Nove smuči za hitrost

Novogoriška alpska smučarska A reprezentantka Ana Bucik je na prvih snežnih pripravah že testirala nove smuči, z reprezentanco pa bo prihodnji teden bele kilometre tudi v hitrih disciplinah nabirala v Argentini.

Novogoričanka Ana Bucik je državna prvakinja v slalomu Foto: STA
Novogoričanka Ana Bucik je državna prvakinja v slalomu Foto: STA

NOVA GORICA > Članica SK Gorica, 20-letna alpska A reprezentantka Ana Bucik, se je s prvih snežnih priprav izbrane vrste za novo sezono na avstrijskem ledeniku Mölltal vrnila v ponedeljek zvečer. Tam je preizkusila tudi nove smuči. Prve vtise je strnila takole: ”Preizkus opreme je uspel, prvi vtisi so dobri. Smuči Elan sem zamenjala za Stöckli, s katerimi upam, da bom lažje dosegla napredek, še posebej v hitrih disciplinah. Zdravje je dobro, telesna pripravljenost pa tudi. Pred tem snežnim treningom sem doma veliko vadila s preizkušenim trenerjem Renatom Srebrničem.”

Ana Bucik je v minuli sezoni postala članska državna prvakinja v slalomu, srebrna je bila v superkombinaciji, bronasta pa v smuku. Najboljši mednarodni dosežki: 5. kombinacijski SL mladinsko SP; evropski pokal: 2. superkombinacija Innerkrems, 10. superveleslalom St. Moritz, 10. slalom Soldeu, 30. veleslalom Soldeu, 44. smuk St. Moritz.

Da je bilo delo v Avstriji kakovostno opravljeno, je potrdil glavni trener reprezentance Rasto Ažnoh, ki se je že ozrl po prihajajočih nalogah: ”Kljub težkim vremenskim razmeram smo cilj izpolnili. Naredili veliko kilometrov prostega smučanja. Motiviranost deklet je bila velika. To pričakujem tudi na glavnini snežnih priprav v Argentini. Odhod je predviden 5. avgusta. V načrtu je trening vseh disciplin, poudarek pa bo na veleslalomu, kjer imajo dekleta še največ rezerv.”

V Južno Ameriko bodo odpotovale Ilka Štuhec, Ana Drev, Maruša Ferk, Katarina Lavtar in Ana Bucik. Zanjo strmine v Južni Ameriki ne bodo novost. Preizkusila jih je že lani, njeni cilji pa so tokrat zahtevnejši: ”V Ushuai na Ognjeni zemlji bomo res trenirali predvsem tehnične discipline, a tudi superveleslalom in smuk. Moj cilj je, da končno začnem osvajati točke svetovnega pokala v slalomu, kjer sem najboljša. Ob tem želim kakovostno približati dosežke še v veleslalomu in superveleslalomu. Tako bi se mi odprla pot do visokih uvrstitev v superkombinaciji. Pot do boljših Fis točk v teh disciplinah vodi predvsem skozi tekme evropskega pokala, kjer bom skušala narediti kar največ. Le tekmam v smuku se zaenkrat odpovedujem, ker bi bilo zame to preveč, a ga bom trenirala.”

Najboljša primorska smučarka si želi, da bi napredovala in zdržala do novih olimpijskih iger, na katere se po spodletelem poskusu za Soči 2014 želi uvrstiti. A o olimpijskem nastopu kot cilju še ne želi govoriti: ”Smučanje je telesno in materialno zahteven šport. Po vsaki sezoni se moraš glede na rezultate in življenjske razmere odločiti posebej. Veliko denarja moramo tekmovalci zagotoviti sami. Zaenkrat me pri tem podpira družina, brez katere ne bi šlo, ob smučanju pa tudi študiram na pedagoški fakulteti.”

IGOR MUŠIČ, STA


Najbolj brano