodoval Dalibor Tomić, ki je zamenjal Komela na korektorskem mestu. Namesto njega je moral v igro vstopiti Darjo Davičić, ki odbojke zaradi poškodbe ni igral deset mesecev, a je takoj pokazal svojo kakovost. Zagotovo je bil med boljšimi na igrišču in ima veliko zaslug za zmago svoje ekipe, ki vseeno ni bila dosežena na tako lahek način, kot kaže končni rezultat.

Savinjčani so v tekmo vstopili pogumno, pred tekmo so trdili, da so pripravljeni izkoristiti vsako priložnost, ki se bi jim ponudila. Na začetku so bili povsem enakovredni tekmeci, s servisi so povzročali veliko težav kanalskemu sprejemu, v obrambi je bil odličen Klemen Hrastovec, v napadu pa razpoložen Žiga Zupanc. Pri domačih pa se je na sprejemu nekaj časa mučil Jure Okroglič, tako so gostje še pri drugem tehničnem odmoru vodili za dve točki, a v nadaljevanju je najprej Israel Dos Santos poskrbel za izenačenje na 17. točki, as Okrogliča je pomenil prvo vodstvo domačih za dve točki. V končnici pa je svoje izkušnje pokazal Dejan Čabarkapa, dosegel nekaj odločilnih točk, prestop Zupanca pa je pomenil vodstvo Salonita z 1:0.

Na začetku drugega niza so gostitelji povedli s 5:2, trener gostov Sebastjan Cilenšek se je odločil za menjavo organizatorja igre, namesto Jerneja Vrhunca je v igri vstopil David Marolt, toda pravega rezultatskega učinka menjava ni prinesla, zato se je Vrhunc hitro vrnil v igro. Šempetrani so bili nezanesljivi na sprejemu, kjer je bil obremenjen predvsem Zupanc, toda predati se niso hoteli. Tekmecu so nekaj časa še dihali za ovratnik, toda Okroglič je Kanalcem zagotovil prvo zaključno žogo, ki jo je izkoristil Čabarkapa.

V tretjem nizu so domači povedli z 8:3, po velikem zaostanku pa je Cilenšek v igro poslal rezerviste, ki seveda preobrata niso bili sposobni storiti.

“Ta zmaga nam veliko pomeni. Predvsem zato, ker smo jo dosegli s postavo, s katero smo nastopali lani. Veseli smo, da je Savičić vrnil, pokazal zelo solidno igro in da nanj lahko računamo. Pohvale za borbenost pa si zaslužijo tudi gosti,” je dejal direktor Salonita Miloš Grilanc.

STA


Najbolj brano