Nostalgičen lep večer

V Kulturnem domu v Hrpeljah so v petek pred številnim občinstvom, kjer ni manjkalo uglednih oseb iz rokometnega športa, zelo svečano počastili 50 let obstoja organiziranega igranja rokometa in rokometnega društva, ki je v bogati zgodovini nastopalo pod različnimi imeni.

Na odru se je zvrstilo veliko število nagrajencev, del teh 
objavljamo na fotografiji. Ljubiteljem rokometa jih ne bo težko  
prepoznati. Foto: Ester Mihalič
Na odru se je zvrstilo veliko število nagrajencev, del teh objavljamo na fotografiji. Ljubiteljem rokometa jih ne bo težko prepoznati. Foto: Ester Mihalič

HRPELJE > Na prireditvi, ki sta jo glasbeno popestrila Eva in Žiga, so podelili vrsto priznanj najzaslužnejšim, od ustanovitve prvega Rokometnega kluba Jadran Hrpelje Kozina leta 1965 do današnjih časov. Prisotne, med njimi je bil tudi olimpionik Miro Cerar in neuničljiva članica OKS Sonja Poljšak, sta najprej pozdravila sedanji podpredsednik kluba Dejan Čeranič in županja občine Hrpelje - Kozina Saša Likavec Svetelšek, ki sta na kratko opisalo minulo obdobje in se dotaknila tudi sedanjosti, ko blestijo rokometašice. Svoje je dodal tudi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec, ki skorajda ni mogel verjeti, da je klub iz tako majhnega kraja dosegel tako odmevne uspehe tako v doma, v bivši državi in v evropskem merilu.

Na priložnostni tekmi sta se pomerila RD Jadran 2009 in Gorenje Velenje. Gostje so kljub nepopolni postavi slavili s 47:23 (21:10). Za domače so zadeli: Hrvatin 7, J. Poles 5, Kašca 3, Matoševič 2, Cunjac, Mahmić, Višnjevec, P. Poles, Mezgec in Kljun po 1. Najboljša pri gostih sta bila Kleč 13 in Golčar 11.

Dolgoletni predsednik kluba Miha Jezeršek je nato podelil priznanja tako dosedanjim sponzorjem kot donatorjem. Med njimi so bile tudi Primorske novice, ki so bile med sezonama 1994/96 glavni pokrovitelj kluba. Predsednik društva Gregor Sosič je podelil lična priznanja še dolgoletnim prijateljem kluba, ki so tesno pomagali rokometašem - od Občin Hrpelje - Kozina, Sežana, RZS, OŠ Hrpelje ...

Sedanja županja, ki je rokomet v živo spremljala že od otroških let, je zatem podelila 23 priznanj, predvsem igralcem, ki so bili aktivni v obdobju od leta 1995 do danes. Na svoj račun sta prišla tudi fizioterapevta Bogdan Ribaljčenko in Alen Lilić, pa najboljša slovenska rokometna sodnika Peter Ljubič in Nenad Krstić, ki prav tako izhajata iz tega okolja.

S plaketami so se spomnili tudi številnih funkcionarjev, ki so delovali v klubu, trenerjem pa je priznanja podeljeval Miro Cerar; najprej Janezu Likavcu, ki je to nalogo opravljal daljnega leta 1966, pa Zdenku Trunklu, Vladimirju Škapinu, Karlu Kastelicu, Vojku Lazarju

Priznanja naj igralcem kluba je podeljeval reprezentant Uroš Zorman. Ob gromkem aplavzu so jih dobili Rado Kastelic, Vili Ban, Mitja Valenčič, Jani Likavec in Damjan Miklavec. Z nostalgijo so se spomnili tudi sezone 1992/93 in finalne tekme s Celjem v Modri dvorani, prvega nastopa v Evropi, v tekmovanju EHF, zgodovinske tekme Slovenija : Litva (22:20) in vseh poznejših uspehov.

Priznanja je prejela še deseterica igralcev, ki je z velikimi črkami zapisana v klubsko zgodovino, med njimi tudi Zoran Jovičić. V pogovoru na odru je povedal, da se mnogi rokometni delavci po svetu niso mogli načuditi, da občina, ki šteje štiri tisoč duš, premore klub, ki je med 16 najboljšimi ekipami sveta.

Posebno priznanje pa je iz rok trojice podeljevalcev predsednika OKS, županje in predsednika kluba prejel Miha Jezeršek in bil deležen stoječega aplavza vseh prisotnih. V kratkih besedah se je spomnil začetkov, uspehov, številnih potovanj, lepih in manj lepih trenutkov in časov, ko je bilo v času tekme na zunanjem igrišču kraj kot izumrl. BRANE FATUR


Najbolj brano