Nov potapljaški rekord Alenke Artnik: 94 metrov

Koprčanka Alenka Artnik, ki je lani jeseni osvojila naslov svetovne prvakinje v potapljanju na vdih, znova podira rekorde. Pred dnevi je na otoku Panglao na Filipinih z monoplavutjo priplavala do 94 metrov globine in tako postavila nov slovenski državni rekord.

Merilec globine je na nedeljski tekmi na Filipinih pokazal 93,9 
metra, nov državni rekord, torej.
Merilec globine je na nedeljski tekmi na Filipinih pokazal 93,9 metra, nov državni rekord, torej. 

PANGLAO > S tem je Alenka Artnik podrla prejšnji državni rekord, ki ga je za Slovenijo pred letom dni postavila v znamenitem breznu Blue hole blizu Dahaba v Egiptu. Tedaj je z monoplavutjo priplavala do 90 metrov.

Na mednarodni tekmi na otoku Panglao, kjer trenira že od januarja, je pred dnevi zlahka priplavala še globlje. “24. junija, na prvi dan tekmovanja, sem dosegla 92 metrov globine. Potop je bil zelo lahek, čutila sem, da imam še veliko rezerve. Naslednji dan, 25. junija, sem si rekla, da bom potop opravila neobremenjeno in ga jemala bolj kot trening. Pa je šlo še dlje, do 94 metrov, in to brez večjih težav,” je zadovoljna 35-letna “freediverka”, doma iz Kopra. Trenutni svetovni rekord v tej potapljaški disciplini (z monoplavutjo) je sicer 104 metre.

Medtem ko velja pri potopu z dvema plavutkama, kar je nekoliko težja disciplina, za svetovni rekord globina 82 metrov. In nosilka tega rekorda je prav Artnikova, ki je tako globoko priplavala oktobra lani na svetovnem prvenstvu v turški Antalyji. Poleg svetovnega rekorda je tedaj v obeh disciplinah osvojila tudi naslov svetovne prvakinje. Trenutno se uvrša med najboljših pet potapljačic na vdih na svetu.

Nov dosežek s Filipinov je zanjo dobra popotnica za svetovno prvenstvo, ki bo konec avgusta na Hondurasu. “Dva meseca imam, da se v miru pripravim. Če gre vse tako, kot mora, mislim, da bo stotka padla, in to solidna,” je Artnikova polna pozitivnih obetov.

ILONA DOLENC


Najbolj brano