Novo tisočletje ni po škotskem okusu

Nedeljski dvoboj petega kroga skupine F kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Glasgowu je lahko prelomen za škotske gostitelje, a tudi za slovenske nogometaše.

Privrženci škotske nogometne reprezentance so z značilno 
opravo pustili pečat tudi v Kopru pred petimi leti.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Privrženci škotske nogometne reprezentance so z značilno opravo pustili pečat tudi v Kopru pred petimi leti.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

NOVA GORICA > Zmaga bi izbrance Srečka Katanca utrdila pod vrhom lestvice z lepimi obeti pred nadaljevanjem kvalifikacij in junijsko domačo tekmo z Malto. Remi je še sprejemljiv, poraz pa ni le nezaželen, pač pa skoraj prepovedan. Ničla bi bistveno otežila slovenska izhodišča in zapletla položaj v boju za drugo mesto in dodatne kvalifikacije. Hkrati bi se dvignile slovaške delnice, domača zmaga pa bi tudi obudila sicer pičle škotske upe. Vsega 5000 gledalcev na sredinem prijateljskem remiju 1:1 s Kanado v Edinburghu priča o stoletnem minimumu obiska domačih tekem Škotske. Res pa je, da bo kljub slabšemu uvodu v kvalifikacije nedeljska kulisa v hramu reprezentančnega nogometa gotovo drugačna.

Burke in Bale

Na Hampden parku bo vsaj 40.000 gledalcev ustvarilo navijaško ozračje. Od aktualnih Katančevih izbrancev ga ohranja v spominu kapetan Boštjan Cesar, ki si je na začetku kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2006 pod taktirko Braneta Oblaka šele utiral pot med reprezentančne prvokategornike. V Glasgowu septembra leta 2004 je remi brez golov pospremil s klopi za rezervne nogometaše, zato pa je že bil na zelenici aktualni škotski kapetan Darren Fletcher, ki je tudi sicer najbolj prepoznaven nogometaš v zasedbi Gordona Strachana, enega od nosilcev reprezentančnih uspehov na igrišču v 80. letih. Tako kot rdečelasi selektor je tudi 32-letni zvezni igralec najodmevnejše klubsko poglavje spisal pri Manchester Unitedu. Dres rdečih vragov je nosil kar ducat sezon, zdaj pa brani barve West Bromwich Albiona.

S Škotsko je slovenska reprezentanca poleg dveh kvalifikacijskih tekem za svetovno prvenstvo leta 2006 odigrala tudi prijateljski dvoboj. Škote je pred petimi leti gostila na koprski Bonifiki. Tekma se je končala z remijem 1:1. Za gostitelje, ki jih je takrat vodil Slaviša Stojanović, je zadel Andraž Kirm. Slovenija torej še čaka na zmago s Škoti, ki so s 3:0 dobili kvalifikacijsko tekmo v Celju pred dvanajstimi leti.

Na tekmi s Slovenijo pred 13 leti je škotska vrata čuval Craig Gordon, ki je branil tudi na zadnji kvalifikacijski tekmi z Angleži. Proti Slovakom je bil v škotskem golu vratar Hull Cityja David Marshall. Oba sta prejela po tri gole. Tudi sicer angleški prvo- in drugoligaši prispevajo večino škotskih reprezentantov. Edini, ki ne igra pri otoških klubih, je 20-letni Oliver Burke. Lani poleti je postal najdražji škotski nogometaš v zgodovini, potem ko je odkritje letošnje bundeslige Leipzig za desno krilo odštel 15,2 milijona evrov Nottingham Forrestu. Res pa je, da je nogometaš, ki so ga nekateri primerjali celo z Garethom Balom, po domačem remiju z Litvo 1:1 padel v drugi plan ob oktobrskih porazih s Slovaško in z Anglijo.

Stara slava

Za Škote, ki so se kvalifikacijske zmage veselili le na uvodnem gostovanju na Malti, je zmaga nujna. Uvrstitev na veliko tekmovanje, kot je svetovno prvenstvo, kjer so bili nazadnje leta 1998, s tem sicer ne bi bila bistveno bližje. Škoti bodo junija namreč gostili večnega tekmeca in vodilno reprezentanco skupine, Anglijo. Tudi sicer prepoznavni škotski privrženci pomnijo precej lepše reprezentančne čase. V 70., 80. in 90. so se šestkrat prebili na svetovno prvenstvo in dvakrat na evropsko. V novem tisočletju jim to še ni uspelo. Morda pa bi morali odgovorni na reprezentančno klop posesti najbolj znanega škotskega trenerja, Alexa Fergusona ali nekoč slavnega nogometaša in prav tako uspešnega menedžerja Liverpoola Kennyja Dalglisha.

Nekaj je k padajoči krivulji škotskega nogometa gotovo prispeval tudi propad Glasgow Rangersa, ki se je po novih začetkih vrnil v prvo ligo šele v letošnji sezoni. Strachan je z Ibroxa v reprezentanco vpoklical le branilca Leeja Wallaca, ki je odigral vseh 90 minut na kvalifikacijski tekmi z Anglijo. Reprezentančno jedro prispeva večni tekmec Celtic, ki je medtem še dopolnil bogato zbirko lovorik. V enega glavnih Strachanovih adutov bi se lahko prelevil raznovrstni zvezni nogometaš Stuart Armstrong, če pa mu dodamo že omenjenega Darrena Fletcherja, potem je na dlani, da se utegne ključna bitka v nedeljo odviti na sredini igrišča. Prekinitvam, ki so bile svoj čas eden od zaščitnih znakov Škotov, pa tako ali tako vse reprezentance posvečajo posebno pozornost.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano