Novi selektor (še) ni zadovoljen

Po kadrovskih rošadah v veslaški zvezi, ki so po mnenju mnogih trajale predolgo, zdaj novi selektor Dušan Jurše v zimskem obdobju napoveduje intenzivno delo in številna testiranja. Klubski trenerji ga pri tem podpirajo, saj si vsi želijo slovensko veslanje popeljati na pota stare slave. Kot vse kaže, pa bo ta pot zelo dolga.

Dušan Jurše: “Vprašanje je, če bo sploh kdo od slovenskih veslačev sposoben sedeti v čolnu za olimpijske kvalifikacije. Takšna  je realnost.”
Dušan Jurše: “Vprašanje je, če bo sploh kdo od slovenskih veslačev sposoben sedeti v čolnu za olimpijske kvalifikacije. Takšna je realnost.” 

KOPER > Dušan Jurše s trenutno pripravljenostjo reprezentančnih kandidatov ni niti najmanj zadovoljen. “Sprašujete me, kako bom sestavil posadke za olimpijske kvalifikacije prihodnje leto. A vprašanje je, če bo sploh kdo od slovenskih veslačev sposoben sedeti v čolnu za olimpijske kvalifikacije. Takšna je realnost,” je kritičen novi selektor.

Čeprav sta z bivšim selektorjem Milošem Janšo le zamenjala funkciji - zdaj je selektor Jurše, Janša je njegov pomočnik, prej pa je bilo obratno - je med klubskimi trenerji vseeno čutiti, da je zapihal nov veter. Konec koncev so vsi trenerji Juršeta podprli za selektorja, tako da v trenerskem svetu nima opozicije. Tudi Jurše poudarja, da sam kot selektor ne more narediti veliko. Vse bo odvisno od dela v klubih, za katerega pa so odgovorni posamezni trenerji. “Ne kreiram njihovih treningov, lahko jim le kaj sugeriram. Vsak trener mora sam ugotoviti, kje so rezerve pri reprezentančnih kandidatih,” opozarja Jurše.

Članska B reprezentanca, v kateri je tudi Koprčan Gašper Ostanek, je pod Juršetovim vodstvom že opravila prve priprave v hrvaškem Skradinu. Tam so trenutno pod vodstvom trenerja Iztoka Butinarja na pripravah tudi veslači izolskega Arga, med katerimi sta edina resnejša primorska kandidata za A reprezentanco lahka veslača Rajko Hrvat in Marko Bolha. Oba sta kandidata za posadko lahkega dvojnega dvojca, ki je olimpijska disciplina.

Tudi veslači drugih klubov so te dni v glavnem na pripravah kje ob morju (Blejci so trenirali v Kopru), njihovo pripravljenost pa bo selektor ocenil na več testih, ki bodo potekali na veslaških simulatorjih. Prvi test na 6000 metrov bo 30. novembra v Mariboru. Do pomladi Jurše napoveduje štiri tovrstne teste, vmes pa bo najresnejše kandidate pozval še na laktozni test in test maksimalne porabe kisika. Sledi zaključni test vzdržljivosti marca v Izoli.

Glede sestave reprezentančnih posadk Jurše poudarja, da bo vanje povabil le veslače, ki bodo izpolnjevali normative. To bo njegov osnovni pogoj, sicer pa bo z veslači, ki bodo dobro pripravljeni, skušal sestaviti posadke čim prej, po možnosti že spomladi.

Med primorskimi veslači je članica B reprezentance še Andreja Kekič iz VK Izola. Trener tega kluba Bine Pišlar je zadovoljen, da je prišlo do spremembe na selektorskem mestu. “Trenerji smo pripravljeni, da s skupnimi močni dvignemo raven slovenskega veslanja,” zagotavlja Pišlar in dodaja, da je bil med slovenskimi kandidati Jurše najboljša izbira, da pa vse skupaj čaka veliko dela. “Treba je poenotiti tehniko veslanja, da bodo kandidati iz posameznih klubov med seboj kompatibilni,” opozarja.

V Piranu članskih veslačev, ki bi bili kandidati za reprezentanco, trenutno nimajo, se pa strinjajo z izbiro novega selektorja. “Kot trener mariborskega kluba je imel dobre rezultate, sicer pa, glede na trenutno stanje v reprezentanci, slabše ne more biti, zato smo tudi podprli novega selektorja,” pravi piranska trenerka Lea Sorgo.

ALJA TASI


Najbolj brano