Novogoričanka v prvi postavi

Slovenska odbojkarska reprezentanca kadetinj je odpotovala v nizozemski Arnhem, kjer bo danes s Poljsko začela evropsko prvenstvo. Med nosilkami igre je tudi Novogoričanka Nika Bavdaž.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

ARNHEM > Slovenska ženska kadetska reprezentanca do 18 let bo danes v nizozemskem Arnhemu s Poljsko začela svoje nastope v skupini II evropskega prvenstva. Selektor Jože Časar je po pripravah v Mariboru sicer pustil doma novogoriško blokerko Uršo Uršič, a je pričakovano obdržal njeno klubsko kolegico iz Gen-I Volleya, napadalko Niko Bavdaž, ki je bila ena izmed nosilk igre na uspešnih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo.

Slovenke so v dokaj težki skupini. Malo upanja je, da se bodo na koncu prebile na drugo mesto, ki vodi v polfinale. Že prvi tekmec, Poljska (osma na evropski lestvici) je na papirju močnejši od Slovenk (12.). Kljub temu je selektor Jože Časar optimist: “Pridobili smo posnetke Poljakinj, imamo statistiko in vemo, kako igrajo. Imajo ekstremno visoke igralke, ki pa so zato nekoliko počasnejše. Skušali jim bomo prvi vsiliti naš hitrejši ritem.” Slovenska ženska odbojka si je sicer v mlajših kategorijah z rednimi udeležbami na evropskih prvenstvih že pridobila soliden ugled in izkušnje. Kljub temu bi bila današnja zmaga s Poljsko presenečenje. Več upanja bo na jutrišnjem dvoboju s kakovostno bolj izenačeno Grčijo (10.), vsekakor pa bi bil neuspeh, če Slovenke ne bi dobile točk v ponedeljek z Belorusinjami (15.). V torek bo proti evropskim podprvakinjam Srbkinjam za naše najmanj upanja. V sredo bo na vrsti še en tekmec, s katerim bo treba iskati zmago, Romunija (14.). Cilj našega strokovnega vodstva je uvrstitev med šest najboljših reprezentanc.

Slovenska članska ženska odbojkarska reprezentanca bo 31. maja začela z nastopi na kvalifikacijah za SP v skupini F v Viani do Castelo na Portugalskem. Tekmeci bodo Nemčija (druga po jakosti), Francija (tretja), Estonija in Portugalska. Želja Slovenije je drugo mesto in uvrstitev v dodatne kvalifikacije, za kar pa bo ob zmagah z ostalimi tekmeci potrebno presenetiti eno od velesil, Nemčijo ali Francijo.

IM


Najbolj brano