Nori podvig ameriških plezalcev na El Capitanu

Ameriška plezalca Tommy Caldwell in Kevin Jorgesen sta postala prva človeka, ki sta v zgodovini prostega plezanja osvojila južno steno, poimenovano Dawn Wall, skalne formacije El Capitan v ameriškem nacionalnem parku Yosemite na severu zvezne države Kalifornija.

Na približno 350 metrih sta imela pritrjen bivak oziroma šotor, v katerem sta jedla in spala
Na približno 350 metrih sta imela pritrjen bivak oziroma šotor, v katerem sta jedla in spala 

SAN FRANCISCO > Šestintridesetletni Caldwell in šest let mlajši Jorgesen sta svoj vzpon končala po 19 dneh. Ves čas sta plezala v prosti tehniki, brez kakršne koli pomoči, le z močjo rok in nog, vrvi sta imela le za to, da ne bi padla in jih nista uporabljala kot pripomoček pri vzponu.

Caldwell in Jorgeson sta zadnje tri tedne tega podviga preživela dneve in noči na steni, na približno 350 metrih sta imela pritrjen bivak oziroma šotor, v katerem sta jedla in spala. Po plezanju sta ob koncu dneva uporabila vrvi, da sta vrnila v bazni tabor, naslednji dan sta znova splezala do zadnje osvojene točke in nadaljevala vzpon po povsem navpični steni.

Granitna stena El Capitan velja za največji granitni monolit na svetu, je ena glavnih znamenitosti enega najlepših ameriških nacionalnih parkov. Stena meri v višino 914 metrov in v svoje nedrje privablja plezalce z vsega sveta. Velja za eno najbolj zahtevnih sten za plezanje. Zato so mnogi poznavalci tega športa in ljubitelji plezanja omenjeni podvig Američanov že označili za enega največjih plezalskih podvigov v zgodovini.

El Capitan je bil prvič osvojen leta 1958, a prvič doslej sta plezalca v celoti premagala smer, ki je svoje ime dobila po igri sončnih žarkov ob svitu, saj jo ob zori kot prvo obsije sonce. Caldwell in Jorgeson sta se na ta podvig pripravljala več kot sedem let.

STA


Najbolj brano