Nov ciklus, nova izhodišča

V Kajak klubu Soške elektrarne se v novi sezoni obetajo pričakovane, a vendarle občutne spremembe tako v tekmovalnih izhodiščih kot v trenerski sestavi.

Luka Božič in Sašo Taljat sta največji uspeh na skupni poti 
dosegla z zlato medaljo na svetovnem prvenstvu leta 2014 v 
ameriškem Lee Valleyju. Foto: Nina Jelenc
Luka Božič in Sašo Taljat sta največji uspeh na skupni poti dosegla z zlato medaljo na svetovnem prvenstvu leta 2014 v ameriškem Lee Valleyju. Foto: Nina Jelenc

SOLKAN, MOST NA SOČI > Novosti oziroma premike je nakazoval že zaključek olimpijskega ciklusa, ki se ni razpletel po okusu Luke Božiča in Saše Taljata. Potem ko je postalo jasno, da bodo kanu dvosed umaknili z olimpijskega sporeda, je mostarska naveza hotela plodno tekmovalno sodelovanje kronati z odličjem na igrah v Riu in se nato osredotočiti na posamične cilje. Olimpijske želje se niso uresničile, nadaljevanje športne poti pa ponuja nove izzive. Utegne se sicer zgoditi, da bosta tudi prihodnje leto spet sedla skupaj v čoln, a le ob posebnih priložnostih. Ena takšnih bi lahko bilo evropsko prvenstvo, ki ga bo leta 2017 gostil Tacen.

Sicer pa se bo Božič v prihodnje posvetil enojcu, kjer je tudi v prejšnjem olimpijskem ciklu požel nekaj obetavnih rezultatov. Ne nazadnje se je že uvrščal v finale na velikih tekmovanjih, kot so evropska in svetovna prvenstva. Najprej si bo seveda moral izboriti mesto v reprezentanci kanuistov, kar mu je v olimpijskem letu, v katerem je moči usmeril v dvojec, spodletelo. Tekmovalno nadaljevanje je zastavil v drugačnih okoliščinah. Preselil se je v Ljubljano, spremenil pa se bo tudi vadbeni proces.

V KK Soške elektrarne si bodo tudi v prihodnje prizadevali gostiti velika tekmovanja za mlajše kategorije v slalomu. Po letošnjem evropskem prvenstvu v slalomu za mladince in mlajše člane bo kajakaški center v Solkanu predvidoma kandidiral tudi za svetovno prvenstvo leta 2020. Prireditelja naj bi izbrali prihodnjo pomlad.

Trener in tvorec mostarske zgodbe o uspehu Dejan Testen, ki je Božiču napisal vadbeni načrt za novo sezono, je namreč sprejel nov športni izziv. V prihodnje bo vodil japonske slalomistke, ki se pripravljajo na olimpijske igre v Tokiu leta 2020. Koliko in na kakšen način bo lahko še pomagal matičnemu klubu in svojim nekdanjim izbrancem, med katerimi je vrsta reprezentantov v mlajših kategorijah, je seveda težko reči. Glavno pripravljalno bazo bo sicer še naprej imel na Mostu na Soči, a tekmovalni del sezone zahteva drugačno dinamiko udejstvovanja. Del trenerskih zadolžitev bi v klubu tako utegnili prenesti na Saša Taljata, ki bo do nadaljnjega poskušal usklajevati dvojno vlogo.

Sicer pa bo KK Soške elektrarne tako ali drugače okrepil trenerske vrste. Vsekakor naj bi se v klub vrnilo že preverjeno ime tako v tekmovalnih kot v trenerskih časih. Med kandidati naj bi bil tudi Jernej Abramič, ki je v zadnjem obdobju deloval v avstrijski reprezentanci.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano