Nov sistem in obenem nove težave

S sredinima povratnima tekmama dodatnih kvalifikacij je padel zastor tudi nad tretjeligaško nogometno sezono. Potem ko sta v preteklih dveh letih napredovala Ankaran-Hrvatini in TKK Tolmin, se primorska konkurenca v drugi ligi tokrat ni okrepila.

V končnici tretjeligaške sezone se je v Ajdovščini zbralo 
precej gledalcev.  Foto: Primož Brecelj
V končnici tretjeligaške sezone se je v Ajdovščini zbralo precej gledalcev.  Foto: Primož Brecelj

NOVA GORICA >Po desetletju je znova zaživel tekmovalni format s štirimi tretjimi ligami, ki je sprožil mešane občutke. Nekoliko nenavadno zveni, da prvak posamezne tretje lige nima zagotovljenega napredovanja, pač pa si ga mora še priigrati v dodatnih kvalifikacijah. Ajdovci so po ogorčenem boju z Izolani za prvo mesto v tretji SNL zahod v dveh dvobojih z Zarico ostali brez končne nagrade.

Upoštevaje zgolj razmerja moči na igrišču so Kranjčani zasluženo napredovali. Bržkone tudi v tretji SNL center vlada večja konkurenca, a sistem po grobi oceni vendarle ni popoln. Je pa tudi res, da Slovenija pri tem ni izjema. Še precej bolj zapleten in nepravičen sistem napredovanja iz tretje v drugo ligo imajo denimo Avstrijci. Naši severni sosedi imajo prav tako kot v Sloveniji štiri tretje lige. Ena od naših je povsem primorsko obarvana s klubi iz MNZ Koper in MNZ Nova Gorica, ki je letos vodila desetčlansko tekmovanje. Končala ga je deveterica klubov. Portorož Piran je namreč ob koncu jesenskega dela izstopil iz tretje lige.

Zanimivo bo videti tudi kakšna bo v prihodnji sezoni sestava enotne primorske nogometne lige. Letos je EPNL štela sedem ekip. Obuditev članskih moštev se obeta v Idriji in Postojni, ki imata pestro nogometno zgodovino.

Kaj je prinesla reorganizacija oziroma razširitev tretjeligaškega tekmovanja? Statistika pravi, da večje število klubov. Kakovost se je torej neizbežno razpršila oziroma padla. Na Primorskem je v zadnjih letih prisotna še ena oteževalna okoliščina, povezana z večjim odlivom igralcev v nižjeligaške klube v zamejstvu. Občuten je tudi igralski in organizacijski razkorak med staroselci in tretjeligaškimi novinci. Izjema so Bilje, ki pa imajo z nekaj zdrsi dokaj čvrst tretjeligaški status.

Nogometni privrženci so različno sprejeli reorganizacijo tretjih lig. Obiskanost tekem je bilo denimo občut no večja na Goriškem, oziroma severnem Primorskem, od koder prihaja tudi novi tretjeligaš Fama Vipava.

Za tretjo SNL zahod se bojda intenzivno ogreva tudi Koper, ki si po vzoru Mariborčanov prizadeva vzpostaviti drugo ekipo. Maribor B je osvojil prvo mesto v tretji ligi sever, a je zavoljo pravilnika, da morata biti med ekipama istega kluba vsaj dve ligi razmaka, ostal brez napredovanja. Takšno pravilo naj bi ostalo v veljavi še naprej. Tudi v tretjeligaškem formatu v naslednjih dveh, treh letih ne gre pričakovati sprememb.

Letos iz zahodne skupine ni napredoval nihče, kakšni pa so obeti za prihodnjo sezono desetčlanske lige, ki se bo začela 22. avgusta? V prvi polovici julija bosta bržkone znana dokončna sestava lige in opravljen žreb. O razmerjih moči pa je še prezgodaj govoriti.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano