Novi predsednik NZS je Radenko Mijatović

Volilna skupščina Nogometna zveze Slovenije se je razpletla po pričakovanjih. Radenko Mijatović bo v naslednjem štiriletnem mandatu vodil krovno organizacijo. V nabito polni sejni dvorani nogometnega centra je prejel 23 glasov, Matjaž Nemec pa 7.

Radenko Mijatović Foto: STA
Radenko Mijatović Foto: STA

> BRDO PRI KRANJU > Volilna skupščina Nogometne zveze Slovenije (NZS) je pričakovano požela precejšnje zanimanje. Že nadzorne točke pred vhodom v Nacionalni nogometni center Brdo so nakazovale, da bo volilni kongres rekordno obiskan, kar se je tudi uresničilo. Uvodni del je pred volilno proceduro vodil kar vršilec dolžnosti predsednika NZS Radenko Mijatović.

Glavna novost je bila, da so čas predstavitev obeh kandidatov oziroma njunih programov za predsednika namesto predvidene tri podaljšali na deset minut. Matjaž Nemec je izkoristil svoj čas, in po vljudnostnem uvodu volitve označil za zgodovinske oziroma prelomne. “Treba je poiskati ravnotežje med različnimi interesi in enotnost vseh nogometnih deležnikov. Do nogometa se moramo obnašati odgovorno in do konca izkoristiti velik potencial, ki ga imamo in bomo nanj upravičeno ponosni. Naj bodo te volitve praznik nogometa, zato odločimo, kaj je najboljše za nogomet,” je pozval delegate Nemec, ki je ob navajanju glavnih opornih točk svojega programa, izkoristil skoraj ves odmerjeni čas. Na govorniškem odru je bil devet minut in požel aplavz delegatov in gostov na skupščini.

Na Brdu so izvolili tri podpredsednike Nogometne zveze Slovenije. To so Milan Jarc, Danilo Kacijan in Franci Zavrl. Za četrtega se bosta na naslednji seji pomerila Bojan Prašnikar in Stanko Glažar, Tako v prvem kot v drugem krogu sta namreč prejela enako število glasov. Franc Kopatin, ki ga je predlagala MNZ Nova Gorica, ni šel skozi sito prvega kroga, kjer je prejel devet delegatskih glasov

Še bistveno glasnejšega pa je bil deležen Mijatović, iz česar se je že dalo sklepati, kdo bo v novem mandatu vodil Nogometno zvezo Slovenije. V svojem nagovoru je bil kratek, le malenkost daljši od sprva predvidenih treh minut. Poudaril je, da je slovenski nogomet v odlični kondiciji. “Veliko je bilo narejenega v preteklosti, zato ne rabimo sprememb oziroma večjih novosti. Začrtana strategija do leta 2020 mora biti še naprej okvir delovanja, v katerem velja še razširitinogometno bazo,” je v nagovoru delegatom povedal Mijatović.

Sledilo je dolgo glasovanje in še daljše preštevanje glasov. Za povečanje tekmovalne napetosti je poskrbel podaljšek v podpredsedniških volitvah. Potemtakem je bilo treba počakati tudi na rezultate predsedniške tekme, ki je prinesla gladko zmago Mijatovića. ”Funkcije ne jemljem kot privilegij, ampak kot čast in obveznost, da nadaljujemo delo, ki je bilo že doslej dobro,” je po izvolitvi povedal Mijatović, ki je v nadaljevanju odgovarjal tudi na novinarska vprašanja.

Eno je neizbežno zadevalo tudi sodniške lobije. ”Sam ga ne vidim. Prav tako ne vidim nobene razlike v tem, ali predsednik NZS prihaja iz vrst sodnikov, posameznih medobčinskih zvez, nogometnih delavcev ali zveze trenerjev. Vedno je treba najprej videti, koliko lahko ta oseba prispeva k nogometnemu dobremu. Sodniški lobi je fraza, ko se poskuša koga očrniti,” je povedal Mijatović.

Nemec ob porazu seveda ni mogel biti zadovoljen, ni bil pa niti razočaran: “Kandidaturo sem začel kot nogometni neznanec z nič glasovi. Prišel sem do finala zaradi svoje vztrajnosti. Če ne drugega, sem prinesel nekaj svežine, upam, da bodo upoštevali tudi kakšno mojo pobudo.” ALEŠ SORTA


Najbolj brano