Nov rezultatski mejnik

Včeraj ponoči se je z zmago Rusije v Mehiki končalo mladinsko svetovno prvenstvo za odbojkarje. Slovenija je tudi s pomočjo Kanalca Jureta Okrogliča osvojila sedmo mesto, kar je najboljši dosežek naših fantov na tovrstnih tekmovanjih doslej.

Za Slovenijo je na SP igral Kanalec Jure Okroglič (6), v 
kvalifikacijah za SP pa tudi Novogoričan Jan Gašparin (1).  Foto: Veronika Kravos
Za Slovenijo je na SP igral Kanalec Jure Okroglič (6), v kvalifikacijah za SP pa tudi Novogoričan Jan Gašparin (1).  Foto: Veronika Kravos

TIJUANA > V tem mehiškem mestu so se v noči na ponedeljek po srednjeevropskem času razpletli zaključni boji mladinskega svetovnega prvenstva odbojkarjev. Slovenija je po devetem mestu leta 2007 (tedaj sta zanjo igrala tudi Kanalca Luka Krivec in Darijo Savičić), ko se je na SP uvrstila prvič, s tokratnim sedmim mestom pod vodstvom selektorja Iztoka Kšele naredila korak naprej. K temu je prav v nedeljo ponoči pomembno pripomogel edini Primorec v reprezentanci, sprejemalec Salonita Anhovo, Jure Okroglič. Na tekmi za sedmo mesto s Kanado je bil z enajstimi točkami tretji najučinkovitejši mož naših, Slovenija pa je tekmo dobila s 3:1 (-23, 18, 18, 11).

Končni dosežek Slovencev bi težko bil boljši. Osnovni cilj - preboj iz predtekmovalne skupine med osem najboljših - je bil po pričakovanem porazu z velesilo Italijo, po slavju nad premagljivo Japonsko in po presenetljivem uspehu z velesilo Francijo, dosežen. V drugem delu prvenstva (skupina E) ostaja grenak občutek le zaradi zapravljene zmage s Turki, ko naši vodstva z 2:0 v nizih in zaključnih žog v treh preostalih, ki so jih nato dobili Turki, niso znali izkoristiti. Razplet drugih bojev v skupini je prinesel realnost v merjenju moči z velesilami. Slovenci so najprej klonili z Brazilci, ki so na koncu (po presenetljivem porazu za bron s Kitajci) osvojili četrto mesto. Po tem so bili za Slovence premočni Argentinci, ki so jih nato včeraj v boju za zlato s 3:2 ustavili šele Rusi.

Tretji del slovenskih bojev na SP - v skupini za razvrstitev od 5. do 8. mesta - so naši dobro izkoristili. Dobitniki številnih odličij z največjih tekmovanj, Italijani, ki so na koncu po zmagi s Turčijo zasedli peto mesto, so bili sicer prevelik zalogaj, proti primerljivi Kanadi pa so fantje odigrali dobro in se veselili sedmega mesta. Velika Kanada je tako osma, za Slovenijo pa sta ostali dve članski velesili - svetovni prvaki Poljaki (deveti) in zmagovalci svetovne lige Francozi (deseti).

SP prinaša dokaz, da v naši odbojki raste generacija, ki bo sposobna nadaljevati dosežke članske reprezentance - redne udeleženke evropskih prvenstev. Prav dobra generacija iz mladinskega SP 2007 je bila temelj današnje A reprezentance (v njej igra pet tedanjih mladincev), ki ta čas že odšteva dneve za odhod na EP v Bolgarijo.

Dosežek v Mehiki pomeni tudi priznanje za primorsko odbojko. Ob Juretu Okrogliču je kvalifikacije za SP dobro odigral tudi libero novogoriškega Go Volleyja Jan Gašparin.

STA, IM


Najbolj brano